Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poriadne lenivá časť obyvateľstva: Viac ako štvrtina mladých ľudí nerobí vôbec nič

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina mladých ľudí vo veku 25-29 rokov nerobí vôbec nič. Nechodia do školy, nepracujú a ani nikde nepraxujú, či netrénujú. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Viliam Páleník zo Slovenskej akadémie vied.

"To sú napríklad ľudia so segregovaných rómskych komunít, ktorá je len ťažko zamestnateľná a pre ich zamestnanie vláda nerobí nič. Tieto skupiny ani nebývajú na trhu práce, ani sa nepovažujú za nezamestnaných, lebo nikdy ani prácu nehľadali. Sú mimo trhu práce," zdôraznil Páleník.

Ich podiel u nás sa, podľa Páleníka, nemení od roku 2006. "Ak si to porovnáme s inými krajinami, horšie je to v Španielsku, Grécku, Bulharsku, Taliansku, kde sa tento podiel pohybuje okolo 30 %. Patríme tak z tohto hľadiska k najhorším krajinám EÚ," dodal Páleník s tým, že je potrebné, aby sa títo ľudia podchytili v rámci zamestnávania v podporovaných inkluzívnych podnikoch, kde by sa zamestnali približne na dva roky na riadnu pracovnú zmluvu, aby získali dostatočnú úroveň pracovných zručností potrebných pre pôsobenie na otvorenom trhu práce. "Bez pracovných návykov sa nedostanú späť na trh práce. Ich pracovnú silu totiž budeme potrebovať v budúcnosti," upozornil Páleník.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter koncom novembra vyzdvihol zníženie nezamestnanosti mladých do 29 rokov z 34,8 % na 23 %. "Podarilo sa nám zabezpečiť 13.000 pracovných miest a hlavný úspech vidím v tom, že 86 % mladých ľudí po ukončení projektu ostalo naďalej v trvalom zamestnaní u tých zamestnávateľov, ktorí predtým poberali istú motiváciu prostredníctvom tohto projektu," skonštatoval Richter. Zamestnávanie mladých podľa jeho slov ostáva jednou z ďalších priorít.

V takzvaných hladových dolinách, kde je najvyššia miera nezamestnanosti, sa bude uplatňovať podľa slov ministra pozitívna diskriminácia. "Ďaleko väčšia motivácia pre zamestnávateľov, ale aj pre zamestnancov zamestnať sa," avizoval minister. To je podľa neho aj spôsob, ktorým by sa ďalej mali riešiť regionálne rozdiely. Neobáva sa ani nedostatku kvalifikovaných pracovných síl, a to ani v súvislosti s príchodom novej automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko.

Viac o téme: NezamestnanosťViliam Páleník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu