Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svetlá budúcnosť obranného systému: FOTO Tento expert by mohol chrániť slovenské hranice

Radar Commander SL Zobraziť galériu (6)
Radar Commander SL (Zdroj: Petra Bačová)

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany plánuje nakúpiť 3D radary stredného dosahu, podľa slov šéfa rezortu Martina Glváča zostali v súťaži štyria záujemcovia. Jedným z horúcich kandidátov je spoločnosť BAE Systems. Britská spoločnosť s dlhoročnou tradíciou dodáva technológie britskému Kráľovskému letectvu, ale aj námorníctvu. Výhodou je, že spolupracuje hneď s dvoma slovenskými firmami.

Do medzinárodného verejného obstarávania na nákup 3D rádiolokátorov stredného dosahu sa pôvodne prihlásilo šesť firiem, dve z nich však nesplnili podmienky. Britská spoločnosť BAE Systems sa však považuje za jednotku na trhu, so svojimi viac ako 83-tisícmi zamestnancov v 40 krajinách sveta je ťažkou konkurenciou.

Svetlá budúcnosť obranného systému:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Orientuje sa totiž najmä na radary využívané na protivzdušnú obranu, teda by mali chrániť vzdušný priestor Slovenska. Hlavnou úlohou bude identifikácia prichádzajúcich hrozieb. O to by sa mal postarať Radar Commander SL, ktorý je schopný nielen včasnej detekcie potenciálnych hrozieb vo vzduchu, ale rovno aj navádza bojové lietadlá priamo k cieľu.

Zastarané ruské radary

Doteraz túto funkciu spĺňali zastarané rádiolokátory typu P-37 z ruskej dielne Almaz Antey, ktoré však v aktuálnej situáci nie sú vhodné. Firma BAE Systems ponúka 75 rokov skúseností z viac ako tisíc radarov, ktoré za ten čas dodali do celého sveta. Svoje služby ponúkli armádnemu, ale aj civilnému sektoru v 42 krajinách sveta, doteraz je aktívnych vyše 500 radarov rôznych typov. V rámci Veľkej Británie chránia najrušnejší letecký priestor na Zemi.

Svetlá budúcnosť obranného systému:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Výhodou BAE Systems je aj to, že spolupracuje so slovenskými partnermi, s ktorými nielen vyvíja, ale aj vyrába a podporuje svoje produkty. Ide konkrétne o spoločnosť Vývoj Martin, ktorá má značné skúsenosti v ťažkom strojárstve a obrannom priemysle, ako aj bratislavskú firmu Aliter Technologies, vývojára v oblasti informačných a komunikačných technológií.

Radarové kabíny

Vývoj Martin pre BAE Systems dodáva radarové kabíny, teda kontajnery, ktoré majú vlastný generátor elektrickej energie, klimatizáciu, komunikačnú a riadiacu techniku, ako aj iné vybavenie zodpovedajúce špecifickým požiadavkám. O spolupráci martinskej firmy s britským gigantom nám porozprával riaditeľ obchodu Karol Chreno.

Karol Chreno
Zobraziť galériu (6)
Karol Chreno  (Zdroj: Petra Bačová)

„Ak sa bavíme o kontajneroch pre veliteľské komunikačné systémy, máme veľa náročných zákazníkov, ktorí dlhodobo oceňujú naše produkty a radi by sme to pretavili do spolupráce s BAE Systems pri dodávaní radarového systému Slovenskej republike. Ideou je postaviť v podstate nový kontajner, chceme ponúknuť čo najmodernejší produkt, ktorý bude principiálne spĺňať tie isté funkcie s lepšími parametrami a novšími komponentami,“ vysvetlil Chreno.

Spolupráca so Slovákmi

Firma Aliter T echnologies je registrovaným výrobcom NATO a jej produkty už sa osvedčili aj v náročných podmienkach zahraničných misií, napríklad aj v Afganistane. V oblasti leteckej a obrannej techniky takisto nie je žiadnym nováčikom. O konkrétnom produkte vyrobenom na Slovensku, ktorý bude obsahovať každý radar, nám porozprával manažér spoločnosti Aliter Technologies, Ervín Haramia.

Ervín Haramia
Zobraziť galériu (6)
Ervín Haramia  (Zdroj: Petra Bačová)

„Úlohou našej spoločnosti je dodávať tento komponent do vysielacej časti antény. Samotné zariadenie, tak ako ho vidíme, bude kompletne vyrobené na Slovensku, bude vyrobené nami. Telo boxu je z hliníku vyrobené frézami, vo vnútri sú moduly, ktoré sú veľmi náročné na výrobu a technologické postupy, ako aj dodržiavanie bezpečnostných prvkov,“ vysvetlil Haramia.

Slovensko-britská spolupráca pritom nie je vo vojenskej oblasti žiadnou novinkou. Od historického partnerstva, ktoré začalo počas druhej svetovej vojny, keď slovenskí hrdinovia slúžili v Royal Air Force, až po spoločné výcviky a iné vzdelávacie aktivity, ktoré Slováci pravidelne absolvujú spolu so skúsenejšími britskými ozbrojenými zložkami. Aj preto by boli radary spoločnosti BAE Systems dobrou voľbou.

Svetlá budúcnosť obranného systému:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Petra Bačová)

Viac o téme: Ministerstvo obranyTenderRadarové systémyBAE Systems
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu