Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivé odhalenie českého súdu: Podozrenie, že Slovensko je zbrojnou prostitútkou teroristov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA/BRATISLAVA – Po tom, ako sa objavili informácie, že teroristi z redakcie francúzskeho časopisu Charlie Hebdo mohli používať aj zbrane zo Slovenska, prišlo ďalšie odhalenie. Možno neboli jediní. Inšpirovať mohli aj dvoch Francúzov zadržaných v Česku.

Nedávno vyšlo najavo, že francúzski teroristi z IS, ktorí v januári zosnovali útok na redakciu parížskeho časopisu Charlie Hebdo, kúpili niekoľko expanzných, teda znefunkčnených zbraní zo Slovenska. Nepotvrdilo sa však, či boli práve ony vražedné.

Známy Čech doplatil na lov džihádistov: V Bratislave ho omylom zatkla polícia ako teroristu!

Redakcii Lidovky.cz sa teraz podarilo dostať k súdnemu spisu, ktorý odhaľuje ďalšie zákulisie pašovania zbraní cez strednú Európu. V Česku totiž policajti dolapili a odsúdili za hromadné pašovanie zbraní dvoch Francúzov. „Nezamestnaný Francúz si zadováži cudzí automobil so šoférom, precestuje polovicu Európy na svoje náklady, aby v malej zastrčenej dedinke na Slovensku nakúpil strelné zbrane (...) na cudzie doklady a na vlastné náklady hodlal cestovať cez celú Európu, aby si doma zbrane zrejme vystavil,“ uvádza sa v uznesení Vrchného súdu v Olomouci.

Aj toto sú expanzné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Olomoucký súd sa totiž zaoberal prípadom Christophera Etienne Dubroeucqa, ktorý sa po rozhodnutí súdu odvolal a nesúhlasil so 14-mesačným trestom nepodmienene za nelegálny prevoz zbraní zo Slovenska do Česka. Polícia ho aj s komplicom, šoférom Jeremym Pierrem Adreaom zadržala v apríli tohto roka, teda po útokoch na Charlie Hebdo, na ceste s autom plným zbraní namiereným do Francúzska.

Zbrane vraj nakúpil kvôli paintballu

Štátny zástupca sa pri odvolacom súde čudoval, prečo dostali obaja Francúzi taký nízky trest. Dubroeucq sa obhajoval, že zbrane nakúpil pre fanúšika paintballu kvôli zvukovému efektu počas hry a zlínsky krajský súd označil jeho výpoveď za nepresvedčivú. Proti rozsudku sa však odvolal len Dubroeucq a nie dohliadajúca štátna zástupkyňa, podľa ktorej bol trest dostatočný a žiadne napojenie na teroristický útok nebolo dokázané.

Dubroeucq bol pritom vo vlasti niekoľkokrát trestne stíhaný, prevažne za menej závažné priestupky a keďže v Česku išlo o jeho prvé obvinenie, bolo to vnímané ako poľahčujúca okolnosť bez ohľadu na to, že terorista Amedy Coulibaly použil zbraň rovnako zakúpenú v slovenskej obci Partizánske. Ten v januári zadržiaval v kóšer obchode rukojemníkov. Muži tak využili možnosť zakúpiť si zbrane po preukázaní občianskeho preukazu alebo pasu, ako to bolo ešte do prvého júla na Slovensku zaužívané pred sprísnením zákonov.

Amedy Coulibaly použil strelnú zbraň zo Slovenska
Zobraziť galériu (4)
Amedy Coulibaly použil strelnú zbraň zo Slovenska  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PašovanieTeroristiZbarne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu