Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdravotníci prišli s nečakaným prekvapením: Drvivá väčšina ľudstva trpí neliečiteľným vírusom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - V Európe je nakazených až 69 percent žien a 61 percent mužov pod päťdesiat rokov vírusom, ktorý sa nedá liečiť. Čo je to za vírus?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informácie o výskyte tohto vírusu uverejnila v novej štúdii. Môže spôsobiť genitálnu infekciu či opar v okolí úst. O aký vírus ide? Jeho meno je herpes simplex a nakazených je podľa WHO až dve tretiny ľudstva vo veku od 15 do 49 rokov. Zlý je na tom fakt, že keď sa ním nakazíte raz, už sa pravdepodobne nevyliečite. Je totiž neliečiteľný.

Herpes sa rozdeľuje na dva typy: HSV-1 a HSV-2. V hore uvedenej štúdii sa WHO zaoberá prvým typom vírusu. Ten môže spôsobovať pľuzgiere v okolí tváre a genitálnu infekciu. V Európe by týmto typom ochorenia malo trpieť až 69 percent žien a 61 percent mužov. Vírusom je nakazených až 140 miliónov ľudí z bohatých častí Európy, Ameriky či západného Tichomoria. Spolu s druhým typom sa odhaduje až pol miliarda ľudí vo veku od 15 do 49 rokov, ktorá je nakazených.

Príčina výskytu a rozširovania vírusu herpex simplex prvého typu je podľa lekárov lepšia hygiena. Tento paradox má za následok fakt, že s ním neprichádzame do kontaktu ako deti, ale až neskoršie v sexuálnom živote. Organizmus teda nemá pravdepodobne čas si v detstve vybudovať proti nemu imunitu.
 
Dobrou správou však je to, že vírus vo svojich hostiteľoch často len spí. Prejaviť sa môžu častejšie u ľudí so slabou imunitou. Horšou správou ale zostáva, že lekári naň zatiaľ nevyvinuli protilátku, je teda neliečiteľný.
 
Vakcína zatiaľ nie je dostupná, ako prevencia sa preto môže javiť najlepšie sexuálna výchova. Zdravotníci sú si však vedomí, že na vývoji lieku musia urýchlene konať.
Viac o téme: WHOVírusHerpes simplex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu