Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontrola vlády nefunguje: Smer zlyhal pri kontrole moci, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ Zobraziť galériu (2)
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčšou chybou Smeru-SD v tomto volebnom období bolo podľa predsedu KDH Jána Figeľa jeho zlyhanie v kontrole moci.

Ako pripomenul v rozhovore, Smer na prvom rokovaní všetkých parlamentných subjektov prisľúbil iné prístupy pri kontrole moci. „Ide o dôležité orgány pre kontrolu exekutívy, ako sú ÚVO, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, NKÚ. Tieto orgány boli obsadené v neprospech občanov. Ľudia sú tí, ktorí potrebujú účinnú kontrolu moci, nie opozícia. To nie je o flekoch pre opozičných nominantov. To je o kontrole narábania s každým eurom,“ vyhlásil Figeľ.

Naopak za pozitívum označil v prvom rade "deharabinizáciu" justície. „S týmto pojmom vyšlo KDH pred voľbami v roku 2012. To, že sa nám to podarilo v čase opozície, je výsledkom odvahy a vytrvalosti v období prezidentských volieb, keď Fico prijal našu výzvu na zmenu ústavy v oblasti rodinného práva a podmienil ju zmenami v súdnictve,“ povedal s tým, že novela ústavy bola potrebná pre viac solidárnu spoločnosť, ale aj pre spravodlivejší štát.

 „Je to prínos 2:0 pre ľudí. Ovocie týchto zmien bude prichádzať postupne. Nie je na stole okamžite. Musíme pokračovať v prorodinných opatreniach, ktoré vytvárajú zdravé ekonomické, výchovné, sociálne a spoločenské prostredie,“ uviedol. Podľa Figeľa treba pokračovať tiež v krokoch, ktoré znamenajú nielen zmenu na špici súdnictva, ale aj vo vnútri súdnictva, aby rástla vymožiteľnosť práva, predvídateľnosť rozhodnutí, dôveryhodnosť konania súdov. „To potrebujú ľudia. To nie je o opozičných ambíciách,“ dodal. 

Viac o téme: Ján Figeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu