Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostní analytici predpovedajú: Takto sa vyvinú vojenské konflikty vo svete, máme sa báť?

Barack Obama a Vladimir Putin. Zobraziť galériu (3)
Barack Obama a Vladimir Putin.

BRATISLAVA - Svetové udalosti hrali kľúčovú rolu v roku 2015. Utečenci, Ukrajinská kríza, kríza v Sýrii, arabská jar či finančná kríza. Bude rok 2016 kľudnejší? Opýtali sme sa špičkových slovenských analytikov na ich prognózy na nový rok a toto sú ich odpovede!

Jaroslav Naď (CEPI - Inštitút pre stredoeurópsku politiku)

Bezpečnostní analytici predpovedajú: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archiv JN)

Zadržovanie terorizmu

V budúcom roku predpokladám zintenzívnenie zapojenia medzinárodného spoločenstva  do boja proti medzinárodnému terorizmu. Očakávam intenzívne aj pozemné operácie v boji proti IS najmä v Sýrii aj Iraku, ale aj v afrických krajinách. Očakávam však aj ďalšie teroristické útoky na území EÚ.

Zmrazený konflikt na Ukrajine

Na východe Ukrajiny bude pretrvávať zmrazený konflikt. Rusko bude aj naďalej negatívne ovplyvňovať bezpečnostnú situáciu v oblasti. V tejto súvislosti ostanú naďalej platné sankcie EÚ ale aj ďalších štátov voči Ruskej federácii.

Schengen vydrží

Utečenecká kríza bude postupne slabnúť, čo bude spôsobené kombináciou sprísneného režimu v rámci EÚ, ale aj postupne sa zlepšujúcou situáciou v domovských krajinách utečencov. Schengen vydrží.

Slovensko bude predsedať EÚ

Slovensko prevezme predsedníctvo v Rade EÚ vo veľmi komplikovanom období. Najväčšími problémami, ktorý bude potrebné riešiť, bude okrem bezpečnosti a utečencov tiež otázka zotrvania Veľkej Británie v EÚ (Británia zostane), ale aj energetika, kde viaceré krajiny budú uprednostňovať národné záujmy pred celoúnijnými, čo môže mať za následok zvýšenie napätia.

Získa Lajčák post Generálneho tajomníka OSN?

Miroslav Lajčák bude vážnym kandidátom na post Generálneho tajomníka OSN do poslednej chvíle, nakoniec ho však získa žena.

Róbert Ondrejcsák (Analytik CENAA - Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy)

Bezpečnostní analytici predpovedajú: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky, TASR)

Rusko je kľúčový hráč

Bezpečnostnú situáciu v Európe budú aj v roku 2016 určovať udalosti na Ukrajine a na Blízkom Východe. Čo sa týka Ukrajiny, situácia je znažne predvídateľná a obvnovenie či neobnovenie ťažkých bojov závisí predovšetkým od toho, či sa Rusko rozhodne eskalovať napätia na východe krajiny.

Zamrznutý konflikt na Ukrajine

Vzhľadom na ruskú angažovanosť v Sýrii a nízke ceny ropy neočakávam, že by Moskva mala záujem o intenzívnejší konflikt. Žiaľ, vyzerá to tak, že na našich východných hraniciach smerujeme k dlhodobému, tzv. "zamrznutému konliktu", s občasnými prestrelkami a žiaľ, pravdepodobne aj obeťami. Na druhej strane však ak sa budú ekonomické problémy Ruska prehlbovať, ruskú vedenie bude mať pokušenie odvrátiť pozornosť vyostrovaním situácie na Ukrajine.

USA nepodnikne pozemnú inváziu

Čo sa týka Blízkeho Východu, predpokladám pretrvávanie občianskej vojny v Sýrii a ďalšiu existenciu Daešu, kvôli ktorým sa môže rozprúdiť aj ďalšia vlna utečencov do Európy. Zo strany Spojených štátov a Európy nebude ani naďalej politická vôla nasadiť výraznejšie pozemné jednotky na Blízkom Východe, čiže budú sa naďalej spoliehať na letecké údery a čím ďalej tým viac na sily regionálnych spojencov, či už priamo v Sýrii a Iraku, alebo spojeneckých štátov v širšom regióne.

Viac o téme: PrognózaUdalostiVladimir PutinRok 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu