Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajná služba prvýkrát priznala, prečo sa Slováci majú báť terorizmu: Bude vraj ešte horšie!

Rétorika Roberta Fica sa odrazila aj v činnosti spravodajských služieb. Zobraziť galériu (3)
Rétorika Roberta Fica sa odrazila aj v činnosti spravodajských služieb. (Zdroj: SITA, archív Topky)

BRATISLAVA - Najhoršie obavy Slovákov sa potvrdili. Slovenská informačná služba (SIS) v súvislosti s vražednými útokmi v Paríži prijala mimoriadne opatrenia. Hovorca spravodajskej agentúry exkluzívne pre Topky zároveň priznal, že všetky bezpečnostné zložky sa nachádzajú v stave pohotovosti, a to aj z dôvodu pohybu utečencov v schengenskom priestore.

"Naša spravodajská služba po sérii teroristických útokov v Paríži prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zároveň prebieha veľmi intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb, bezpečnostné zložky Slovenskej republiky vrátane spravodajských zložiek, boli uvedené do stavu pohotovosti až do odvolania," potvrdil Branislav Zvara, hovorca Slovenskej informačnej služby.

Pohotovosť súvisí aj s pohybom utečencov vo vnútri schengenského priestoru. SIS už o výrazne zvýšenom bezpečnostnom riziku v súvislosti s nefunkčným systémom kontroly na vstupe a výstupe z tejto oblasti pred časom verejne informovala.

Slovenská informačná služba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sis.gov.sk)

SIS zároveň varovala, že "pokiaľ nebude schengenský systém pohybu osôb plne sfunkčnený, toto bezpečnostné riziko sa bude naďalej zvyšovať"O prijímaní ďalších mimoriadnych opatrení potrebných na elimináciu vzniknutých bezpečnostných rizík bude agentúra verejnosť informovať. 

Zvara takisto potvrdil, že slová premiéra Roberta Fica o monitorovaní príslušníkov moslimskej komunity na Slovensku, sú pravdivé: "Je logické, že rovnako ako partnerské spravodajské služby, aj naša spravodajská služba prijíma opatrenia smerované k zvýšenému monitoringu osôb podozrivých z terorizmu, osobitne v nadväznosti na teroristické útoky v Paríži."

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Práve sledovanie slovenských moslimov odsúdili mnohí politickí oponenti premiéra, ako aj zahraničné spravodajské kanály. V tomto duchu sa vyjadril aj bezpečnostný analytik Milan Žitný: "Problém vidím v premiérovom oznámení, že každý moslim na Slovensku je spravodajsky rozpracovaný a v súčasnosti aj aktívne monitorovaný. Predseda vlády de facto vyhlásil, že každý z tejto komunity je dôvodne podozrivý z väzieb na teroristov, čo je svojím spôsobom vyjadrenie kolektívnej viny - môžeme vstúpiť do vášho súkromia len preto, že vyznávate islam."

Ďalšie podrobnosti operatívnej práce Slovenská informačná agentúra však zverejňovať nemôže, nakoľko by tým porušila zákonom uloženú ochranu utajovaných skutočností. Dôležitým dôvodom takéhoto konania je aj fakt, že prezradenie citlivých informácií by mohlo zmariť účinnosť prijímaných opatrení, čo by mohlo viesť k ohrozeniu bezpečnosti občanov Slovenskej republiky. SIS však potvrdila, že majú plné ruky práce.

Viac o téme: UtečenciMoslimoviaParížSlovenská informačná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu