Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lexov štvorhviezdičkový hotel skončil po návšteve SOI-ky s potupnou pokutou: Chýbalo zrkadlo

Lexovci pri prevádzke hotela Barónka pochybili. Zobraziť galériu (3)
Lexovci pri prevádzke hotela Barónka pochybili. (Zdroj: baronka.sk, TASR)

BRATISLAVA – Bratislavčanom dobre známy hotel Barónka, ktorý sa nachádza v Rači, dostal od Slovenskej obchodnej inšpekcie pokutu. Zo záverov vyplýva, že dôvodom bolo poskytovanie služieb, ktoré nezodpovedajú označeniu štyri hviezdičky. Napriek tomu, že ide o nízku sumu, hotel, ktorého majiteľom je de facto Vladimír Lexa, žiadal o odpustenie pokuty.

Hotelový komplex Barónka spravovaný spoločnosťou HIMEX PLUS s. r. o., je ovládaný klanom Lexovcov, na čele ktorého v podstate stojí bývalý podpredseda vlády Vladimír Lexa starší. V oboch spoločnostiach figuruje aj jeho dcéra Martina a istá Tatiana Mäsiarová, generálna riaditeľka hotela Barónka, ktorej priezvisko už má teraz aj Lexova dcéra.

Ústredný inšpektorát Slovenskej obchodnej inšpekcie ešte v máji tohto roka rozhodol, že štvorhviezdičkový hotel Barónka v Rači neponúka služby, ktoré na základe svojho osvedčenia zabezpečovať mal. Vedenie hotela sa rozhodlo odvolať sa napriek tomu, že SOI udelila Barónke pokutu iba vo výške 300 eur. V septembri tohto roka však bolo aj toto odvolanie zamietnuté.

Starosta mestskej časti Rača Peter Pilinský a generálna riaditeľka hotela Tatiana Mäsiarová
Zobraziť galériu (3)
Starosta mestskej časti Rača Peter Pilinský a generálna riaditeľka hotela Tatiana Mäsiarová  (Zdroj: baronka.sk)

„Inšpektormi SOI bolo presne a spoľahlivo zistené, že predávajúci porušil povinnosť poskytovať služby v predpísanej kvalite, nakoľko v prevádzke neboli poskytované ubytovacie služby v bežnej – predpísanej kvalite,“ píše sa v odôvodnení. Čo sa týka všeobecných požiadaviek, hotel nemal dostatočne vybavené hygienické zariadenia, v niektorých izbách chýbali základné potreby.

Hotel sa však bránil: Účastník konania v podanom odvolaní uvádza, že zistené nedostatky boli okamžite na mieste odstránené. Prevádzkovateľ okamžite zlepšil kontrolný systém zo strany vedúcej chyžných a marketingu hotela, aby sa aj týmto drobným nedostatkom spoľahlivo predchádzalo... Uvádza, že podnikanie v hotelovom segmente je finančne namáhavé. Žiada o odpustenie pokuty alebo o jej podstatné zníženie.

Vladimír Lexa starší (vľavo) ako podpredseda vlády
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Lexa starší (vľavo) ako podpredseda vlády  (Zdroj: TASR)

Napriek týmto slovám pokuta odpustená ani znížená nebola. „Čo sa týka výšky uloženej pokuty, odvolací orgán má za to, že uložená pokuta bola správnym orgánom uložená odôvodnene, v adekvátnej výške v súlade s princípom, keď sa od uloženej pokuty očakáva nielen represívny, ale aj preventívny účinok,“ odôvodnila svoje rozhodnutie SOI. Maximálna výška pokuty pri porušení zákona v tomto prípade môže dosiahnuť až 66 400 eur.

Opýtali sme sa preto vedenia hotela, ako bude postupovať ďalej, či pokutu uhradí alebo sa bude ďalej brániť. Z marketingového oddelenia nám poslali jednoznačnú odpoveď: „Pokutu, ktorú nám udelila SOI, sme uhradili a všetky drobné nedostatky (napr. chýbajúce označenie na elektrickej zásuvke) sme následne okamžite odstránili v súlade s pokynmi SOI.“ 

Viac o téme: Pokuta SOIVladimír LexaHotel Barónka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu