Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivé počasie zasiahlo bratislavskú nemocnicu: Pacientom chýba teplo, sťahujú ich!

Nemocnica svätého Cyrila a Metoda
Nemocnica svätého Cyrila a Metoda

BRATISLAVA – V Nemocnici svätého Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke aktuálne riešia haváriu na výmenníkovej stanici. Nemocnica nepracuje plnohodnotne, pacienti majú znížený tepelný komfort. Situáciu sťažilo aj pretrvávajúce mrazivé počasie.

"Haváriu neodkladne riešime. Výmenníkovú stanicu budeme vymieňať v piatok (8.1.)," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská. Od utorka (5.1.) večera prijali v nemocnici na Antolskej preventívne prevádzkové opatrenie, ktorým sa tu obmedzilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Noví pacienti, vyžadujúci si hospitalizáciu, sú v spolupráci s operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby odkláňaní do ďalších nemocníc UNB. "Týka sa to aj väčšiny žien prichádzajúcich na pôrod. Tie sú presmerované do pôrodníc v Nemocnici akademika Ladislava Dérera a v Nemocnici Ružinov," podotkla Stano Maťašovská.

Plánované neakútne výkony v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, ktoré sa mali vykonávať vo štvrtok (7.1.) a v piatok (8.1.), sú podľa jej slov preložené na iný termín. "Pacientov o tom informujeme. Každý prípad posudzujeme individuálne. Zdravotná starostlivosť ostáva zachovaná v rámci celej UNB," spresnila hovorkyňa.

Nemocnicu na Antolskej nezatvárajú, do piatka, vrátane, bude fungovať v obmedzenom režime. Už hospitalizovaní pacienti v nej naďalej zostávajú. "Pacientom sa ospravedlňujeme za nepríjemnosti a prosíme ich o pochopenie a trpezlivosť. Ubezpečujeme ich, že robíme maximum pre vyriešenie havárie a pre eliminovanie jej dosahov," uviedla Stano Maťašovská.

Problémy s kúrením mala Nemocnica sv. Cyrila a Metoda aj v novembri 2015. Náhle vtedy vypadli dodávky tepla a technickej pary. Nemocnica aj vtedy musela pristúpiť k preventívnym opatreniam. Niektorých akútnych pacientov s predpokladom hospitalizácie či rodičky presúvali operátori tiesňovej linky do iných nemocníc UNB. 

UNB dlhodobo upozorňuje, že jej budovy boli projektované pred desiatkami rokov a sú morálne a technicky zastarané. Havarijný stav vníma UNB najkritickejšie najmä v oblasti tepelného hospodárstva, vonkajšieho opláštenia a striech. Taktiež aj v prístrojovom vybavení, najmä v zobrazovacej technike. UNB tvrdí, že nemá k dispozícii vlastné finančné zdroje potrebné na modernizáciu a rekonštrukcie. Prostriedky vynakladá prioritne na odstraňovanie najakútnejších havarijných stavov.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoNemocnica svätého Cyrila a Metoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu