Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto sú manželia, ktorí stoja za príchodom 149 utečencov na Slovensko: Prezradili pravý dôvod ich pomoci

Joseph a Michele Assadovci Zobraziť galériu (5)
Joseph a Michele Assadovci (Zdroj: repro foto ABC News)

BRATISLAVA - Kvôli nim 149 irackých kresťanov prežilo Vianoce v bezpečí na Slovensku. Postarali sa o ich bezpečný prelet a tŕpli s nimi až do poslednej chvíle, kedy nastúpili do lietadla. Reč je o manželoch Josephovi a Michelle Assadovými zo Spojených štátov amerických.

Lietadlo s 25 rodinami priletelo na Slovensko zhruba pred dvoma týždňami. 149 kresťanov prenasledovaných islamským štátom pocítilo bezpečie až na košickom letisku. Michelle Assad pre americkú televíziu ABC pochválila Slovensko za ochotu. Ich snaha mala podľa nich význam a manželia dúfajú, že inšpirujú aj ďalšie krajiny.

"Ide momentálne o jedinú skupinu, ktorá prichádza na Slovensko, ďalšie skupiny sú rozpracované do Poľska a do Českej republiky. Momentálne je to naša jediná kapacita, ktorú vieme poskytnúť na to, aby integrácia týchto ľudí bola úspešná," povedal zhruba pred dvoma týždňami hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Vianočné sviatky tak strávila skupina premiestnených asýrskych kresťanov v mieri a bezpečí.

Joseph a Michelle
Zobraziť galériu (5)
Joseph a Michelle  (Zdroj: repro foto ABC News)

"Sme hrdí na Slovensko. Bolo to statočné rozhodnutie, ktoré nebolo ľahké urobiť. Dúfame, že ich príklad inšpiruje aj ostatné krajiny," povedala Michelle. Joseph si zase myslí, že pre kresťanov je oveľa ťažšie nájsť krajinu, kde by mohli pokojne prežiť. "Kresťania majú oveľa ťažšiu úlohu nájsť vhodné miesto na pokoj v arabských krajinách," povedal statočný muž.

Letu predchádzalo veľa vybavovačiek
Zobraziť galériu (5)
Letu predchádzalo veľa vybavovačiek  (Zdroj: repro foto ABC News)

Manželia v minulosti pôsobili v bezpečnostných zložkách, ktoré bojovali proti terorizmu. Kvôli presunu pracovali s katolíckou cirkvou z Iraku niekoľko mesiacov. No presun sa nakoniec takmer nevydaril. Ruské raketové útoky donútili uzavrieť vzdušný priestor nad severným Irakom. A tak musela celá organizačná skupina so 149 utečencami čakať.

Naozajstní hrdinovia
Zobraziť galériu (5)
Naozajstní hrdinovia  (Zdroj: repro foto ABC News)

Čo stálo za rozhodnutím manželov pomáhať utečencom? Sám Joseph je imigrant. Do Ameriky prišiel z Egypta, kde utekal pred náboženským prenasledovaním. Motivovala ho vlastná kresťanská viera a utrpenie, ktoré v živote videl. A tak si to manželia predsavzali za svoju životnú misiu.

Viac o téme: UtečenciKresťaniaIrakJoseph a Michele Assad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu