Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ropa láme desaťročné rekordy: Na slovenských pumpách pokoria ceny magickú hranicu!

Magická hranica je 1 euro za liter!
Magická hranica je 1 euro za liter! (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Odborníci odhadujú, že čoskoro klesne cena na slovenských pumpách pod 1 euro za liter pohonných hmôt. Cena ropy Brent je na najnižšej úrovni za posledných 11 rokov.

Podľa analytikov by mala na nízkych úrovniach zotrvať aj v najbližšom období, čo by mohla byť dobrá správa pre motoristov. Tí by mohli opäť lacnejšie tankovať pohonné látky.

"Očakávame pokles cien pohonných látok na Slovensku. Benzín i nafta by mohli v najbližších dvoch týždňoch zlacnieť o jeden až dva centy," predpokladá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Podľa posledných údajov Štatistického úradu SR v 50. týždni cena 95- oktánového benzínu predstavovala 1,21 eura, liter 98-oktánového benzínu stál 1,41 eura a cena nafty sa pohybovala na úrovni 1,05 eura.

Pod zlacňovanie pohonných látok sa podpísala klesajúca cena čierneho zlata na svetových trhoch. Cena ropy Brent od konca roka 2014 klesla z hodnoty nad 100 dolárov za barel (1 barel = 159 litrov) na aktuálnych 37,58 USD (34,33 eura) za barel. "Vývoj cien energií patrí k najväčším prekvapeniam. Z pohľadu ekonomiky eurozóny je to výborná správa, keďže krajiny sú čistí spotrebitelia ropy, a tak podnikom a domácnostiam ostane viac peňazí na nákupy tovaru či investovanie. Na druhej strane pokles cien motorových palív a plynu výrazne znižuje mieru celkovej inflácie k nule," skonštatovali analytici Tatra banky.

Podľa nich za poklesom cien čierneho zlata možno hľadať niekoľko dôvodov. "Ide najmä o prudký rozvoj ťažby bridlicovej ropy v USA skombinovaný s neochotou tradičných producentov, akým je napríklad Saudská Arábia, adekvátne znížiť ťažbu tak, aby sa vo svete neťažilo nadmerné množstvo ropy. Navyše, tradičný silný konzument ropy Čína, spomaľuje svoj rast, a tak sa dynamika rastu dopytu po rope znižuje," vysvetlili analytici banky.

Odborníci však neočakávajú, že by sa mohla cena ropy v budúcom roku vrátiť na úrovne na 100 USD za barel. "Návrat nad 100 dolárov za barel v budúcom roku je vysoko nepravdepodobný. Dôvodom je pretrvávajúci prebytok ropy na svetovom trhu. Medzinárodná energetická agentúra očakáva, že prebytok pretrvá minimálne do druhej polovice budúceho roka," skonštatoval Tomčiak.

Podľa jeho slov Irán by koncom 1. štvrťroka budúceho roka mohol vďaka zrušeniu sankcií zvýšiť svoj export až o 0,5 milióna barelov ropy denne. "To bez problémov pokryje nižšiu produkciu USA a iných krajín mimo OPEC. Kartel OPEC plánuje udržať ťažbu na nezmenenej úrovni," dodal Tomčiak.

Významným faktorom, ktorý vplýva na cenu ropy, je podľa Tomčiaka aj nižšia globálna spotreba oproti predpokladom. "Tá je spôsobená nielen výrazne slabším ekonomickým rastom Číny, ale i najteplejším rokom v modernej histórii ľudstva. Dopyt po vykurovacom oleji je v súčasnosti vo vyspelých krajinách veľmi nízky," dodal Tomčiak s tým, že cena ropy bude pravdepodobne začiatkom roka 2016 klesať a na jar by sa mohla stabilizovať v rozmedzí 40 až 50 USD/barel.

Viac o téme: BratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu