Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slováci sa opäť postarali o parádny objav: Prvý vedecký dôkaz o alternatívnej medicíne

Marek Kukučka Zobraziť galériu (7)
Marek Kukučka (Zdroj: archív Mareka Kukučku)

BRATISLAVA – Biomechatronika Mareka Kukučku zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave už od detstva fascinovali nevysvetliteľné javy. Túžba po objasňovaní záhad ho priviedla až k skúmaniu existencie akupunktúrnych bodov. Spolu s kolegami sa mu podarilo dokázať, že tisíce rokov stará alternatívna medicína môže byť predsa len účinná. Zostrojili totiž snímač akupunktúrnych bodov!

Jednoducho povedané, slovenskí elektronici a mechatronici sa rozhodli overiť, či je možné existenciu akupunktúrnych bodov dokázať aj vedecky. „K problematike sme sa postavili otvorene. Povedali sme si, že najprv overíme, či sú spomínané akupunktúrne body na ľudskom tele jednoznačne a opakovateľne merateľné a identifikovateľné,“ hovorí biomechatronik Marek Kukučka, ktorý pôsobí ako odborný asistent v Ústave automobilovej mechatroniky (Oddelenie elektroniky, mikroprocesorov a PLC systémov) Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme prekážali: Keby prerazili, zmenili by históriu!

Kým sa technickí nadšenci pustili do realizácie odvážneho plánu, najprv si zistili všetky dôležité informácie z oblasti akupunktúry. Výsledkom ich snaženia bolo zostrojenie špeciálneho meracieho zariadenia, ktoré umožňuje zoskenovať časť ľudskej pokožky a presne lokalizovať akupunktúrne body.

Slováci sa opäť postarali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Mareka Kukučku)

Akupunktúrny bod má dve zvláštne vlastnosti

Vďaka novému zariadeniu dokážu zoskenovať pokožku v okolí miesta, ktorý akupunktúra označuje ako akupunktúrny bod. Tie ležia na spojniciach energetických dráh ľudského tela - meridiánoch. „Miesto na pokožke, kde sa nachádza niektorý z našich akupunktúrnych bodov, je vodivejšie oproti svojmu okoliu, to je jeho prvá zaujímavá vlastnosť. Jeho druhou charakteristickou vlastnosťou je fakt, že jeho elektrická kapacita je vyššia, ako kapacita okolitých častí pokožky. Keď súčasne spojíme a využijeme oba tieto fakty a zvolíme meranie striedavým harmonickým budiacim prúdom, efekt nameraného minima sa vďaka menšej impedancii na meranom akupunktúrnom bode prejaví ešte zreteľnejšie,“ vysvetľuje vedec.

„Ako prvý prišiel s myšlienkou na plošné snímanie povrchu pokožky MUDr. Gustáv Solár, PhD., ktorý sa akupunktúre a elektroakupunktúre z diagnostického a terapeutického hľadiska úspešne venuje už dlhé roky,“ pokračuje Kukučka, ktorý počas výskumu spolupracoval s viacerými odborníkmi z oblasti akupunktúry.

Mapa zmeraného akupunktúrneho bodu
Zobraziť galériu (7)
Mapa zmeraného akupunktúrneho bodu  (Zdroj: archív Mareka Kukučku)

Stačí priložiť sondu a merať

Slovenskí vedci chceli najprv zmerať povrch celej ľudskej tváre pomocou masky, ale snímač potom zminimalizovali len na plôšku so 64 elektródami usporiadanými vo štvorci „kvôli náročnej (ba až nemožnej) technickej realizácii zložitejšej verzie v našich školských laboratórnych podmienkach, za vlastné finančné prostriedky, z nášho presvedčenia a entuziazmu,“ spresňuje objaviteľ.

Detail meracej sondy
Zobraziť galériu (7)
Detail meracej sondy  (Zdroj: Marek Kukučka)

Snímač zobrazuje na monitore počítača pokožku ako farebnú 3D mapu s červenými kopčekmi a modrými údoliami, ktoré zodpovedajú impedancii pokožky pod sondou. „Z pohľadu užívateľa je meranie jednoduché, názorné a najmä neinvazívne a bezbolestné, stačí priložiť sondu na pokožku meraného objektu a spustiť meranie,“ vysvetľuje Kukučka.

Slováci sa opäť postarali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Mareka Kukučku)

Tradičná čínska medicína neklamala

Hoci vedci meranie a zobrazovanie akupunktúrnych bodov stále skúmajú, „môžeme povedať, že vieme zmerať pozíciu viacerých bodov na povrchu tela, ktoré sa zhodujú s akupunktúrnymi bodmi opisovanými v tradičnej čínskej medicíne už od dávnych dôb. Pre praktickú medicínu, resp. lekárov pracujúcich v oblasti akupunktúry, môže prístroj slúžiť ako praktická pomôcka pri lokalizácii týchto bodov alebo aj pri mapovaní neznámych častí na našom tele,“ pokračuje odborník, ktorý zatiaľ unikátne zariadenie pracovne nazýva „mapovač napäťovej-impedančnej mapy pokožky, „lebo ním nemusíme pozerať len na akupunktúrne body, ale všeobecne na pokožku, jej štruktúru a elektrické vlastnosti tak, ako by vyzerala pri pohľade ‚elektrickými‛ očami.“

V bratislavskom Ústave automobilovej mechatroniky FEI STU sa mladí „akupunktúrni“ výskumníci stretli s podporou a povzbudením zo strany kolegov a vedenia. „Mapovacie zariadenie aj naša metóda má pred sebou ďalšie možné rozšírenia – citlivejšie meracie sondy, možnosť mapovať rozsiahlejšie časti pokožky a možnosť diagnostické schopnosti prístroja, po zapracovaní expertných znalostí lekárskych odborníkov, rozšíriť o stimulačné – terapeutické pôsobenie. Keďže aplikácia tohto systému zasahuje do oblasti, ktorú niektorí vydeľujú ako ‚alternatívnu medicínu‛, majú ľudia z technickej aj medicínskej oblasti na ňu rôzne názory, prevládajú však pozitívne,“ dodal Kukučka, ktorého výskum nedávno ocenili aj špičkoví odborníci z Lekárskej fakulty na Univerzite Komenského v Bratislave.

Noc výskumníkov 2015: Zvedaví návštevníci si mohli vyskúšať hľadanie akupunktúrneho bodu na vlastnej koži.
Zobraziť galériu (7)
Noc výskumníkov 2015: Zvedaví návštevníci si mohli vyskúšať hľadanie akupunktúrneho bodu na vlastnej koži.  (Zdroj: archív Mareka Kukučku)

Viac o téme: SnímačAkupunktúraMarek KukučkaAkupunktúrny bod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu