Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predpoveď počasia na budúci týždeň: Najprv nás prekvapí teplo, potom príde mrazivá rana

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - S počasím to býva ako na hojdačke. V jednej chvíli sa vyhrievame v slnečných lúčoch, v druhej vyťahujeme dáždniky. Podobný scenár zažijeme aj nasledujúci týždeň, podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu bude jeho začiatok opäť raz na zimné obdobie veľmi teplý, ale jeho koncom sa treba pripraviť na výrazné mrazy. Cez deň a najmä v noci už poriadne prituhne.

Slovenský odborník na geopatogénne zóny varuje: Nepodceňujte ich, môžu vám zmeniť život

V pondelok bude do strednej Európy od juhozápadu prúdiť teplý a vlhký vzduch, ktorý so sebou prinesie oblačné až zamračené počasie. Na mnohých miestach sa vyskytne dážď alebo dážď so snehom, miestami aj výdatný, od vyšších polôh sneženie. Pozor na namŕzanie zrážok! Nočná teplota klesne na +2 až -2, denná sa vyšplhá na 0 až 5 stupňov.

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydal SHMÚ pre okresy na Orave a v okolí Vysokých a Nízkych Tatier. Výstraha trvá predbežne od pondelňajšieho poludnia do polnoci. Fúkať by malo v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. SHMÚ tu očakáva nad pásmom lesa miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 26 až 32 metrov za sekundu, teda 95 až 115 km/h. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodáva SHMÚ.

V utorok dôjde k ubúdaniu zrážok a čiastočnému zmenšovaniu oblačnosti. Nočná teplota zostúpi na +3 až -2, denná to dotiahne na 1 až 7 stupňov. Strpčovať život nám má prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou 10 až 25 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h. Na hrebeňoch hôr sa očakáva búrlivý vietor.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Streda sa ponesie v znamení prúdenia chladnejšieho a vlhkého vzduchu, ktorý sa podpíše pod snežením alebo snehovými prehánkami, v nížinách treba stále rátať aj s dažďom so snehom alebo dažďom. Na severe a horských priechodoch sa môžu miestami tvoriť snehové jazyky a záveje. Ortuť teplomera v noci bude ukazovať +1 až -4, cez deň 1 až 6 stupňov, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo -1 stupňa.

Vo štvrtok väčšine Slovákov neurobí radosť premenlivá veľká, postupne miestami zmenšená oblačnosť. Na severe miestami, inde len ojedinele sa vyskytnú snehové prehánky. Nočná teplota spadne na 0 až -6, denná dosiahne 0 až +5 stupňa, na severe môže byť miestami aj slabý celodenný mráz.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V piatok si opäť užijeme oblačné až zamračené počasie, na viacerých miestach postupne pribudne sneženie, na juhu miestami aj dážď so snehom alebo dážď. V noci vymrzneme pri 0 až -6, na severe miestami okolo -8 stupňoch. Cez deň nás zase veľmi nezahreje -2 až +3, na severe miestami okolo -4 stupňov.

V sobotu k nám začne od severu prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. SHMÚ predpovedá premenlivú, na severe až veľkú oblačnosť, miestami, najmä na severe očakávajte snehové prehánky. Nočná teplota klesne na -5 až -10, na severe miestami na -10 až -15 stupňov. Denná teplota sa vyškriabe len na -6 až -1, na severe miestami okolo -8 stupňov. Baranice, šály, kabáty a poriadnu teplú obuv však určite oceníte aj v nedeľu.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu