Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúci dokument platený štátom: Mládež je skazená z Harryho Pottera a Superstar!

Rozprávkové postavy z USA majú podľa niektorých pedagógov zlý vplyv na naše deti. Zobraziť galériu (6)
Rozprávkové postavy z USA majú podľa niektorých pedagógov zlý vplyv na naše deti. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodičia, pozor. Už by ste nemali svojim deťom púšťať rozprávky ako Spiderman alebo Harry Potter. Tie majú totiž zlý vplyv na ich vývoj. K podobnému záveru došli niektorí pedagógovia, ktorí pod hlavičkou ministerstva školstva, vydali dokument s názvom Mediálna výchova v školskom vzdelávacom programe. Autori navyše tvrdia, že reality show ako spevácka súťaž Superstar vytvára falošné emócie a môžu spôsobovať traumu!

Metodicko-pedagogické centrum (MPC) vydalo v roku 2013 dokument s názvom Mediálna výchova v školskom vzdelávacom programe. Financovali ho zo zdrojov Európskej únie. MPC je ústredne riadenou organizáciou Ministerstva školstva. Dokument má upozorniť na mediálne prostredie na Slovensku, ktoré vplýva na naše deti.

V podkapitolke s názvom "Vzťah detského príjemcu k mediálnej kultúre" sa nachádzajú viaceré perly ducha. Rôzne reality show či populárne seriály môžu mať na naše ratolesti neblahý vplyv. A práve na to by mala slúžiť na školách mediálna výchova. "Nebezpečenstvo týchto programov tkvie v ponúkaní pseudoreality, štylizácie a otvorenej manipulácie s divákom. A v tomto momente by mala nastúpiť mediálna výchova, ktorá by dieťa na tieto úskalia upozornila," píše sa v dokumente.

Superstar: Falošné emócie a strata vlastnej osobnosti

Autorky publikácie sa pustili do známej a divácky veľmi obľúbenej speváckej súťaže Superstar. "Vyvrcholením programov pre teenagerov je reality show Slovensko hľadá SuperStar, kde sa získava sláva, popularita, kariéra. Ide o nasledovania hodné, vzorové podujatie, akýsi recept na úspešnosť. Cesta k nemu vedie cez falošnú a hranú emocionalitu, cez stratu vlastnej osobnosti, imidžu, ale i ľudskej dôstojnosti. Teenageri prechádzajú cez sito prísnej poroty, ktorá sa zabáva na rozpakoch spevákov, provokuje ich, ponižuje a vysmieva sa im," hodnotia populárny program.

Porota Superstar
Zobraziť galériu (6)
Porota Superstar  (Zdroj: TV MARKÍZA)

Podľa nich krutý systém hodnotenia kopíruje americký štýl, zaručuje zisk a nehľadí na traumu, ktorú spôsobuje. "Nechá ich prejsť krížovou cestou a oni ju v pokore prijímajú s vidinou budúcej slávy. Tento americký spôsob hodnotenia (v USA je ešte krutejší) zaručuje zisk pre mediálny manažment a zábavu pre divákov. Je to ako korida v metaforickej podobe. Neráta sa s traumou, ktorú si mnohí, hlavne menej úspešní účastníci odnášajú často na celý život."

Hysterické publikum omdlieva

Autorom vadí aj správanie sa publika. To podľa nich hystericky vykrikuje, omdlieva a hádže po spevákoch plyšáky. "Ani obecenstvo sa nezaobíde bez napodobovania. Na koncertoch sa stojí, kníše do taktu, spieva, hystericky vykrikuje a omdlieva, vystupujúci je zasypávaný „plyšákmi“ atď., podobne ako na amerických podujatiach. Nemáme detské piesne ani choreografie, folklór je už iba vecou istej skupiny nadšencov, lebo aj v teórii postmoderny nájdeme predpoveď, že folklór nahradí popkultúra."

Nové vzory pre mladých
Zobraziť galériu (6)
Nové vzory pre mladých

Nie Jánošík, ale Rambo a Spiderman!

Dnešné idoly už nemajú priveľa spoločného s dávnymi hrdinami spred niekoľkých rokov. Dnes sú to najmä herci, speváci a hudobníci. Spolu so zmenou hlavných hrdinov prichádza aj zmena vzorcov správania, kritizujú autori. "Mladých priťahuje ich imidž, životný štýl, spojený často iba so škandálmi, málo kultivovaný osobný prejav plný vulgárnosti ap. Vo filmoch pôsobí hercom stvárnená postava, od ktorej preberajú názory, životný štýl a menia ich na schému. Vodcami v skupinách teenagerov sa stávajú typy, ktoré dokážu dokonale napodobniť všeobecne obdivovaný idol, často pôsobiaci dosť negatívne. Hrdinom dnešnej mládeže už nie je Jánošík ani vojenskí vojvodcovia, ale Rambovia, Spidermani, Supermani."

Nie Jánošík, ale Spiderman
Zobraziť galériu (6)
Nie Jánošík, ale Spiderman

Harry Potter môže za zlé správanie

Publikácia kritizuje aj nové rozprávkové postavičky. K nim patrí najmä Harry Potter. "K vytváraniu nového druhu idolov prispeli novodobé románové, filmové a televízne diela, ktoré v posledných rokoch zasiahli aj Slovensko, teda Pán prsteňov, Hastrošovci, Harry Potter, Bibi Blonsberg a pod," píše sa v dokumente.

Kúzla mladého čarodejníka majú mať negatívny vplyv na diskrimináciu slabčích či zdravotne postihnutých. Zodpovednosť za tento jav nesú globalizačné tendencie zo SPojených štátov a západnej Európy. "Prevaha tohto typu kultúry, prichádzajúca na Slovensko zásluhou globalizačných tendencií z USA a západnej Európy, zapríčiňuje novodobé problémy v správaní sa mládeže a detí v podobe diskriminácie slabších a zdravotne postihnutých, príslušníkov národnostných menšín, chudobnejších ap. S tým súvisí šikana, drogy, alkohol, kriminálna trestná činnosť, sexuálne násilnosti, ba i vraždy."

Rozprávka o Harrym Potterovi vyvolala svetový ošiaľ
Zobraziť galériu (6)
Rozprávka o Harrym Potterovi vyvolala svetový ošiaľ  (Zdroj: telkac.zoznam.sk)

Autori však priznávajú novodobému mediálnemu vplyvu aj pozitíva.  "Na druhej strane treba priznať, že dnešná kultúra vedie deti a mládež k samostatnosti, smelosti, podnikavosti a schopnosti presadiť sa," tvrdia autorky.

Ministerstvo školstva sa bráni: Je to príspevok k diskusii

Ministerstva školstva, ktoré má Metodicko-pedagogické centrum pod palcom, spýtali, či si nemyslia kompetentní, že to autori trochu s negatívnymi dopadmi na deti trochu neprehnali. Z tlačového odboru nám odpovedali, že text písali "uznávané odborníčky" a ich dielo je príspevok k diskusii.

Minister školstva Juraj Draxler
Zobraziť galériu (6)
Minister školstva Juraj Draxler  (Zdroj: SITA)

"Učebný zdroj je vytvorený v súlade s obsahom vzdelávacieho programu, ktorý bol akreditovaný ministerstvom školstva,  je určený pedagógom – účastníkom vzdelávania daného programu a slúži na otvorenú diskusiu v rámci vzdelávania. Autorky text spracovali na základe autorskej zmluvy a teda za obsah, ktorý je duševným vlastníctvom autoriek, zodpovedajú v plnom rozsahu. Ide o ich vyjadrenie a úvahy týkajúce sa mediálnej výchovy," s tým, že text posudzovali kvalifikovaní recenzenti, doc. PhDr. Juraj Rusnák, CSc. a doc. PhDr. Roman Kvapil, PhD. a publikáciu odporučili vydať.

Uvedená publikácia nie je publikáciou ministerstva školstva a bola vydaná v rámci jedného z kurzov národného projektu „Profesijný a kariérový rast pedagogických zamestnancov“ ešte v roku 2013, tvrdí Draxlerovo ministerstvo. "Slúžila ako učebný zdroj pre diskusiu v rámci vzdelávania učiteľov," uzavreli z tlačového odboru.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaRozprávkaSuperstarHarry Potter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu