Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rana pre veriacich: Zomrel kňaz Anton Srholec (†86), podľahol ťažkej chorobe

Anton Srholec Zobraziť galériu (4)
Anton Srholec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku 86 rokov zomrel katolícky kňaz a bývalý politický väzeň Anton Srholec. Pre RTVS to potvrdil hovorca KBS Martin Kramara. Ťažkej chorobe podľahol dnes v Bratislave. Komunistický režim mu najprv nedovolil študovať, potom strávil desaťročie v najťažších väzeniach, neskôr pracoval ako robotník, v 60. rokoch vyštudoval teológiu v Taliansku, kde bol aj vysvätený za kňaza. Ako kňaz bol nepohodlný, preto mu odobrali štátny súhlas na výkon povolania. Po revolúcii vybudoval zariadenie pre bezdomovcov, a viac ako 20 rokov sa o nich staral.

Hovorca saleziánov Rastislav Hamráček uviedol, že Anton Srholec zomrel po 68 rokoch rehoľného života, z ktorých 45 bol kňazom. Posledné mesiace prežíval vážne onkologické ochorenie, ktorému napokon podľahol.

Kto bol Anton Srholec?

Anton Srholec sa narodil ako jedno zo siedmich detí rodičov maloroľníkov. Študoval na gymnáziu v Skalici, v Trnave a v Šaštíne. Už v roku 1946 vstúpil do saleziánskej spoločnosti s cieľom venovať sa výchove chudobnej mládeže. Nakoľko v roku 1950 komunistický režim rozpustil všetky rehoľné spoločnosti, mohol maturovať v roku 1951 v Bratislave už ako civilná osoba. Keďže mu nebolo v tom čase umožnené študovať teológiu, pre ktorú bol rozhodnutý, v roku 1951 sa pokúsil (ako mnoho iných mladých ľudí) ilegálne prekročiť hranice, aby v cudzine mohol dosiahnuť svoj cieľ. Útek sa z dôvodu rozvodnenej rieky Moravy nevydaril, preto bol v skupine asi 20 podobne obžalovaných bohoslovcov a kňazov odsúdený za trestný čin pokusu o nepovolené prekročenie štátnych hraníc.

V roku 2014 si Anton Srholec prevzal Krištáľové krídlo.
Zobraziť galériu (4)
V roku 2014 si Anton Srholec prevzal Krištáľové krídlo.  (Zdroj: SITA)

Pojednávanie sa konalo pred Štátnym súdom v Bratislave, a skupina bola odsúdená spolu na 289 rokov väzenia. Anton Srholec na 12 rokov. Vo väzení strávil 10 rokov. Prevažnú časť z toho v uránových baniach v Jáchymove. (Pobyt v tomto pracovnom tábore opísal vo svojej knihe Svetlo z hlbín Jáchymovských lágrov. Z väzenia ho prepustili s posudkom: "Schopný vykonávať akúkoľvek manuálnu prácu."

Vo väzení, aj ako robotník stále študoval. Predovšetkým teológiu. V Ostrave mu bolo umožnené študovať aj cudzie jazyky, urobil si tam aj štátne skúšky z jazyka anglického a nemeckého. V roku 1969, v období tzv. Pražskej jari, dostal povolenie odísť na tri mesiace do Talianska. Tamojší pobyt si predĺžil na jeden rok, aby mohol dokončiť teologické štúdiá na Pápežskej saleziánskej univerzite v Turíne. Za kňaza ho vysvätil, spolu s niekoľkými mladými mužmi z rôznych iných národov, pápež Pavol VI. dňa 17. mája 1970 v Ríme.

Od roku 1992 sa venoval bezdomovcom, pre ktorých zriadil domov v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice, za ktorý vzal na seba zodpovednosť. V domove zvanom RESOTY je ubytovaných 60 bezdomovcov a 40 ich dochádza ambulantne. Je to neštátne občianske združenie, ktoré žije zo sociálnych príspevkov bezdomovcov a z pomoci dobrodincov. K Srholcovi sa stále hlásili i tí, ktorí žijú na okraji v spoločnosti, v cirkvi, alebo inakšie postihnutí občania.

Anton Srholec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na Srholcovu smrť reagoval prezident Kiska

Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Týmito slovami dnes reagoval prezident SR Andrej Kiska na úmrtie kňaza Antona Srholca.

 

OTEC SRHOLEC – BUDETE NÁM CHÝBAŤ Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľ...

Posted by Andrej Kiska on 7. január 2016

"Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľudí. Človek večne usmiaty a plný optimizmu. A to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka," uviedol Kiska na svojom profile na facebooku. "Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším," dodala hlava štátu.

Politici o Antonovi Srholcovi

Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenskí politici, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor. Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach.

"Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe," reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. "Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými," dodal.

Správu o úmrtí otca Antona Srholca prijala s veľkým zármutkom aj strana SaS. "Bol to neúnavný bojovník proti útlaku a totalite a nebál sa v ktorejkoľvek dobe postaviť sa za hodnoty ľudskosti, súcitu a solidarity. Svojou charizmou dokázal spájať veriacich i neveriacich. Jeho slová budú chýbať, o to dôležitejšia bude snaha o naplnenie jeho odkazu," uviedli liberáli.

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. "SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti," píše strana vo svojom vyhlásení.

Otca Srholca podľa nej nezlomilo ani prenasledovanie, uväznenie, zastrašovanie a ponižovanie. "V duchu kresťanskej lásky ochotne a nezištne pomáhal tým, ktorí to najviac potrebujú. Vďaka svojej práci bol pre mnohých vzorom, ktorý veril vo víťazstvo dobra a slobody. Otca Antona Srholca si všetci budeme pamätať vďaka jeho húževnatosti, nezlomnosti, odpusteniu, láske ku každému človeku a nezameniteľnému humoru," uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

Nový rok sa začal smutnou správou - navždy nás opustil Anton Srholec. Muž, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti.Česť jeho pamiatke.

Posted by SDKÚ-DS on 7. január 2016

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke," napísal na svojom profile na Facebooku.

 

Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Češt jeho...

Posted by Bugár Béla on 7. január 2016

Na sociálnej sieti reagoval aj Ľudovít Kaník, ktorý považuje zosnulého kňaza za vzácneho a výnimočného človeka. "Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu. Bol to jednoducho dobrý človek," napísal Kaník.

Za človeka s veľkým Č považuje Srholca aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Daniel Lipšic na Facebooku ocenil, že Anton Srholec celý svoj život stál na strane spravodlivosti. "Za komunizmu, za mečiarizmu aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi," uviedol Lipšic.

„Anton Srholec bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti“, vyhlásil dnes predseda #SIETE Radoslav Procházka. "Otec Antonio si vždy hovoril to svoje, bez ohľadu na režim a aktuálnu vrchnosť. Aj touto odvahou, aj neúnavnou službou tým najzraniteľnejším sociálnym outsiderom  zostane trvalou inšpiráciou pre celé Slovensko. Česť jeho veľkej pamiatke," povedal Procházka.

 

Viac o téme: Anton Srholec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu