Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové detaily zatknutia bossa sýkoriek v Nemecku: Komando nabehlo do fitnescentra

Nemecká polícia zadržala Róberta Lališa.
Nemecká polícia zadržala Róberta Lališa. (Zdroj: archív)

BRATISLAVA/KOLÍN NAD RÝNOM – O vydaní jedného z najhľadanejších Slovákov Róberta Lališa alias Kýbla, ktorý je považovaný za najväčšieho bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov, z Nemecka na Slovensko rozhodnú nemecké justičné orgány v krátkom čase.

Prípad Kýbla, ktorý bol približne štyri roky na úteku, dozoruje Generálna prokuratúra v Kolíne nad Rýnom a o jeho umiestnení do vydávajúcej väzby bude rozhodovať Vyšší krajinský súd v tomto meste v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. TASR to dnes potvrdila prokurátorka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry v Kolíne nad Rýnom Anja Drossé. Róbert Lališa, ktorý je na Slovensku obvinený a obžalovaný z minimálne 11 vrážd, sa momentálne nachádza stále v cele Justičného paláca v Düsseldorfe.

Nepredstaviteľné: Najhľadanejší boss slovenského podsvetia žil susedom päť rokov pod nosom

Kýbla nezadržali v piatok 23. októbra v Kolíne nad Rýnom pri nastupovaní do vozidla, ako boli pôvodné informácie, ale vo fitnescentre v strede mesta. Pritom bol sám a nebol ozbrojený. Ukrýval sa v Kolíne u svojej známej, o ktorej identite nemecké orgány neinformujú. Podľa dostupných správ na území Nemecka nespáchal žiaden trestný čin. V prípade vozidla išlo o Renault Clio hnedej farby s EVČ vydaným v Brne. Zadržali ho príslušníci Krajinského kriminálneho úradu v Düsseldorfe. Z nemeckých médií informoval o zadržaní najhľadanejšieho Slováka obsažne denník Express Düsseldorf.

Zmenil si totožnosť

Ako prvý oficiálne o zadržaní Róberta Lališa v Nemecku v piatok informoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Totožnosť zadržaného už potvrdilo aj daktyloskopické skúmanie odtlačkov prstov. Róbert Lališ totiž v zahraničí nevystupoval pod svojou identitou. „Mal doklad, ktorý reálne existoval, ale bol pozmenený na jeho totožnosť,“ vysvetlil v piatok Gašpar. Vypátranie Róberta Lališa malo súvis so zadržaním iného člena skupiny Martina Bihariho, o ktorom prenikli na verejnosť informácie v predchádzajúcich dňoch. Martina Bihariho alias Rusa zadržali nedávno v dedine pri moravskom Znojme.

Na Lališa vydali desať zatykačov

Na Róberta Lališa bolo vydaných spolu desať európskych zatýkacích rozkazov, v súčasnosti je z nich platných päť. „My sme mali pravdepodobné krajiny, v ktorých by sa mohol zdržiavať, pred rokom či dvoma sme hovorili o Thajsku, ale tieto osoby menia svoje sídlo,“ uviedol ďalej v piatok Gašpar.

Róberta Lališa na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície ide konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie aktuálne trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení priekopníci bratislavského organizovaného zločinu Vladimír Daniš alias Tuti a Jozef Daniš alias Papas.

 

Viac o téme: MafiánRóbert LališKýbelSýkorovecBoss podsvetia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu