Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ničivé globálne otepľovanie sa týka aj Slovenska: Do roku 2100 sa zvýši teplota planéty o 4 stupne

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Globálne otepľovanie je problém, s ktorým zápasia svetové vlády dlhodobo. Bytostne sa dotýka aj Slovenska. Ministerstvo vnútra už prijalo adekvátne opatrenia, ako s týmto problémom zápasiť a zamedziť jeho ničivým vplyvom.

Ako informovali z tlačového odboru MInisterstva vnútra SR, v Paríži sa dnes začala 21. medzinárodná konferencia o klíme COP 21, ktorá bude trvať do 11. decembra. Zúčastní sa jej viac ako 40 000 ľudí z viac ako 190 krajín z celého sveta vrátane Slovenska. Jej cieľom je dosiahnutie všeobecnej a záväznej dohody za účelom obmedzenia zvýšenia priemernej teploty o viac ako 2 supne Celzia. Zmenou klímy a jej následkami v podobe prírodných katastrof sa zaoberá aj ministerstvo vnútra, ktoré pracuje na prevencii a budovaní odolnosti Slovenska voči živelným pohromám.

Životy nás všetkých

Globálne otepľovanie už nie je len téma pre vedcov, jeho dopady vnímame v každodennom živote všetci. Najnepriaznivejší predpoklad hovorí o zvýšení teploty planéty o 4 stupne Celzia do roku 2100, čo môže spôsobiť dramatické zvyšovanie hladín morí, presuny klimatických utečencov, zvýšenie frekvencie zrážok a následné záplavy a tiež obdobia dlhého a extrémneho sucha. "Katastrofy ničia nielen prírodu, ale často aj komunitnú a ekonomickú infraštruktúru a ohrozujú to, čo má pre nás najväčšiu hodnotu. Systematickým manažmentom rizík a budovaním kapacít pre rýchlu a efektívnu pomoc podporíme zabezpečenie ochrany zdravia a života ľudí v čase ohrozenia," povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Ničivé globálne otepľovanie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Zmenu klímy slovenské inštitúcie nepodceňujú

Riziká súvisiace s klimatickými zmenami neobchádzajú ani Slovensko, ktoré sa musí tiež zodpovedne pripraviť na častejšie výkyvy počasia spôsobujúce povodne alebo požiare a iné nežiadúce udalosti. "Ministerstvo vnútra prijalo svoj diel zodpovednosti a dnes aktívne mapuje riziká vo všetkých relevantných oblastiach, spravuje úspešne vyrokovanú alokáciu vo výške takmer 260 miliónov eur z fondov EÚ na podporu budovania odolnosti krajiny voči katastrofám a pripravuje projekty posilňujúce našu schopnosť predchádzať nežiaducim udalostiam a odstraňovať ich následky," vysvetlila Rut Erdélyiová, generálna riaditeľka sekcie európskych programov.

Ničivé globálne otepľovanie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

V úlohe sprostredkovateľského orgánu pre operačný program Kvalita životného prostredia rezort vnútra podporuje prevenciu a pripravenosť krajiny na krízové situácie. Konkrétne ide napríklad o podporu projektov, ktoré dobudujú systémy pre manažment nežiadúcich udalostí, ale podporia aj rozvoj špecializovaných záchranných tímov vybavených technikou na tie najkomplikovanejšie záchranné operácie počas katastrof. Z iniciatívy rezortu tiež vzniknú vedecko-výskumné laboratóriá, vybavené na hľadanie nových riešení bezpečnostných a klimatických rizík a simulátormi, v ktorých záchranári budú môcť rozvíjať nové postupy a cvičiť zásahy v extrémnych podmienkach. Do aktivít v oblasti prevencie a pripravenosti na nežiadúce udalosti a odstraňovania ich následkov sa postupne zapájajú nielen vládne inštitúcie, podnikateľský sektor, ale aj organizácie a jednotlivci zo všetkých sfér spoločenského života.

Ničivé globálne otepľovanie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Efektívny boj s klimatickými zmenami možno viesť len spoločne

Vysporiadať sa s klimatickými zmenami a ich následkami je možné len za účasti všetkých – vlád nesúcich zodpovednosť za verejné politiky, služby a zdroje, korporácií realizujúcich zodpovedne svoje podnikateľské ciele s ohľadom na životné prostredie, akademických a mimovládnych inštitúcií formujúcich stratégie a programy zamerané na jednotlivé oblasti potrebných intervencií, ale aj obyvateľov, ktorí každodennými rozhodnutiami prispievajú k spoločnému úsiliu chrániť prírodu, znižovať produkciu odpadov, efektívnejšie čerpať prírodné zdroje a chrániť tak náš svet pre ďalšie generácie.  

 

 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlímaPodnebie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu