Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrhlá výzva slovenských poľovníkov: Tento rok sme málo zabíjali, musíme pridať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Na poľovníctvo majú Slováci rôzne názory, no najnovšia výzva Slovenskej poľovníckej komory mnohým po chuti nie je. Týka sa kvót na lov vlka dravého v našich lesoch, a to najmä toho, že sa vraj na toto zviera málo poľuje. Aj keď sa počty slovenských predátorov musia kontrolovať, aby sa chránili iné druhy, túto výzvu považujú viacerí za "zvrhlú".

„V poľovníckej sezóne 2015/2016 bola stanovená kvóta lovu vlka dravého na území Slovenskej republiky na 90 jedincov. Jej plnenie ku dnešnému dňu je neadekvátne odhadovanej početnosti populácie,“ zdôrazňuje sa v liste Riaditeľa kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imricha Šubu, ktorý týmto apeluje na „svedomitých poľovníkov“.

Zvrhlá výzva slovenských poľovníkov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, SITA)

Spoločným zámerom lovu vlkov má byť manažment veľkých šeliem, ktorý by bol ohrozený, ak by sa nenaplnili tohtoročné kvóty. Inými slovami, treba uloviť 90 vlkov, inak nám ich v budúcnosti povolia uloviť menej. Problémom je, že údaje Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) o počte vlkov sú založené na zoologických odhadoch. Zatiaľ čo tie hovoria o 250 až 300 kusoch (v roku 2004), poľovníci v tom roku tvrdili, že ich je až 1158.

ŠOP SR pritom na svojich webových stránkach píše, že „populácia vlka na Slovensku predstavuje zdrojovú populáciu a zachovanie migrácie medzi Českou republikou, Poľskom a Slovenskom v rámci oblastí Kysúc a Oravy prispeje k obnove priaznivého stavu tohto druhu nielen v uvedených krajinách, ale v dôsledku jeho prenikania do vzdialenejších oblastí (napr. oblasť Bavorského lesa) aj v rámci biogeografických regiónov“. Vlk dravý žijúci na Slovensku má teda medzinárodný význam.

Zvrhlá výzva slovenských poľovníkov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, SITA)

Aj preto existujú územia, kde je celoročne zakázané vlka dravého loviť. Poľovníci na druhej strane nabádajú svojich členov, aby naplnili povolené kvóty. To sa zdá odbornej verejnosti „zvrátené, choré, primitívne“. Podľa niektorých to odhaľuje aj nedostatky v argumentácii Slovenskej poľovníckej komory: „Takto sa verejne priznali k tomu, že tých vlkov na Slovensku nie je až toľko, koľko tvrdia poľovníci, a preto treba urýchlene nejakých zastreliť, lebo ak ich nezastrelia teraz, aj keď ich je málo, nebudú ich môcť zastreliť, keď ich bude ešte menej.“

Fakt zvrhlá výzva - a priamo na webe Poľovníckej komory...

Posted by Edo Stloukal on 21. december 2015

Kde je pravda, to sa zrejme nikto presne nedozvie, chýbajú novšie a presnejšie údaje o tom, aký je stav vlka dravého na území Slovenska z nestranných zdrojov. Ivan však v diskusii ponúkol návod na to, ako to celé vyriešiť, poľovníkom by sa však určite nepáčil: „Asi by bolo načase na desať rokov zakázať poľovníctvo na Slovensku a potom by sme videli, či si s tým príroda poradí alebo nie. Ja si myslím, že hravo.“

Viac o téme: Slovenská poľovnícka komoraVlk dravýVýzva poľovníkom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu