Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladíkov zo Slovenska v Maďarsku zatkli, pomýlili si ich s teroristami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Štyria ľudia, ktorých minulý piatok zadržali príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK), neboli teroristi, ale skupina mladíkov, ktorých koníčkom je skúmanie dejín druhej svetovej vojny. Dvaja z nich sú príslušníkmi maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, uviedol dnes spravodajský server Index.hu.

Server tak vyvrátil tvrdenie TEK, že zadržali nebezpečnú extrémistickú skupinu s medzinárodnou väzbou. Štvorica viezla v aute pozostatky zbraní, ktoré našla za pomoci detektora kovu v lesoch v okolí mesta Veszprém. 

Index.hu citoval nemenovaného člena parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, ktorý povedal, že predstavitelia TEK na zasadnutí výboru neinformovali o tom, že Roland S. je zberateľom pamiatok z druhej svetovej vojny, ale ani to, že údajná medzinárodná väzba tohto muža majú byť jeho dvaja priatelia - Maďari zo Slovenska. Členom výboru údajne prezradili iba toľko, že nejde o prívržencov islamu, čo však TEK pre médiá odmietol potvrdiť. 

Štátna príslušnosť podozrivých bola zverejnená popoludní v tlačovej správe súdu, ktorý rozhodoval o vzatí Rolanda S. do vyšetrovacej väzby. Z komuniké tiež vyplynulo, že ide o skupinu zberateľov predmetov z druhej svetovej vojny, ktorá vyzerá byť úplne neškodná, píše server. 

Súd dnes nenariadil vyšetrovaciu väzbu ani pre jedného zo štvorice zadržaných. Prokuratúra XI. a XXII. budapeštianskeho obvodu žiadala uvalenie vyšetrovacej väzby iba pre jedného z nich. 
Prokurátor Hlavnej prokuratúry hlavného mesta Péter Gasz uviedol, že u jedného zo zadržaných inicioval uvalenie vyšetrovacej väzby z dôvodu hrozby likvidácie dôkazov a opakovania trestného činu, avšak súd to nepovažoval za opodstatnené. Prokuratúra sa voči verdiktu odvolala. 

Prípad štvorice, ktorá čelí podozreniu z trestného činu zneužitia výbušnín nepovoleným prechovávaním zariadenia na ich výrobu, vyšetruje Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK). 
Pri víkendovom zásahu príslušníkov TEK zadržali celkovo šesť ľudí, u ktorých našli automatické zbrane, muníciu a výbušniny. Pri následnej domovej prehliadke, sa našlo aj bližšie nešpecifikované laboratórium na výrobu bômb. 

Šéf TEK János Hajdu povedal, že išlo o dva samostatné prípady, pričom prvý zásah bol v piatok a druhý v sobotu na rôznych miestach. V prvom prípade zadržali dvoch ľudí, ktorí mali vo vozidle automatické zbrane. Tie expert na zbrane označil za funkčné. "Našli sme aj muníciu, zásobníky a tlmiče," dodal Hajdu. 

V druhom prípade, ktorý má aj medzinárodné väzby, zadržali štyroch ľudí smerujúcich do Budapešti. V ich aute sa našli aj výbušniny. Pri následnej domovej prehliadke našli laboratórium a podomácky vyrobené výbušniny, ktoré by dokázali spôsobiť straty na ľudských životoch. 
Súd v utorok nariadil vzatie dvoch ľudí z prvého prípadu do vyšetrovacej väzby; podozriví sú z trestného činu zneužitia strelnej zbrane.

Viac o téme: Maďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu