Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Nespokojní Slováci: Pozrite sa, ktoré veci nás podľa prieskumu trápia najviac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezamestnanosť a málo pracovných príležitostí, zväčšovanie rozdielov medzi ľuďmi a vysoké životné náklady - to sú tri najčastejšie problémy, ktoré v súčasnosti znepokojujú ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý uskutočnila medzi 26. septembrom a 2. októbrom na vzorke 1085 respondentov. Iinformoval Pavel Haulík z agentúry MVK.

"Použili sme zatvorenú otázku so 14 položkami, ktorú opakovane používame vo všetkých prieskumoch, tentoraz však doplnenú o aktuálnu problematiku utečencov a migrantov," vysvetľuje Haulík. Zo 14 problémov si mali opýtaní vybrať tri, ktoré boli pre nich osobne najzávažnejšie. Nezamestnanosť a málo pracovných príležitostí trápi 40,7 percenta opýtaných a skutočnosť, že bohatí sú stále bohatší a chudobní ešte chudobnejší, zase 37,9 percenta respondentov. Tretím problémom, ktorý ľudí najčastejšie trápi, sa stali vysoké životné náklady. Tie v zozname označilo 32,2 percenta opýtaných. Päticu najzávažnejších problémov podľa respondentov uzatvára úroveň zdravotníckej starostlivosti (24,1 percenta) a kriminalita a zločinnosť (24 percent).

Utečenci a imigranti prichádzajúci na Slovensko sa stali podľa respondentov šiestym najzávažnejším problémom. V zozname ich za problém označilo 23,3 percenta opýtaných. Nasleduje úplatkárstvo a klientelizmus (21,4 percenta), vysoké dane a odvody (18,6 percenta), dôchodky a starostlivosť o starých ľudí (18,2 percenta), veľké ekonomické a sociálne rozdiely medzi regiónmi Slovenska (14 percent), stav justície a vymožiteľnosť práva (13,4 percenta), sociálne neprispôsobiví občania (13,4 percenta), úroveň školstva (9,1 percenta) a závislosti ako alkoholizmus, drogy či gamblerstvo (6,6 percenta).

Vzorka respondentov bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o omnibusový výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu