Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko, krajina neobmedzených možností: Toto všetko sme zažili v roku 2015

Toto všetko sme zažili Zobraziť galériu (25)
Toto všetko sme zažili (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Koniec roka so sebou prináša bilancoovanie toho najlepšieho alebo najzaujímavejšieho, čo nás počas uplynulých 12-tich mesiacov postretlo. Prinášame prehľad udalosti, ktorých sme sa mohli zúčastniť po celom Slovensku. Prečítajte si nasledujúce riadky, možno ste sa niektorých podujatí a akcií zúčastnili aj vy.

JANUÁR

10. januára - Počas dňa si až 35 šachisti zmerali v Humennom svoje sily so slovenským šachovým veľmajstrom Jánom Markošom. V jednej z humenských kaviarní sa uskutočnila takzvaná "simultánka". "To znamená, že veľmajster Markoš hral šachy súčasne proti 35 šachistom na 35 šachovniciach, pričom pre každého mal iba päť minút, na všetky ťahy," informoval Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk, ktoré podujatie spoluorganizovalo. Výťažok zo vstupného bol venovaný spomenutému združeniu v rámci akcie Kúp si svoj strom, ktorá bola zameraná na podporu prírodnej rezervácie Vlčia ležiacej v Čergovskom pohorí na východe Slovenska.

10. januára – Začal sa jubilejný 15. ročník bratislavského Plesu v opere v historickej budove Slovenského národného divadla. K podujatiu patrili krásne dámy v nádherných róbach a desiatky známych tvárí slovenskej podnikateľskej aj spoločensko-kultúrnej oblasti. Výťažok z plesu poputoval na zlepšenie prístrojového vybavenia kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

24. januára – Originálnou cieľovou prekážkou zimnej premiéry celosvetovo populárneho extrémneho prekážkového behu, ktorý sa uskutočnil v nízkotatranskom lyžiarskom stredisku Jasná za účasti viac ako 2300 prihlásených pretekárov, bol ľadový antický chrám. Tím umeleckých sochárov pod vedením Adama Bakoša opracúval 47,5 tony ľadu dovezeného vo forme 360 blokov. Dominantnými prvkami 5,5 metrov vysokej ľadovej stavby na ploche 11 krát 11 metrov boli iónske stĺpy a sochy sparťanských bojovníkov. „Inšpirovali sme sa starogréckou a starorímskou mytológiou,“ dodal Bakoš s tým, že osvetlený ľadový chrám bude zdobiť Jasnú aj po spomínaných pretekoch až do konca zimnej sezóny.

26. januára - Na žilinskej pošte sa colníci stretli aj s kurióznym obsahom viacerých zásielok. Napríklad namiesto deklarovanej kabelky sa v balíku nachádzal vypreparovaný exemplár krokodíla olivového, ale prekvapila ich aj vypracovaná koža a lebka z medveďa baribala či rôzne druhy živých zvierat. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

29. januára - Fyzickú, no i mentálnu výdrž približne dvoch stoviek detí preveril v areáli vranovskej Základnej školy na Bernolákovej ulici netradičný sparťanský beh. Do histórie sa zapísal ako prvé zimné preteky svojho druhu, ktoré boli určené iba pre detských športovcov. Úctyhodný výkon totiž deti podali pri teplote niečo nad 0 stupňov Celzia.

28. januára – Otužilci uzavreli zimnú plaveckú sezónu 2014/2015 v starom koryte Dunaja pri Gabčíkove. Občianske združenie Ľadové medvede Bratislava sa rozlúčili so zimou tradične pri čárde v Gabčíkove, kde 31 otužilcov za nepriaznivého počasia v deväťstupňovej vode zaplávalo v starom koryte Dunaja približne 500 až 1000-metrový úsek. Tí odvážnejší zvládli trasu až dva razy. Konštatoval to predseda OZ Ľubomír Klímek a dodal, že v tomto roku mal najstarší člen 67 rokov a najmladší bol 17-ročný chlapec z Dunajskej Stredy.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

31. januára - V stavaní snehuliakov prvýkrát súťažili v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Do súťaže sa zapojilo 22 skupín, snehuliakov stavali na lúke za dúbravským kostolom. "Boli malí aj veľkí, nosatí, bradatí, netradične so psom, stoličkou či pomarančmi," vymenoval starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Organizátori z miestneho úradu ocenili najvyššieho, najoriginálnejšieho podľa rozprávkovej postavy a s najväčšou výbavou - snehuliackou stoličkou a tortou. Zaťovič dodal, že súťažou chcel dostať deti von od počítačov a televízorov.

FEBRUÁR

5. februára – Cirque du Soleil začal v Bratislave sériu siedmich vystúpení s predstavením Quidam. Po tituloch Saltimbanco a Alegría bola to už tretia návšteva slávneho kanadského cirkusu v slovenskej metropole. Do tretice všetko dobré a do tretice standing ovation vypredaného hľadiska pre súbor za ich premiérové vystúpenie.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

10. februára - V Slovenskom národnom divadle v Bratislave vyhlásili 4. ročník The School Dance - tanečnej súťaže pre materské, základné a stredné školy. Novinkou súťaže, ktorá mala za cieľ motivovať deti k pohybu bolo rozdelenie jej účastníkov do dvoch úrovní. Úroveň PRO (profesionáli) bola určená základným umeleckým školám, konzervatóriám a tanečným skupinám, ktoré sa venujú tancu intenzívne. Školám, ktoré nemajú profesionálne ani súťažné tanečné skúsenosti, bola určená úroveň AM (amatéri).

27. februára - V bratislavskom Dome kultúry Ružinov sa začal 8. ročník medzinárodného festivalu anime, mangy, japonskej kultúry, scifi a fantasy Anime SHOW a 7. ročník výstavy a festivalu hier GAME EXPO. Ich trojdňový program ponúkol návštevníkom desiatky prednášok na populárne témy, workshopy a diskusie či prezentácie knižných publikácií.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

27. februára - Objekt Excalibur múdrosti zdobí Poštovú ulicu v centre Bratislavy. Znázorňuje kameň múdrosti, na ktorom je kniha. Symbolizuje silu prameniacu z poznania kníh. Autor diela, sochár Vladimír Hambálek stokilovú bronzovú knihu osadil do oveľa ťažšieho kameňa. Inšpiroval sa príbehom o kráľovi Artušovi a slávnom meči Excalibur s jeho magickými účinkami. Vraj aj dotyk tejto knihy spôsobí silu a múdrosť v nej ukrytú.

MAREC

2. marca - Návštevnosť v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách tento rok lámala rekordy. Do tejto top atrakcie zimnej sezóny za dva a pol mesiaca zavítalo 165 tisíc návštevníkov. „Na projekt Tatranského ľadovému dómu sme nesmierne hrdí. Vďaka nemu sa Vysoké Tatry zviditeľnili doma na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Maďarsku, Veľkej Británii i na Pobaltí,“ konštatovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Viac ako 47 ton ľadu bolo dohromady použitých na stavbu ľadového chrámu.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

6. marca – Nablýskaný osobný automobil, veterán AERO 30 model z roku 1939 s prívesným vozíkom, alebo pánsky bicykel Eska z toho istého roku dominovali na výstave Hľadanie stratených ciest, ktorú sprístupnili verejnosti v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi. Exponáty pochádzali z nevšednej zbierky, jedinej svojho druhu a rozsahu na Slovensku, ktorú za približne 30 uplynulých rokov zhromaždil vášnivý zberateľ, pôvodným povolaním záhradný architekt, Jozef Janiš z Prievidze.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

18. marca - Najdlhšie spolužijúcim manželským párom z bratislavského Ružinova sa stali Božena a Arnošt Kašparecovci, ktorí oslávili 69 rokov spoločného života v manželskom zväzku. Stali sa víťazmi súťaže o najdlhšie spolu žijúci manželský pár, ktorú mestská časť Ružinov vyhlásila vo februári tohto roka v rámci Národného týždňa manželstva.

APRÍL

1. apríla – Začiatok zasadnutia vlády SR sa niesol v menej vážnom duchu. Rokovanie neotvoril premiér Robert Fico, ale jeho osobný čašník Jozef Ivančík. "Cítil som sa ako premiér, nie som síce taký bohatý, ale bolo to o.k.," opísal svoje pocity. "Otváram rokovanie vlády," uviedol Ivančík pred ministrami. Podľa jeho slov boli niektorí zaskočení tým, že ich má viesť čašník. "Mali na mňa otázky, na ktoré som nevedel odpovedať, ale snažil som sa," pokračoval Ivančík, ktorý každý deň obsluhuje predsedu vlády. Podľa jeho slov ho preto veľmi dobre pozná, rovnako aj ostatných ministrov. "Všetci sú vtipní, ja sa s nimi stretávam denno-denne, keď sú u premiéra," doplnil.

10. apríla – Rôzne tradičné i netradičné podoby klobúkov zo sveta prezentovala výstava v košickom obchodnom centre na Námestí osloboditeľov. Na výstave Držte si klobúky! možno videli tie, ktoré nosia dámy vo VIP priestoroch najslávnejších svetových dostihov vo Veľkej Británii, USA a Austrálii. V expozícii mal svetovú premiéru unikátny model s bryndzovými haluškami.

17. apríla – Prvé poštové známky zobrazujúce parné rušne Albatros a Ušatá, ktoré slávnostne inaugurovali v priestoroch železničnej stanice v Prievidzi, symbolicky vyslali do sveta poštovými holubmi. Známky najskôr opečiatkovali príležitostnými pečiatkami, priviazali holubom o nohy a vypustili. "Pripomenuli sme si tak historickú formu posielania správ, ešte dávno pred vytlačením prvej poštovej známky," konštatovala Jana Oswaldová, ktorá jedného z holubov vypustila. Obe poštové známky vyšli v edícii Slovenskej pošty Technické pamiatky.

17. apríla - V silnej konkurencii 35 súťažiacich z celého sveta získal prvé miesto na prestížnej World Aeropress Championship v americkom Seattli slovenský tohtoročný šampión, Trnavčan Lukáš Záhradník. Reprezentoval komárňanskú spoločnosť Green Plantation. "Káva je moja životná vášeň. Vďaka slovenskej pražiarni kávy som našiel to, čomu sa venujem celým svojím srdcom. Aeropress šampionát je toho dôkazom. Ak dáte do kávy dušu, bude chutiť svetovo," konštatoval majster sveta.

19. apríla – Do vivária Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pribudli nové druhy živočíchov. Osem žiab - pralesničiek zlatých a pralesničiek farbiarskych a po jednom chovnom páre jašteríc tangerských a užoviek mexických dala viváriu v rámci zahraničnej spolupráce Zoologická a botanická záhrada v Plzni, informovala Renáta Chosraviová z SPU. Vivárium, ktoré je súčasťou Botanickej záhrady SPU, slúži prioritne na účely ochrany vybraných a chránených druhov živočíchov. V súčasnosti je v ňom umiestnených 230 zvierat 73 druhov, väčšinu tvoria plazy.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

23. apríla - V bratislavskom Ružinove spustili do prevádzky známu Fontánu pre Zuzanu na Kupeckého ulici. Okrem nej začala opätovne fungovať aj fontána Milenci na Dulovom námestí. Bude v prevádzke polovica z ôsmich fontán, ktoré budú tohto roku spríjemňovať prostredie Ružinova.

25. apríla – Lujza Straková z Banskej Bystrice sa v bratislavskej Incheba aréne stala novou kráľovnou krásy Miss Slovensko 2015. V jubilejnom 20. ročníku tejto prestížnej súťaže o tom rozhodla odborná porota na čele s riaditeľkou súťaže Karolínou Chomistekovou. Okrem hlavnej poroty rozhodovali o novej Miss Slovensko aj víťazky predchádzajúcich 19-tich ročníkov.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

MÁJ

1. mája - Krstom malej samičky gibona zlatolíceho otvorila Zoologická záhrada tohtoročnú letnú sezónu. Malá opička dostala meno Liči a jej krstným otcom sa stal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz. Ako priblížil vedúci zoologického úseku Peter Lupták, gibony sú malé ľudoopy, ktoré bojnická zoo chová už od 90. rokov. "Čakali sme 20 rokov, kým sa nám podarilo dosiahnuť prvý odchov, bolo to v roku 2008. Dnes je to už mláďa s poradovým číslom štyri," doplnil.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

3. mája - Najdlhšiu zmenšeninu železničných tratí na Slovensku, v mierke 1:87, ktorá merala až 250 metrov, zostavili v priestoroch zimného štadióna v Prievidzi železniční modelári z celého Slovenska a Česka. Návštevníci si mohli pozrieť aj výstavu funkčných modelov áut, lodí, ponoriek, vojenskej techniky a lietadiel. Uskutočnil sa tam 11. ročník Stretnutia železničných modelárov a 2. ročník Hornonitrianskeho modelárskeho dňa, ktorý zorganizovali členovia Združenia technických a športových činností v Bojniciach. Obria železničná trať zostavená z modelov siedmich klubov železničných modelárov mala dovedna 11 staníc a niekoľko zastávok s vernými kópiami budov a koľajísk i okolitej prírody.

9. mája – Spanilá jazda majiteľov historických automobilov Škoda 1000 MB cez Novohrad a Gemer vyvrcholila podvečer v Hnúšti. Na veterány, ktoré ich majitelia vystavili na Námestí J. Francisciho, sa prišlo pozrieť niekoľko stoviek ľudí. "V tomto roku sme usporiadali už piaty ročník stretnutia priaznivcov Škody 1000 MB a príbuzných verzií. Celkovo bolo vyrobených až 440.000 kusov týchto vozidiel," informoval organizátor zrazu Ondrej Tausberik. Ako dodal, išlo o autá zo 60. rokov, takže aj maximálne rýchlosti zodpovedajú konštrukcii.

10. mája – Súťažou krásy vyvrcholilo v centre Košíc dvojdňové medzinárodné stretnutie historických vozidiel Cassovia Retro 2015. Na Hlavnej ulici početní návštevníci obdivovali viac ako 90 vystavených historických áut a motocyklov najrôznejších značiek. Spestrením už 13. ročníka podujatia boli tri staršie autobusy, ktoré poskytol dopravný podnik mesta. Z najstarších veteránov pútali pozornosť napríklad legendárny Ford–T z roku 1926, Aero 500 či Tatra 30 z roku 1927, ktorá slúžila ako taxík vo Vysokých Tatrách. Dobovú atmosféru dotvárali aj ich majitelia odetí v historickom oblečení.

14. mája - Jedinečnú zbierku hygienicky balených cukrov zozbieraných z celého sveta ponúkala výstava Cukor-cukrík-cukríček v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. Najrôznejšie balenia cukrov zbiera už takmer dve desaťročia Trebišovčanka Zlatica Rozáková. Jej záľuba sa datuje do roku 1996, keď bola na služobnej ceste. Kávu si nesladí, preto si balíček, ktorý sa jej zapáčil, vtedy vzala do kabelky. V súčasnosti sa môže pochváliť zbierkou, ktorú tvorí 2395 kusov cukrov takmer zo štyridsiatky krajín sveta.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

29. mája - Víťazom druhého slovenského ročníka súťaže najlepších barmanov sveta Diageo Reserve World Class Slovakia 2015 sa stal Filip Navrátil z Lobby Baru v Košiciach. Predviedol spomedzi 11 uchádzačov o titul najväčšiu kreativitu a špičkové barmanské umenie. Slovensko tak bude reprezentovať na svetovom finále v Kapskom Meste. Na druhom mieste sa umiestnila Alexandra Mihalechová zo Steps Clubu v Trenčíne a na treťom Róbert Šajtlava zo Sky baru v Bratislave.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

JÚN

2. júna - Sovieho či jednookého muža, ženu bez rúk a nôh či s tvárou mulice si mohla verejnosť pozrieť na výstave Katastrofy ľudského tela, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum - Múzeum Bojnice. Návštevníci mohli vidieť 25 verných napodobenín z vosku, ktoré podľa dobových prameňov o ľuďoch s vrodenými anomáliami vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu. Jednotlivé voskové figuríny sú prepracované do najmenších detailov. Pri ich výrobe sa použili okrem iného aj skutočné ľudské vlasy či očné a zubné implantáty používané v medicíne.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

6. júna - Viac ako 500 litrov guláša navarilo vo Fačkovskom sedle 12 družstiev pod vedením starostov obcí z troch susedných okresov. Uskutočnil sa tam druhý ročník Guláš festu, ktorého hlavným organizátorom bolo občianske združenie mikroregiónu Hornonitrie so sídlom v Nitrianskom Pravne. Družstvá súťažili, kto navarí najchutnejší guláš, ktorý potom predávali za symbolickú cenu. Prvenstvo a aj putovný pohár si odnieslo družstvo z obce Vrícko.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

8. júna – Zmladené vetvy vyrastajúce z torza najstaršej lipy na Slovensku, vyše 700-ročnej Lipy Kráľa Mateja pod Bojnickým zámkom bohato zakvitli. V zámockom parku sa šírila omamná vôňa lipového kvetu."Je to dôkazom toho, že revitalizačné zásahy, ktoré sme podľa pokynov odborníkov vlani na lipe, tak ako každý rok, opäť urobili, boli účinné. Tento vzácny strom teda ešte žije, aj sa rozvíja a zdá sa, že má ešte dostatok síl, aby žil ďalej," konštatoval Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice, ktoré sa o lipu stará.

17. júna - Hlavné mesto SR patrí k svetovým  metropolám, ktoré zaviedli Filmový chodník. Tvoria ho mramorové dlaždice s kovovým dielom, kde sa nachádza meno a podpis osobnosti. História Filmového chodníka slávy v Bratislave sa začala písať pred piatimi rokmi a stala sa tradíciou. Za ten čas na pešej zóne pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava odhalilo svoje vlastnoručne podpísané pamätné tabule päť významných osobností slovenského herectva. Prvým bol herecký majster Ladislav Chudík. "Je tu celé moje meno, ktoré som špeciálne trénoval, pretože dovtedy som sa podpisoval skrátene. Prisahám, že som sa podpísal bez nároku na honorár," s úsmevom vtedy skonštatoval herec.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

17. júna  – Na knižný trh sa dostala zbierka receptov s názvom 1000 najlepších nedeľných polievok Slovenska. Vznikla pri príležitosti 140. výročia vzniku spoločnosti Carpathia, ktorá je 60 rokov najväčším výrobcom a exportérom hotových polievok na Slovensku. Iniciátorkou tohto projektu a odbornou garantkou knihy je Darina Matyášová, ktorá celý svoj profesionálny život spojila s vývojom a výrobou sterilizovaných a dehydrovaných polievok. V roku 1971 vymyslela Francúzsku polievku, ktorú Carpathia, v súčasnosti už jeden zo závodov nadnárodnej spoločnosti Nestlé, vyrába dodnes.

22. júna – Pozdrav pre budúce generácie, monografiu Pustého hradu, symbolickú mincu s rokom vydania 2009 plus dve fľaše vína - to všetko vložili a následne zamurovali do hradnej veže niekdajší i aktuálni zástupcovia mesta Zvolen.  "Vždy ma fascinovalo, keď archeologický výskum odhalil niečo, čo ľudia kedysi dávno vložili do objektov. Je v tom krása a akési tajomno zároveň. A je v tom symbolika, veď svojou prácou aj tak priamo ovplyvňovali životy budúcich generácií," uviedla pri tejto príležitosti primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

23. júna - Britský princ Charles dostal počas návštevy slovenského prezidenta Andreja Kisku na hrade Windsor ako oficiálny dar obraz od fotografa Filipa Kuliseva. Vyobrazil na ňom zimný pohľad na Spišský hrad, ktorý je jedným z najväčších hradných komplexov v Európe a súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Signovaný obraz v hliníkovom ráme má rozmer 135 krát 75 cm. "Mimoriadne ma potešilo, že ma pán prezident oslovil, aby som pripravil tento oficiálny dar pre významnú svetovú osobnosť. Vybral si Spišský hrad, lebo mu je región Spiša blízky. Navyše sa podľa jeho slov, tento obraz veľmi páčil pápežovi Františkovi," uviedol pre médiá Filip Kulisev.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

25. júna - Už štvrtý rok je tento deň na Slovensku venovaný rozdávaniu objatí v rámci podujatia pod názvom Hug day. Dobrovoľníci zo Spišskej Novej Vsi sa do tohto dňa zapojili už druhýkrát, tentoraz však v ešte väčšom množstve ako vlani. Viac než 40 dobrovoľníkov rozdalo presne 11.723 objatí, čo znamená, že na jedného mladého človeka pripadá v priemere 293 objatí. Vek dobrovoľníkov sa pohyboval od 14 do 25 rokov a mnohí z občanov mesta sa zhodli, že sú radi, ak sa mladí ľudia angažujú v podobných dobrovoľníckych aktivitách. Prvé objatie sa uskutočnilo symbolicky na najvyššej kostolnej veži na Slovensku, kde sa objal Sedlák s primátorom mesta Jánom Volným.

26. júna –  Mestom pod Urpínom sa šírila vôňa kávy. Zaplavila banskobystrické námestie, kde sa 11 prevádzok v rámci podujatia Coffee Fiesta predstavilo prípravou skvelých káv a privítalo aj známe osobnosti. Pripravené boli rôzne baristické súťaže, do mesta zavítalo osem pražiarní kávy, nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska a Česka. Ako tvrdili organizátori, jednou z hlavných myšlienok bolo pomôcť ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Ako aj minulý rok to bude pomoc občianskemu združeniu Svetielko nádeje.

JÚL

2. júla  - Vzácna rastlina, leknovec štítnatý (Nymphoides peltata), sa vyskytla v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky v okrese Michalovce. Je zaradená medzi najvzácnejšie rastliny na Slovensku. "Patrí medzi kriticky ohrozené druhy nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách, v Čechách, Poľsku, na Ukrajine", uviedol Ján Uhrín zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bird Life Slovensko. Leknovec štítnatý patrí medzi lekná, je to viac-menej trvalá rastlina, keď sa zakorení, má srdcovité plávajúce listy. Vytvára spoločenstvo, žlté kvietky vykukujú nad vodnú hladinu a listy plávajú po vode.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

2. júla  - V košickej zoologickej záhrade sa po prvý raz narodilo mláďa lemura kata. Priviedli ho na svet v polovici júna rodičia, ktorí prišli vlani zo Zoo Hluboká v Južných Čechách. Od začiatku tohto roka v košickej zoo prišlo na svet vyše 70 mláďat. Chovateľov potešili najviac mláďatká pakoňa modrého, priamorožca šabľorohého, ťavy dvojhrbej či zubra európskeho. Návštevníci sa tešia aj z rodinky labutí čiernych.

18. júla – V rekreačnej oblasti Sigord za obcou Kokošovce neďaleko Prešova sa začali semifinálovými kolami Majstrovstvá SR a ČR v ryžovaní zlata. Približne 160 účastníkov si meralo sily v tom, kto v najkratšom čase nájde čo najviac drobných zlatiniek. Zmerať sily si okrem Slovákov a Čechov prišli Poliaci, Nemci, Rakúšania a dokonca i Francúzi. Nočné ryžovanie bolo naplánované  po zotmení a ryžovali pri sviečkach. 

25. júla - Dlhotrvajúce teplé počasie bez dažďa komplikovalo prípravu jubilejného piateho ročníka súťaže v kosení ručnou kosou, ktorý sa uskutočnil v Cigli v okrese Prievidza. Na športovo-kultúrnej akcii si svoje sily zmeralo asi 70 koscov v piatich kategóriách. Podujatie  bolo zároveň posledným kolom Slovenskej koseckej ligy. Organizovala ho obec Cigeľ v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi, Trenčianskym samosprávnym krajom a Slovenským koseckým spolkom.

24. júla - Na detskej policajnej akadémii v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi obliekli figurínu Ľudovíta Štúra do policajnej uniformy. "Zhotovili sme pomerne vydarenú figurínu Ľudovíta, aby bol symbolicky prítomný na každom podujatí. Keďže sa snažíme, aby to bolo pre deti zábavné, obliekame figurínu podľa danej témy. A keďže sme teraz chceli predstaviť prievidzských pandúrov, teda členov mestskej aj štátnej polície, Štúrovi sme obliekli policajnú uniformu. Dúfam, že to historikov nepohorší a policajti sa nehnevajú," vysvetlila Monika Bartušová z RKC, ktorá tvorivé dielne pripravovala.

24. júla - Prvý pivný festival zavítal do Vranova nad Topľou. V jeho ponuke bolo 50 druhov obľúbeného nápoja a pestrý kultúrny program. Informoval o tom organizátor podujatia Ľubomír Tongeľ. Pivo tu ponúkali viacerí producenti z Česka a Slovenska. V ponuke boli svetlé, tmavé, polotmavé, ale aj kvasinkové, medové či pivá s príchuťou ovocia. 

25. júla - Na Donovaloch otvorili prvý wuguan na Slovensku. Wuguan je miestom, kde sa cvičia čínske bojové umenia, tzv. wushu. Slúžiť by mal ako základňa pre školenia, semináre, súťaže a letné tábory pre rôzne školy wushu. "Jeho otvorenie bolo súčasťou realizácie projektu Čínsky sen, cieľom ktorého je zbližovanie a prezentácia tradičných hodnôt slovenskej kultúry v Číne a čínskej kultúry na Slovensku," vysvetlil za organizátorov Ivan Gontko. Projekt prebiehal v piatich oblastiach, ako je jazyk, bojové umenia, medicína, gastronómia a ľudové umenie.

25. júla - Československá klasika, ale i veterány svetových značiek zavítali do Vranova nad Topľou. Milovníci historických vozidiel tu súťažili v jazde zručnosti. Súťažné podujatie bolo súčasťou Jazdy spoľahlivosti, na ktorú sa vydalo z Košíc do Vranova približne 50 veteránov. Mali medzi nimi zastúpenie nielen autá, ale i historické motocykle. Jazdecké umenie tu predviedol aj Jaroslav Krajňák na majestátnom Auburne. Spotreba silného amerického veterána sa už však vymyká dnešným štandardom. Vie sa totiž vyšplhať až na 25 litrov paliva na 100 kilometrov. 

26. júla - Na Bojnickom zámku ožil tajomný príbeh čiernej pani, ktorá pre reči neprajníkov musela skočiť so svojím dieťaťom z jeho najvyššej veže. Osud jednej zo zámockých paní ponúkol pôvodný bojnický muzikál V tieni veže, ktorý si návštevníci mohli pozrieť v rámci podujatia Supernoc na zámku. Pôvodný bojnický muzikál pochádzal z pera Vojtecha Bartka a premiéru na divadelných doskách mal v roku 2004.

AUGUST

5. augusta - Zamrazené ovocie v ovocnej dreni, sprchovanie či vytváranie bahnísk. Aj to boli prostriedky, ktorými pracovníci bratislavskej ZOO v týchto dňoch chránili zvieratá pred dôsledkami extrémnych vysokých teplôt. Samotné zvieratá sa na rozdiel od niektorých ľudí správajú v horúčavách obozretne a múdro. "V tých najväčších páľavách nikdy nejdú na priame slnko, vždy si hľadajú najchladnejšie miesto vo výbehu. Zažili sme dokonca aj to, že samica šimpanza si počas jedného takéhoto horúceho dňa omotala okolo hlavy handru, aby sa chránila pred slnkom," dodala chovateľka.

6. augusta – Pôvodne prišla do Košíc vlani na jeseň len na dva mesiace s cieľom vytvoriť krátku animovanú snímku. Slovensko ju však natoľko očarilo, že sa dohodla na rozšírení projektu. Japonská animátorka a výtvarníčka Kaoru Furuková (32) tento rok v Košiciach tvorila animovaný film na motívy ľudovej rozprávky Zlatovláska. Okrem toho viedla rôzne workshopy, skúmala slovenské tradície a písala o Slovensku po japonsky blog.

13. augusta – Milovníci motoriek z rôznych krajín dorazili na Zemplínsku šíravu. Uskutočnil sa tam 14. letný motozraz. Súčasťou jeho programu boli hudobné vystúpenia, darovanie krvi, ale aj netradičné súťaže. Úvodný program priniesol nočnú jazdu motocyklov, hudobné koncerty a prvé losovanie tomboly. Druhý deň podujatia odštartoval darovanie krvi. Potom nasledovali netradičné Majstrovstvá Slovenska v hode mobilom na diaľku.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

20. augusta – Tradičné súťažné podujatie Oldtimer Rallye Tatry 2015 predpoludním odštartovalo v centre Liptovského Mikuláša 60-členný konvoj vzácnych historických vozidiel. "Tento ročník sa niesol len tak náhodou v duchu kráľovskej purpurovej farby. Medzi hlavné zastávky na trati prvej etapy nádhernou tatranskou scenériou patrili kráľovské mestá Levoča a Kežmarok," skonštatoval hlavný organizátor jedného z najprestížnejších stretnutí veteránov na Slovensku Jaroslav Petran.

23. augusta – Čistokrvné psy aj krížence rôznych plemien videli návštevníci výstavy Lučenecký havkáč, ktorá sa konala pri vodnej nádrži Ľadovo neďaleko Lučenca. Ako informoval Peter Dóža, predseda kynologického klubu Agilis, ktorý podujatie organizoval, išlo už o jubilejný desiaty ročník tohto podujatia. "Naša výstava bola určená pre krížence a psy čistokrvných plemien bez preukazu pôvodu, teda bez rodokmeňa, či ľudovo povedané bez papierov," povedal.

29. augusta – V obci Hrabkov v Prešovskom okrese odštartovali siedmy ročník súťaže v jedení zemiakovo-bryndzových pirohov s názvom „Pirohy o tri rohy“. Do tohto ročníka sa prihlásilo okolo 15 družstiev. Podľa organizátora podujatia pripravili tento rok spolu 3500 až 4000 kusov zemiakovo-bryndzovej pochúťky. Počas minulých ročníkov sa spotrebovalo na ich prípravu asi 80 kilogramov múky, viac ako 60 kilogramov zemiakov a 20 až 25 kilogramov bryndze.

SEPTEMBER

6. septembra - Veľký festival maskotov čakal návštevníkov v košickej Zoologickej záhrade. V rámci tretieho ročníka podujatia sa predstavilo viac ako 50 postavičiek, medzi ktorými boli zvieratká z rôznych rozprávok, ale aj maskoty firiem, spoločností a športových klubov. Nechýbal ani košický hokejový maskot Vrana, Macko Pu, Káčer Donald či populárna Máša a Medveď.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

16. septembra - Členovia vládneho kabinetu nechali ministerské limuzíny v garážach a na rokovanie prišli alternatívnou dopravou. Takýmto spôsobom sa zapojili do Európskeho týždňa mobility. Najčastejšie využili svoje vlastné nohy. Zo svojich úradov prikráčali minister financií Peter Kažimír, dopravy Ján Počiatek a zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Minister školstva Juraj Draxler si na dnešný deň požičal Yike-bike. Ako posledný dorazil na kolobežke premiér Robert Fico. Súčasný kúsok dostal k 50. narodeninám a v tento deň si ho prvý raz vyskúšal. Premiér sa na nej spustil z ministerstva financií, kde bol predtým rokovať s Kažimírom. Stratil pri tom aj svoju ochranku. "Je to veľmi rýchle. Neviem, kde sú, ale oni ma nájdu," zasmial sa.

26. septembra - Milovníkov dobrého vína a tradičnej ľudovej kultúry pozýval 14. ročník festivalu Tokajské vinobranie, ktorý sa konal v obci Čerhov (okr. Trebišov). Festival sa začal popoludní Behom tokajskými vinicami, na ktorom sa zúčastnil dosiaľ najväčší počet - 61 bežcov. Program sprevádzali ukážky tradičného pečenia chleba, výroby vína, remesiel a ochutnávka regionálnych špecialít.

OKTÓBER

3. októbra  - Asi 40 cyklistov sa  v Detve vydalo na prvú Retrocyklojazdu ulicami mesta. Tamojší Cykloklub Poľana chcel z vydareného premiérového zápisu urobiť tradíciu. "Starý odev a bicykel neboli podmienkou účasti. Do propozícií sme napísali len to, že by sme boli radi, keby ľudia prišli na starých bicykloch a aby boli oblečení v retroodeve. Nakoniec prišli všetci na bicykloch, ktoré pochádzajú z minulého storočia," povedal šéf cykloklubu Ján Ľupták. Retrocyklojazda bola súčasťou tohtoročných Dní mesta Detva.

5. októbra - Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe. Viac ako 75 % totiž považuje osobnú hygienu za veľmi dôležitú. Takmer polovica strávi v kúpeľni viac ako polhodinu a sú to práve ženy, ktoré zvyšujú priemer. Ukázal to prieskum švajčiarskej spoločnosti Geberit v Slovenskej republike podnikajúcej v oblasti vývoja a výroby sanitárnych produktov na vzorke 1000 respondentov vo veku 35-55 rokov. Prieskum sa uskutočnil aj v ďalších európskych krajinách. O tom, že Slováci patria medzi najčistotnejšie národy v Európe svedčí aj fakt, že viac ako polovica sa sprchuje minimálne jedenkrát denne.

14. októbra - Zoologická záhrada v Bojniciach sa pochválila novým prírastkom. Narodila sa tam korytnačka hviezdicová, ktorá dostala meno Hviezdička. V 60-ročnej histórii zoo ide o prvý odchov suchozemskej korytnačky prirodzenou cestou. Informovala o tom hovorkyňa Zoologickej záhrady Bojnice Simona Kubičková. Korytnačka hviezdicová pochádza najmä z Indie, kde obýva suché lesy. "Z chovateľského hľadiska je to pomerne náročný druh, ktorý sa v opatere človeka rozmnožuje vzácne a málokedy úspešne," poznamenala Kubičková.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

15. októbra – Rovnaký písací stroj, na akom písal americký spisovateľ Ernest Hemingway, či písací stroj, aký našli na konci druhej svetovej vojny v horskom úkryte Adolfa Hitlera, mohli vidieť návštevníci výstavy Písací stroj od A po Z v jednom zo žilinských obchodných centier. Výstava 70 písacích strojov od začiatku 20. storočia až po súčasnosť zberateľa Róberta Kaššu bola zároveň prierezom histórie vyše 300-ročného vynálezu. Návštevníkom predstavila legendárne stroje značiek Remington, Smith, Underwood, Adler, Woodstock, Mercedes či U. S. Mirsa Ideal, ktoré dopĺňali československé „hviezdy“ Consul a Zeta.

18. októbra - Vynikajúce tretie miesto obsadil 16-ročný Pavol Kollár z Bratislavy na Majstrovstvách sveta v logických úlohách v kategórii do 18 rokov. Tento úspech dosiahol mladý riešiteľ na 24. Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v bulharskej Sofii. K lúšteniu ho priviedol otec Martin, ešte nedávno tiež reprezentant Slovenska. To, že Slovensko má vyspelú mládež, dokázala naša ekipa už v roku 2013 v Číne, kde Jakub Bahyl zo Žiliny získal striebro a Zuzana Hromcová bronz. A to máme ešte vicemajstra sveta Petra Hudáka, ktorý tento skvelý úspech dosiahol v Turecku v roku 2009.

24. októbra – Po mimoriadne úspešnom debute podujatia Ružindolská bosorka v minulom roku sa návštevníci mohli tešiť na program plný skvelých inscenácií a magickej atmosféry v Ružindole v okrese Trnava. Ako vyzerali spory s miestnymi bosorkami a či sa zakladali na pravde, ilustrovala séria pripravovaných inscenácií v priestoroch dvoch vinárstiev. Uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism Michaela Potočárová. Podľa jej slov Ružindolská bosorka priblížila aj tento rok návštevníkom časy honby na čarodejnice a činnosti miestnych bosoriek, ktoré boli skutočne obvinené Trnavským magistrátom a upálené na hranici.

29. októbra - Špeciálne podujatia pri príležitosti sviatku Halloween pripravili pre verejnosť Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza a Zoologická záhrada Bojnice. "Najmä detskí návštevníci strašidelného podujatia sa tešili na rozprávkové predstavenie v podaní Divadla NAtraKY s názvom Tic-Tac, užili si tiež veľa zábavy pri tvorivých dielničkách, nechýbali ani maškrty z bosorkinej kuchyne a strašidelná diskotéka s DJ-om Smrťákom," uviedla Nina Rusková z KaSS v Prievidzi.

NOVEMBER

2. novembra - Týždeň duchov vyvrcholil v Zoologickej záhrade v Košiciach. Chovatelia servírovali zvieratám pochúťky v halloweenských tekviciach, ktorým dali svojráznu podobu návštevníci. "Levie sestry Laura a Elza si so strašidelnými hlavami poradili veľmi rýchlo. V zlomku sekundy rozobrali aj panáka, ktorý skrýval vo svojich útrobách šťavnaté kúsky mäsa," priblížila Eva Malešová z košickej zoo.

10. novembra - Ochutnať špeciality nórskej kuchyne, zalyžovať si na X-boxe či dozvedieť sa viac o mytológii a divadle Nórska mohli Žiarčania počas podujatia s názvom Nórsky deň, ktoré prichystali v žiarskom Mestskom kultúrnom centre. Hlavným organizátorom podujatia bola nórska ambasáda, ktorá si Žiar nad Hronom vybrala preto, že tu pôsobí viacero nórskych firiem.

11. novembra - Cyklista Peter Sagan došpurtoval do manželského prístavu a oženil sa s Katarínou Smolkovou. Vernosť si sľúbili v rímskokatolíckom kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne. Sagan prifrčal pred kostol na trabante so zelenou metalízou, nevesta zasa v bielom veteráne. Sagan pripomínal oblečením ruského oligarchu a stal sa terčom diváckeho obdivu. Majster sveta vo svojich 25 rokoch už dlhšie vyvolával dohady o tom, kedy si naplánoval cirkevný obrad s Katarínou. Magický dátum so štyrmi jednotkami akoby symbolizoval jeho víťaznú náturu a maximalizmus. V septembri vybojoval v americkom Richmonde titul majstra sveta a k absolútnemu vrcholu pripojil teraz aj jeden z najvýznamnejších súkromných, sobáš.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

16. novembra - Mladomanželia Katka a Matej Ihelkovci z Prešova odmietli gratulačné kytice a namiesto nich požiadali priateľov o hotovosť. Za tú kúpili strom a vysadili ho v Prešove ako základ Aleje mladomanželov. Svoju lásku sa rozhodli spečatiť nielen pred oltárom, ale potvrdiť ju chceli niečím zvláštnym, čo by ju pripomínalo omnoho dlhšie.

21. novembra – Otužilcov i priaznivcov poctivej domácej kuchyne, privítali vo Vyšnom Kazimíre (okres Vranov nad Topľou). Stretli sa tam na tradičnom podujatí s názvom Katarínske kúpanie. Ponúkli súťaž vo varení guľáša, hudobné vystúpenia i nevšedné plavecké preteky. Akciu organizoval po štvrtý raz otužilecký klub Vranovské vydry. Jej dejiskom bol rekreačný areál Lysá hora na okraji obce. Počas vlaňajšieho podujatia privítal areál Lysej hory asi 80 otužilcov a takmer stovku kulinárov, ktorých povzbudzovala vyše 1000-členná divácka kulisa.

22. novembra - Najväčší vegánsky food festival v Česku a na Slovensku prišiel do Košíc. Metropola východu tak zažila svoj prvý ročník Vegánskych hodov, a to v priestoroch spoločenského centra AULA, kde sa predstavilo dokopy 11 kuchýň, vrátane šiestich reštaurácií a obchodov, ponúkajúcich jedlá bez živočíšnych výrobkov. S prednáškami vystúpili napríklad aktivisti Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivistka svetoznámej organizácie Sea Shepherd, ktorá zachraňuje veľryby, alebo slovenský ultrarunner Martin Kovaľ, ktorý ľuďom priblížil svoju vegánsku športovú stravu.

22. novembra – Medzi návštevníkmi tohtoročného charitatívneho Vianočného bazára, ktorý sa konal v bratislavskej Starej tržnici, boli v obľube najmä špeciality z rôznych kútov sveta. Jednotlivé krajiny tu totiž ponúkali svoje typické jedlá či výrobky. Do 24. ročníka podujatia sa prvýkrát zapojil aj Azerbajdžan. Charitatívny bazár je najväčšia spoločná i spoločenská udalosť medzinárodnej diplomatickej komunity na Slovensku. Podujatie organizoval Medzinárodný klub žien v Bratislave. Vlani Vianočný bazár navštívilo 4200 hostí.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

27. novembra – Najväčšiu atrakciu zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, po roku opäť otvorili. Pod kupolou na Hrebienku sa ukrývalo 70 ton ľadu z poľského mesta Vroclav, ktoré na chrám pretvorilo sedem sochárov za dva týždne. "Ľadový dóm je podstatne väčší, použili sme o 30 ton ľadu viacej ako minulý rok, máme zamrznuté kvety v ľade a je v úplne inom štýle ako po minulé roky, je v baroku a tiež ho staval nový sochár, Slovák Adam Bakoš," uviedla počas otvorenia výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Vlani túto atrakciu navštívilo 165.000 ľudí, Tatranci veria, že tento rok prekonajú hranicu 200.000.

DECEMBER

1. decembra - Po úspešných predchádzajúcich ročníkoch usporiadalo Združenie mladých podnikateľov Slovenska po štvrtýkrát hlasovanie o Byrokratický nezmysel roka 2015. Išlo o anticenu pre legislatívne opatrenia, ktoré zbytočne komplikujú život podnikateľom na Slovensku. Všetci záujemcovia mohli dať svoj hlas jednému z desiatich "finalistov", ktorých vybrali podnikateľské organizácie na základe podnetov od podnikateľov. Výber byrokratických absurdít bol aj v tomto roku pestrý. Podnikatelia zaslali do tohtoročnej ankety 47 námetov, z ktorých zástupcovia podnikateľských organizácií vybrali finálovú desiatku. Najväčšie zastúpenie v desiatke top nezmyslov mali opatrenia z daňového a obchodného práva. Hlasovať za Byrokratický nezmysel roka 2015 mohli na www.byrokratickynezmysel.sk.

4. decembra - Košická zoologická záhrada, otvorená celoročne, pripravila sériu vianočných akcií. Tradičná akcia Ozdob si svoj vianočný stromček v zoo bola prioritne určená deťom MŠ, žiakom základných a študentom stredných škôl. Ozdobené prirodzene rastúce alebo aj špeciálne nainštalované stromčeky pomohli vytvoriť neopakovateľnú atmosféru Vianoc aj v areáli zoo. Zoo sviatočne rozžiarila svoj areál, vysvietila aj chovné zariadenia pre mačiaky husárske, kapybary močiarne, plameniaky, surikaty vlnkavé, pásavca štetinového, exotárium, vivárium či oba rybníky.

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

5. decembra – Predvianočné zvyky a tradície si obyvatelia obce Lukovištia v Rimavskosobotskom okrese pripomenuli spoločensko-kultúrnym podujatím pod názvom Tášikove cenglike. O akcii informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré ju organizuje spolu s obcou Lukovištia. 

Slovensko, krajina neobmedzených možností:
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Foto: TASR)

9. decembra – Ľudová umelkyňa Ľudmila Bátorová, z Veľkej Lehôtky, miestnej časti mesta Prievidza, vyrába okrem klasických veľkonočných kraslíc aj kraslice vianočné. Ozdobuje ich tradičnou ľudovou technikou voskovania. Pred niekoľkými rokmi som bola v Taliansku. Slovenské kraslice vzbudili veľkú pozornosť, ale nasadili mi tam do hlavy chrobáka. Či by som vraj nedokázala urobiť kraslice s vianočnými motívmi. "V súčasnosti ich ľudia kupujú, ozdobujú si nimi vianočné stromčeky, niektorí ich priväzujú k darčekom pod stromčekom, alebo sú ozdobou štedrovečerného stola. Dozvedela som sa, že Taliani ich vkladajú ako originálny darček do pohára pred prípitkom," dodala krasličiarka.

 

Viac o téme: SpravodajstvoTopUdalosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu