Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Na Slovensku sa objavil nový fenomén: Stovky ľudí ponúkajú utečencom ubytovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA – Už viac ako 2 100 Slovákov sa rozhodlo pomôcť utečencom. Ako? Jednoducho tak, že im pomôžu nájsť či poskytnú nocľah, prácu alebo im pomôžu začleniť sa do spoločnosti. V našej krajine sa zrodila nová občianska iniciatíva, ktorá dáva nádej sýrskym a irackým rodinám na úteku.

 „Kto pomôže sýrskym a irackým rodinám na úteku? Kto, keď nie my,“ pýtajú sa aktéri iniciatívy Ktopomoze?, ktorá má za cieľ zabezpečiť čo najúčinnejšiu integráciu blízkovýchodných utečencov na Slovensku. Pomoc už prisľúbilo viac ako 2 100 Slovákov, z ktorých niektorí utečencom ponúkajú možnosť ubytovania.

To je biznis! Česi začali pre nemeckú vládu deportovať neúspešných žiadateľov o azyl

Na podporu iniciatívy sa na Youtube objavila aj skladba slovenských rapperov menom Kuša a Adrem s názvom „Kto pomôže?“. „Chceme vyzvať vládu SR, aby prijala sto utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku na Slovensku. Zároveň však chceme vláde predstaviť aj perspektívu integrácie týchto rodín do slovenskej spoločnosti,“ uvádza sa na internetovej stránke Ktopomoze.sk, za ktorou stojí Spoločenstvo Ladislava Hanusa.

VIDEO Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Kuša)

Migrantov hádžu mnohí do jedného vreca

Skladba, ktorá vznikla za čiastočnej podpory od iniciatívy „Tvoja vec!“, za ktorou stojí Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, si berie na mušku tendenciu mnohých Slovákov hádzať imigrantov do jedného vreca. Kuša a Adrem vyzývajú na ľudskejší postoj a pomoc (nielen) pre prvých 149 kresťanských utečencov, ktorí tento mesiac prileteli na Slovensko. Týchto 25 rodín bolo nútených opustiť svoje domovy v severnom Iraku, pretože po vlaňajšej invázií militantov Islamského štátu im išlo o holé životy. Viacerí z týchto utečencov sa mihnú aj vo videoklipe na záberoch z tábora v Erbile od Ľuba Poláka a Tonyho Friča.

„Nemá ísť o pomoc finančnú. Skôr treba začať vytvárať sieť dobrovoľníkov i firiem a organizácií, ktorí by prišelcom pomohli adresnejšie: pri hľadaní práce, ubytovania, učení slovenčiny a pri uvedení do miestnych komunít či cirkví,“ uvažuje Lukáš Pitel, člen Spoločenstva Ladislava Hanusa.

VIDEO Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Kuša)

Vzorný azylant

O spievaný refrén sa postarali brat so sestrou Reza a Elham Sicaniovci z Iránu. Aj oni museli svoju vlasť opustiť z dôvodu náboženského prenasledovania: po ich obrátení na kresťanstvo im v Iráne hrozil trest smrti. Reza žije už vyše desaťročie na Slovensku. Získal tu azyl, našiel mnohých priateľov, oženil sa so Slovenkou a každú chvíľu sa im má narodiť druhé dieťa.  Po rôznych stavbárskych a zváračských prácach si nedávno otvoril predajňu kebabu na Kamennom námestí v Bratislave.

Reza môže slúžiť ako príklad vzorne integrovaného azylanta. Na hrôzy počas cesty do Európy však dodnes nezabúda. Preto sa vie vžiť do situácie ľudí bez domova, ktorých podobný údel postihol dnes. „Považujem za veľmi vzácne a obdivuhodné, že Slovensko o nich stálo a dalo im tú šancu,“ myslí si Reza.

VIDEO Na Slovensku sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Kuša)

Pomáhajú sami občania

„Táto imigračná problematika samozrejme nie je čiernobiela. Nie som za nekontrolovaný prílev más s úplne odlišnou kultúrou do EÚ. Ale o tom naša skladba nie je. Ani o kvótach,“ vraví Kuša. „No tento konkrétny projekt prijatia preverených utečencov rovno z irackého tábora mi pripadá ako dobrý model, ako sa to systematicky robiť má.“ Kušovi sa páči tiež občiansky charakter iniciatívy Kto pomôže?. „Prichádza to zdola, od ľudí, od občianskej spoločnosti. Ak aj štát bude prejavovať dosť ochoty na vzájomnú spoluprácu, vidím väčšie šance na úspešné začlenenie sa týchto utečencov.“

Mrzí ho však, že imigračnú tému niektorí politici zneužívajú na štvavú kampaň: „Doplácajú na to slušní ľudia, ako náš kamoš Reza. Musia sa teraz stretávať s väčšími predsudkami.“ Aj to prispelo k rozhodnutiu rapperov prejaviť svoj názor.„Ak sa spojí na jednej strane ochota ľudského srdca pomôcť a na druhej chuť žiť a prekonávať ťažkosti, môže byť z toho happyend. Prínos pre obe strany,“ dúfa Adrem.

Viac o téme: UtečenciSlovenskoKtopomoze?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu