Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deň pred Vianocami vyhlásili zákazky za rekordné milióny: Kšeft každé 2 minúty!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Takmer 65 miliónov eur. Na túto sumu vypísali štátni úradníci súťaže v takom čase a s takými podmienkami, že sa poriadne zníži transparentnosť a konkurencia pri obchodovaní s verejnými zdrojmi. V priemere tak každé dve minúty bola 23. decembra vypísaná súťaž.

Nijaký iný deň v roku sa na Slovensku nevypisujú súťaže v takom množstve ako 23. decembra. V roku 2015 to bolo rekordných 219 zákaziek, informovala Transparency International Slovensko (TIS) na svojom Facebooku. "Tento rok to bolo rekordných 219 zákaziek, desať-násobok bežného denného počtu.V priemere tak úradníci vypísali ten predsviatočný deň zákazku každé dve minúty," informuje TIS.

Obchody za desiatky miliónov

Dokopy išlo teda o 64,5 milióna eur z peňazí daňových poplatníkov. Prečo zorvna v tento deň? Ľudia sú na dovolenkách a medzi sviatkami prípadní uchádzači nemusia stihnúť sa do tendra prihlásiť. Je teda možné, že zvíťazia dopredu určení uchádzači.

"Pri väčšine týchto ponúk úrady zadali len minimálny možný počet dní pre uzávierku - 20 kalendárnych dní. V praxi to znamená len zhruba desať pracovných dní na prípravu v čase, keď si ľudia aj tak často berú dovolenky. Znižuje sa teda šanca, že úrady dostanú veľa kvalifikovaných ponúk a ich konkurencia zníži cenu," vysvetľujú analytici, ktorí sa zaoberajú aj transparentnosťou s verejnými financiami.

Zase eurofondy

Zákazky sa týkali najmä eurofondov, ktoré majú obce využiť napríklad na rekonštrukciu ciest či chodníkov. "Veľký nával vyhlásených zákaziek sa tento rok týka eurofondov - programu rozvoja obcí 2014-2020. Idú najmä na opravu ciest, chodníkov a budov, ale aj na kamerové bezpečnostné systémy."

Minulý rok "iba" 101 zákaziek

Narozdiel od minulého roka, kedy 23. decembra vyhlásili 101 zákaziek, je tento rok rekordný. Celkovo podpísali zákazky v hodnote 16 miliónov. "Ak by štátni úradníci chceli naozaj prilákať čo najviac ponúk, nerobili by to v čase, keď mnoho ľudí má dovolenky a reálne začnú firmy pracovať až od 5teho či 7meho januára. Až 27 oznamov o tendroch celkovo za 16 miliónov eur má uzávierku už 12. januára," informovala vtedy TIS.

 

Posledný pracovný deň pred Vianocami - 23.12. - bol na Slovensku vyhlásený nový tender na štátnu zákazku v priemere kaž...

Posted by Transparency International Slovensko on 27. december 2014
Viac o téme: ObchodTenderŠtátTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu