Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štátnemu Tiposu hrozí 100-miliónová pokuta: Môže za to cyperská schránka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Národnej lotériovej spoločnosti Tipos hrozí, že bude musieť zaplatiť takmer 100 miliónov eur schránkovej firme Lemikon Limited z Cypru. Cyperská schránka totiž podala v 15 rokov trvajúcom spore ústavnú sťažnosť. Namieta v nej, že Najvyšší súd rozhodol v prospech Tiposu až po mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora.

 Najvyšší súd v marci tohto roka zrušil rozsudok, na základe ktorého mala štátna lotériová spoločnosť zaplatiť Lemikonu desiatky miliónov eur za údajné neoprávnené používanie know-how a značiek číselných lotérií bývalej Športky.

Cyperská firma však v júli podala proti marcovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu ústavnú sťažnosť. Tvrdí v nej, že súd porušil jej právo na spravodlivý súdny proces a na zákonného sudcu. Ústavný súd ešte nerozhodol, či sa bude prípadom podrobnejšie zaoberať.

Denník zároveň poukázal na nedávne rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré boli vydané v neprospech Slovenska. ESĽP v nich kritizuje Najvyšší súd, že viackrát vyhovel mimoriadnym dovolaniam generálneho prokurátora a umožnil nanovo otvoriť právoplatne skončené prípady, aj keď na to podľa neho nebol dôvod.

Ak by Ústavný súd označil mimoriadne dovolanie za neopodstatnené a rozhodol v prospech Lemikonu, Tipos by musel cyperskej firme zaplatiť podľa SME asi 96,6 milióna eur. Ako uvádza, alternatívou by mohol byť bankrot štátnej spoločnosti.

Viac o téme: BratislavaTiposLemikon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu