Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Greenpeace žiada zákaz geneticky modifikovaných plodín na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Organizácia Greenpeace Slovensko upozorňuje, že Slovensko premeškalo termín, keď mohlo jednoduchým spôsobom zakázať geneticky modifikované plodiny (GMO) na svojom území. Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka preto žiada o konkrétne kroky. Členské štáty EÚ dostali možnosť jednoduchšie zakázať kultiváciu plodín obsahujúcich geneticky modifikované organizmy, čo umožnila Smernica Európskeho parlamentu a Európskej rady z marca tohto roka. Väčšina štátov EÚ tak urobila.

Do stanoveného termínu, ktorý vypršal 3. októbra, poslalo 17 krajín a štyri regionálne vlády Európskej komisii žiadosť o obmedzenie pestovania GMO na ich území. Slovensko však medzi nimi nebolo napriek tomu, že ministerstvo pôdohospodárstva nepodporuje pestovanie geneticky modifikovaných plodín na území Slovenska a v tomto zmysle chce aj implementovať spomínanú európsku smernicu.

Postoj rezortu vítame a veríme, že koniec GMO u nás myslí naozaj vážne. Očakávame však, že rezort bude bližšie špecifikovať, ako a do kedy pripraví národnú legislatívu, ktorá pestovanie GMO na Slovensku eliminuje alebo úplne zakáže,“ povedala koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Jedlo pre život Katarína Nikodemová .

V rámci východnej Európy sa GMO pestujú už iba na Slovensku, v Českej republike a Rumunsku. Ak by Slovensko pokračovalo v pestovaní geneticky modifikovaných plodín, muselo by podľa novej smernice niesť právnu zodpovednosť aj za prípadne zamorenie takýmito plodinami u svojich susedov, ktorí ho nepestujú, napríklad v Rakúsku, v Poľsku a v Maďarsku. Celková plocha osiata jedinou tu pestovanou geneticky modifikovanou kukuricou dosahuje na Slovensku vyše 100-tisíc hektárov. Pestuje sa v Sobranciach (97,28 ha) a v Piešťanoch (6,79 ha). Napriek tomu, že množstvá geneticky modifikovaných plodín pestovaných na Slovensku nie sú veľké, Greenpeace Slovensko žiada, aby rezort znížil tieto čísla na nulu. 

Geneticky modifikované organizmy sa môžu podľa Greenpeace rozšíriť do prírody a krížiť sa s prirodzenými organizmami, a tak nepredvídateľným a nekontrolovateľným spôsobom kontaminovať životné prostredie.

Viac o téme: GreenpeaceKatarína NikodemováJedlo pre život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu