Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Medzinárodný trapas: Protiteroristické komando sa chválilo úlovkom Islamistov, boli to Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Protiteroristická jednotka v Maďarsku sa prednedávnom pochválila megaúlovkom v podobe nebezpečných islamistov. Tí mali byť až po zuby ozbrojení strelnými zbraňami či bombami. Predstava veľkého bezpečnostného rizika však rýchlo spľasla, keď vysvitlo, že namiesto radikálnych džihádistov išlo o obyčajných Slovákov!

Situácia po parížskych útokoch v niektorých krajinách vyvoláva hystériu. Príkladom môže byť Maďarsko. Štyria ľudia, ktorých minulý piatok zadržali príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK), neboli teroristi, ale skupina mladíkov, ktorých koníčkom je skúmanie dejín druhej svetovej vojny. Dvaja z nich sú príslušníkmi maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. No maďarská protiteroristická skupina k nim pristupovala ako k teroristom.

Incident dokonca monitorovalo aj naše ministerstvo zahraničných vecí. "Obaja naši občania sú už na slobode. Zastupiteľský úrad nepožiadali o konzulárnu asistenciu. Prípad sme celý čas monitorovali," povedal pre Topky hovorca ministra Lajčáka Peter Stano.

Zásah zaujal svetové médiá

Tvrdenie TEK, že zadržali nebezpečnú extrémistickú skupinu s medzinárodnou väzbou, nie je pravdivá. Štvorica viezla v aute pozostatky zbraní, ktoré našla za pomoci detektora kovu v lesoch v okolí mesta Veszprém. Informovala o tom aj britská televízna stanica BBC. Tá píše, že väzba na islamské teroristické bunky sa nepotvrdila. "Hodnotenie súdu hovorí o opaku," cituje televízia rozhodnutie súdu, ktoré vyvracia obvinenia protiteroristickej jednotky.

Práve naopak, súd povedal, že hlavný podozrivý "žije s mamou a nevlastným otcom a je veľký fanúšik druhej svetovej vojny." A práve z tohto dôvodu vyšiel zásah protiteroristickej akcie na posmech. O prípade informovali aj médiá v Indii.

Zamlčiavali, že nejde o teroristov

Nemenovaný člen parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť povedal, že predstavitelia TEK na zasadnutí výboru neinformovali o tom, že Roland S. je zberateľom pamiatok z druhej svetovej vojny, ale ani to, že údajná medzinárodná väzba tohto muža majú byť jeho dvaja priatelia - Maďari zo Slovenska. Členom výboru údajne prezradili iba toľko, že nejde o prívržencov islamu, čo však TEK pre médiá odmietol potvrdiť.

Medzinárodný trapas: Protiteroristické komando
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Vedenie protiteroristickej jednotky tak namiesto priameho informovania zahmlievali a nepovedali narovinu, o koho ide. Štátna príslušnosť podozrivých bola zverejnená popoludní v tlačovej správe súdu, ktorý rozhodoval o vzatí Rolanda S. do vyšetrovacej väzby. Z komuniké tiež vyplynulo, že ide o skupinu zberateľov predmetov z druhej svetovej vojny, ktorá vyzerá byť úplne neškodná.

Prokurátor chce jedného stíhať

Súd v stredu nenariadil vyšetrovaciu väzbu ani pre jedného zo štvorice zadržaných. Prokuratúra XI. a XXII. budapeštianskeho obvodu žiadala uvalenie vyšetrovacej väzby iba pre jedného z nich. Prokurátor Hlavnej prokuratúry hlavného mesta Péter Gasz uviedol, že u jedného zo zadržaných inicioval uvalenie vyšetrovacej väzby z dôvodu hrozby likvidácie dôkazov a opakovania trestného činu, avšak súd to nepovažoval za opodstatnené. Prokuratúra sa voči verdiktu odvolala.

Prípad štvorice, ktorá čelí podozreniu z trestného činu zneužitia výbušnín nepovoleným prechovávaním zariadenia na ich výrobu, vyšetruje Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK).

Celý prípad však môže mať ešte dohru. V zmätočnej situácii sa nakoniec vyskytli aj procesné chyby. Od štvorice zabavená rúrková bomba a nástražný systém z hasiaceho prístroja nemal kvôli časovej tiesni vypracovaný znalecký posudok, takže sa nemohli zaradiť medzi súdne dokumenty, informujú maďarské médiá. To znamená, že súd rozhodol výhradne na základe zadržanej a riadne zdokumentovanej munície z II. svetovej vojny. Inými slovami, štyroch mužov si môžu súdy opäť predvolať a preverovať ich.

Viac o téme: MaďarskoSlováciTerorizmusTEK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu