Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Útokom teroristov nezabráni zákaz legálnych zbraní, tvrdí Žitný

Milan Žitný
Milan Žitný (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Zámer Európskej komisie (EK) rozšíriť okruh zakázaných zbraní, ktoré majú občania EÚ v legálnej držbe navodzuje dojem, že komisia zásadne nepochopila, odkiaľ pochádzajú príčiny súčasných teroristických útokov, domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"EK si zamieňa následky s príčinami a podsúva pseudoproblém zbraní ako problém mimoriadne závažný, čím odvádza pozornosť od skutočne vážnych otázok, ktoré orgány EÚ nie sú buď schopné efektívne riešiť, alebo sa im vyhýbajú pre ich zložitosť a komplexnosť," zdôraznil.

Podľa jeho slov návrh EK zakázať niektoré typy zbraní, ktoré sú v legálnej držbe nič nevyrieši, pretože počet a intenzita teroristických útokov nie sú závislé od niekoľkých samopalov a ďalším krvavým akciám teroristov v Európe nijako nezabráni rozšírenie okruhu zakázaných zbraní. "Vo väčšine teroristických akcií páchatelia používajú výbušniny, o čom svedčia nielen explózie v prímestských vlakoch v Madride v roku 2004 alebo výbuchy v Londýne v roku 2005, ale prakticky denne sme konfrontovaní so správami z Blízkeho východu alebo Afriky o samovražedných atentátoch s použitím trhavín. Veľká Británia, kde je striktne zakázané nielen držanie akejkoľvek krátkej palnej zbrane, ale dokonca aj obranných sprejov, nijako týmto opatrením neprispela k bezpečnosti a nevyhla sa útokom na londýnske metro," povedal ďalej bezpečnostný analytik.

Podľa neho v tomto kontexte vyznieva snaha EK "nielen mimoriadne absurdne, ale má slušný potenciál zvýšiť počet tých, ktorí nedôverujú politike EK a rozšíria rady odporcov spoločnej Európy, navyše s dôvodným podozrením, že tento zákaz môže byť len začiatkom v slede ďalších reštrikcií voči obyvateľom únie v oblasti ich práva na ochranu života a majetku."

Proti navrhovanej smernici EK protestuje mimo iných aj slovenské Združenie vlastníkov strelných zbraní - Legis Telum. Vo svojom stanovisku okrem iného uvádza, že "žiadny teroristický útok nebol vykonaný občanom EÚ, ktorý by bol držiteľom príslušného povolenia na legálne držanie strelných zbraní alebo zberateľom". Použité zbrane boli nelegálne nadobudnuté na čiernom trhu. Reštrikčné opatrenia sú zamerané na nesprávnu skupinu a nepôsobia preventívne pred podobnými útokmi.

Viac o téme: BratislavaMilan Žitný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu