Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko opäť na totálnom dne: Tabuľka ukázala, ako nám záleží na budúcnosti a deťoch

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hanebné. Také sú nástupné platy slovenských učiteľov. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila ich výšku a opäť priliala oheň do nikdy nekončiacej debaty o slovenskom školstve. Na štatistiku reagovalo podráždene veľa Slovákov. Pýtajú sa, kde sú priority vlády? Učitelia túto situáciu nechcú nechať len tak bez povšimnutia a preto organizujú štrajky.

Výšku nástupných platov vypočítali ekonómovia z OECD v dolároch a na základe údajov z roku 2013. Okamžite sa táto štatistika začali šíriť na Facebooku, kde sa nad ňou pohoršovalo veľa Slovákov. Učiteľov tieto čísla nemôžu potešiť. Tí pritom iba nedávno prišli demonštrovať pred Úrad vlády, aby dali najavo politikom svoju nespokojnosť. Protest s názvom Zraz dlhých nosov iniciovali bratislavskí učitelia, na Námestie slobody však prišli aj zástupcovia učiteľov z iných regiónov Slovenska.

Slovensko opäť na totálnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Minister školstva Juraj Draxler im pod tlakom prihodil aspoň 100 eur na vianočný príspevok, no od koncepčnej zmeny to má veľmi ďaleko. Za vyše dve dekády je teda v slovenskom školstve určite priestor na zlepšenie. Ako je možné vidieť z priloženej štatistiky, Slovensko je posledné! Za rok 2013 bol zárobok slovenského učiteľa iba 11 116 dolárov, čo je suverénne najmenej z krajín OECD.

Nájdite Slovensko
Zobraziť galériu (6)
Nájdite Slovensko  (Zdroj: Facebook)

Slovákov platy pobúrili

"No pekne... neviem, čo tí učitelia chcú, minister si myslí, že majú dosť. No nech skúsi vyžiť on z priemerného učiteľského platu aspoň jeden mesiac!" znel jeden z mnohých komentárov na Facebooku od nespokojného Slováka. A pridávali sa k nemu aj ďalší. "Niekomu vyhovuje tento stav. Asi aby sme budovali osprostenú mládež."

"Iste pochopia i tí, čo nevedia po nemecky." znel ironicky ďalší komentár. "Nástupné platy učiteľov - po 4 rokoch jednofarebnej vlády," bilancovali štyri roky vlády Smeru Slováci.

"Kde sme, kolegovia? Nájdete sa? Dolu, ešte dolu, ešte dolu...Spokojní sme?" napísala o výške platu stránka Špeciálni pedagógovia a špeciálne školstvo. "Pokým nepochopíme, že vzdelanie má byť prioritou, dovtedy Slovensko bude výrobnou halou s nízku pridanou hodnotou," zakončil výstižne ďalší komentujúci výšku platov.

Kvôli zlým platom na školách ubúda kvalitných učiteľov
Zobraziť galériu (6)
Kvôli zlým platom na školách ubúda kvalitných učiteľov  (Zdroj: MEFI)

Podmienky sú katastrofálne

Platy učiteľov sú výrazne pod priemerom ľudí s vysokoškolským vzdelaním. Vyplýva to z dát portálu platy.sk, ktoré zverejnili pred niekoľkými dňami. Podľa portálu učiteľ materskej školy má priemerný hrubý mesačný plat na úrovni okolo 600 eur.

Učiteľ na základnej umeleckej škole je na úrovni približne 654 eur. Pedagógovia na základnej škole zarábajú priemerne 762 eur, na strednej škole 791 eur. Naproti tomu priemerný hrubý mesačný plat zamestnanca strednej školy je približne na úrovni 804 eur. Zamestnanec s vysokoškolským vzdelaním zarába okolo 1102 eur.

Učitelia ohlasujú reťazové štrajky, nechcú prestať

Učitelia po celom Slovensku začínajú organizujú štrajky. Naposledy v Prievidzi na akadémii F. Madvu. Učitelia vyzvali svojich zástupcov v starých odboroch, aby vstúpili do nových odborov.

Slovensko opäť na totálnom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Iniciatíva bratislavských učiteľov zase zorganizovala Deň dlhých nosov a Deň zdravia. Pedagógovia z vyše 200 škôl po celom Slovensku, ktorí sa 19. novembra zapojili do Dňa zdravia, absolvovali preventívne prehliadky, alebo išli darovať krv. Týmto podujatím chceli upozorniť na zlý stav školstva. Niektoré školy tak zostali dnes zatvorené, na iných pedagógovia pracovali v obmedzenom režime.

Učitelia avizujú, že v podobných podujatiach budú pokračovať a chystajú tretiu akciu. "Iniciujeme ďalšiu protestnú akciu, ktorú sme nazvali 'Babysitting day' s podtitulom Aká pláca, taká práca. Chceme poukázať na to, že naša mzda sa nevyvíja od trhových pravidiel, ale vlastne je na úrovni babysitterky," priblížil Vladimír Crmoman z Iniciatívy bratislavských učiteľov s tým, že podujatie sa uskutoční 10. decembra. Učitelia chcú taktiež v tento deň rodičom ukázať, ako vláda investuje do vzdelávania ich detí.

Pohľad na odber krvi v rámci podujatia Deň zdravia alebo učiteľská kvapka krvi v Martine
Zobraziť galériu (6)
Pohľad na odber krvi v rámci podujatia Deň zdravia alebo učiteľská kvapka krvi v Martine  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UčiteliaSlovenskoOECDNástupné platy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu