Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vodiči pozor, polícia varuje: Najvyšší čas vymeniť letné pneumatiky za zimné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Chladné počasie už sužuje celé Slovensko. Polícia preto upozorňuje vodičov, ktorí sa chystajú do severných častí stredného a východného Slovenska, kde už meteorológovia vyhlásili výstrahu pred snežením, aby jazdili so zimnými pneumatikami. Informovala o tom Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

"Nehodám sa dá vyhnúť nielen správnym spôsobom jazdy, ale aj výbavou vozidla. Nečakajte na súvislú vrstvu snehu na vozovke, prezujte pneumatiky už teraz," upozorňuje Baloghová. Podľa polície je najvyšší čas vymeniť letnú výbavu vozidla za zimnú a do auta si pribaliť reťaze, škrabky aj lopatky.

Vodiči pozor, polícia varuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: polícia)

"Jazdu treba vždy, a v sťažených podmienkach obzvlášť, prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim schopnostiam a zručnostiam. Dôležité je jazdiť opatrne, dodržiavať medzi vozidlami bezpečnú vzdialenosť, brzdiť uvážene a včas. Naplánujte svoju cestu v dostatočnom predstihu, aby ste sa nedostali do časovej tiesne a bezpečne dorazili do cieľa. Len tak sa vyhnete kolíznym situáciám či nehodám," hovorí Baloghová.

Vodiči pozor, polícia varuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Podľa zákona, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto auto použiť v cestnej premávke, len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky.

Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Viac o téme: ZimaVarovanieReťazePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu