Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na doplatky sudcom sa poskladajú ostatní ústavní činitelia, tvrdí Kažimír

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na zmrazení platov ústavných činiteľov za tento a budúci rok štát nič neušetrí. Takto získané financie bude musieť použiť na dorovnanie platov sudcov, o ktorom rozhodol tento týždeň Ústavný súd SR. Pripustil to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Plénum Ústavného súdu pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej v stredu (25.11.) rozhodlo, že je protiústavné zmrazenie platov sudcov na tento rok, ktoré presadil vládny Smer-SD. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová informovala, že podľa predbežného odhadu bude treba na doplatky sudcom šesť miliónov eur.

Šéf rezortu financií pripomenul, že budúcoročné zmrazenie platov ústavných činiteľov bez sudcov a prokurátorov prinesie úsporu niečo viac ako tri milióny eur. Podobne štát usporil i tento rok. Podľa Kažimíra to akurát vykryje doplatky sudcom za tento rok.

„Ak hovoríme o finančnom krytí, sudcovia nemusia mať žiadne obavy, lebo ostatní ústavní činitelia sa poskladajú,“ uviedol minister v piatok (27.11.). „Takže pán prezident, poslanci Národnej rady, členovia vlády sa teda poskladajú v rozpočte na to, aby sme mohli doplatiť našim sudcom,“ doplnil.

V celkovom výsledku dosah rozhodnutia Ústavného súdu nebude neutrálny, lebo na platy sudcov sú naviazané aj platy prokurátorov. Štát bude musieť dorovnať aj ich tohtoročné zárobky. Podľa denníka Sme pôjde asi o štyri milióny eur. Dokopy by malo byť potrebných zhruba až desať miliónov eur.

„Tu treba spomenúť, že iniciátormi tohto konania boli sudcovia, nie prokurátori,“ reagoval na tento fakt Kažimír. Podanie na Ústavný súd namietajúce ústavnosť zmrazenia sudcovských platov podala predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Na otázku, kedy sudcovia uvidia doplatky, Kažimír odpovedal, že ešte nie je na svete rozsudok. Následne musí doplatky spracovať ministerstvo spravodlivosti, ktoré požiada ministerstvo financií o rozpočtové opatrenie. Peniaze budú podľa Kažimíra uvoľnené v jednej alebo dvoch tranžiach.

„Na rozsudky sa niekedy od sudcov čaká celé mesiace, možno v tomto prípade to bude za pár dní, necháme sa prekvapiť. Keď ide o vlastnú košeľu, bývajú kolegovia z justície veľmi aktívni,“ doplnil minister financií.

Platy sa sudcom nezvyšovali od roku 2012, zmrazené ich tak mali aj v rokoch 2013 a 2014. Úsporné opatrenia za tieto dva roky neboli napadnuté na Ústavnom súde. Bajánková vo svojom podnete poukázala na pozitívne trendy v ekonomickej situácii štátu v roku 2014, ktorý má dosah na tohtoročné platy sudcov.Podľa nej tak "pokračovanie v zmrazovaní valorizácie platov sudcov tretí rok za sebou nespĺňa kritériá o dočasnosti opatrenia a súčasne ani kritérium o výnimočnosti prípustnosti zásahu do platov sudcov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou materiálnej garancie nezávislosti sudcov".

Viac o téme: Peter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu