Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnovší rebríček TOP škôl na Slovensku: Pozrite sa, či je tam aj tá vaša

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hľadáte vhodnú školu pre vaše dieťa a neviete si vybrať spomedzi viacerých možností? Máte doma žiaka, ktorý chodí do školy a radi by ste vedeli viac o výsledkoch jej žiakov? Pomôžte si rebríčkom, ktorý zostavil slovenský inštitút Ineko.

Víťazi v kategórii základné školy, stredné školy a gymnáziá sú nasledovní: V novom vydaní rebríčkov sa najlepšie v rámci svojich kategórií umiestnili ZŠ na Krosnianskej 9 v Košiciach, Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2) a Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach.

"Nové rebríčky súvisia s doplnením viacerých aktuálnych údajov na portál skoly.ineko.sk, na ktorom zbierame dostupné údaje o všetkých ZŠ a SŠ v SR (prevažne sa jedná o výsledky žiakov) a snažíme sa ich užívateľsky prívetivou formou prezentovať návštevníkom portálu. Portál umožňuje tiež sledovanie vývoja jednotlivých ukazovateľov v čase, či porovnávanie výsledkov medzi ľubovoľne zvolenou skupinou škôl," tvrdí Matej Tunega u inštitútu Ineko.

Pozrite si tri rebríčky desiatich najlepších základných, odborných škôl a gymnázií na Slovensku. Kompletné výsledky si môžete pozrieť na stránke skoly.ineko.sk.

10 najlepších základných škôl

Najnovší rebríček TOP škôl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

10 najlepších gymnázií

Najnovší rebríček TOP škôl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

10 najlepších stredných odborných škôl

Najnovší rebríček TOP škôl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

Ako sa hodnotia školy

Ak má škola dostatočnú vzorku žiakov resp. absolventov, prideľujeme jej aj číselné a slovné hodnotenie, ktoré odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte. V prípade ZŠ do hodnotenia vstupujú výsledky Testovania 9 (80 % váha) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 %).

Pri SOŠ nahradzujú Testovanie 9 písomné maturity (40 %). Najvyššiu váhu (50 %) však má regionálna uplatniteľnosť študentov, teda pomer miery nezamestnanosti absolventov školy k priemernej miere nezamestnanosti v okrese, kde škola sídli. Napokon, mimoriadne výsledky majú pri SOŠ váhu 10 %.

Pri gymnáziách berieme do úvahy tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak vzhľadom na iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy, a to postupne 60, 25 a 15 %. Pri všetkých školách pritom berieme do úvahy údaje za uplynulé 4 školské roky (novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu).

"Čo sa týka jednotlivých ukazovateľov, na portál sme aktuálne doplnili údaje o mimoriadnych výsledkoch žiakov (metodiku určuje ministerstvo školstva) a údaje o nezamestnanosti absolventov (pri SŠ). Z údajov, ktoré do hodnotenia nevstupujú, ale pre získanie širšieho obrazu o školách ich zobrazujeme na portáli, sme aktualizovali výsledky Štátnej školskej inšpekcie, objem finančných zdrojov na žiaka či využívanie informačných a komunikačných technológií (IKT) pri vyučovaní," vysvetľuje analytik Tunega.

Analytici však upozorňujú, že hodnotenia neberú do úvahy faktory ako napríklad sociálne rozdiely v rodinách. "Hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí) a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy," dodal Tunega.

Viac o téme: ŠkolyRebríčekStrednéZákladnéINEKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu