Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štát začal preplácať dlhy Váhostavu: Oslavovať môže aj boháč, ktorý prenajíma Ficovi byt

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Slováci môžu opäť zaplakať. To, že sa zo svojich daní zložia na záchranu Váhostavu, a teda aj vyplatenie podnikateľov, ktorým dlžil, rozhodla vláda Roberta Fica ešte v apríli. Práve v týchto dňoch však štát začal odkupovať tieto pohľadávky. A pozrime ho. Okrem živnostníkov a malých podnikateľov dostal medzi prvými peniaze aj milionár. A to nie hocijaký. Rovno muž, ktorý je majiteľom luxusného bytu v Bratislave, v ktorom býva premiér Robert Fico. A dostal maximálnu možnú sumu.

Podľa zmluvy, ktorú podpísala Slovenská reštrukturalizačná vo štvrtok 19.11 a zverejnila na portáli crz v pondelok 23.11., dostane firma Ladislava Bašternáka 35 537 eur. Muž, ktorého môžu Bratislavčania vídať na najdrahšom sériovo vyrábanom automobile Bugatti Veyron za 1,1 milióna eur, sa môže poďakovať za sociálne opatrenie Roberta Fica.

Bašternák patrí k slovenskej smotánke
Zobraziť galériu (4)
Bašternák patrí k slovenskej smotánke  (Zdroj: Jan Zemiar)

Aj keď pri schvaľovaní Lex Váhostav sa hovorilo predovšetkým o pomoci živnostníkom, ktorí sa kvôli dlhom Váhostavu dostali do bezvýchodiskovej životnej situácie, zdá sa, že situácia je úplne iná. Ukazuje to nielen prípad Bašternáka, ktorý vlastní viacero nehnuteľností, patrí k významným developerom a postavil aj komplex Bonaparte.

Luxusný komplex Bonaparte
Zobraziť galériu (4)
Luxusný komplex Bonaparte  (Zdroj: Jan Zemiar)

Spoločnosť Balax, v ktorej je jediným majiteľom, podľa príloh v zmluve evidovala 18 pohľadávok. Všetky vznikli v roku 2009 a väčšina z nich je na sumu nižšiu ako 3 tisíc. Iba jedna, posledná zo 7.12. 2009, uvádza ako dlžnú sumu až 53 136 eur.

Zákon, ktorý schválila Ficova vláda, umožnil štátu vyplatiť dlh Váhostavu až do výšky 50 percent. Podľa zmluvy Bašternákovej firmy a Slovenskej reštrukturalizačnej sa Balaxu podarilo vyrokovať plnú výšku.

Štát začal preplácať dlhy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Firmu sme oslovili, ale do uzávierky nereagovala.

Na zlé riešenie kauzy Váhostav upozorňovala už rok aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, ktorá sa škandálu venovala od jej vzniku. „Tento prípad len ukazuje, aký nezmysel je, aby štát platil dlhy za Juraja Širokého. Okrem takýchto ľudí navyše platí aj schránkovým firmám, ktorých pozadie vôbec nepoznáme. Nehovoriac o tom, že vláda vie o riziku, že takúto pomoc môže Európska únia považovať na nedovolenú a rok môže skutočne postihnutých živnostníkov čakať šok a vracanie peňazí späť,“ uviedla pre Topky.sk

Viac o téme: KauzaRobert FicoVáhostavLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu