Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V archíve našli tajné VIDEO: Lekári robili na československých vojakoch experimenty

Armáda chcela byť pripravená na všetko Zobraziť galériu (2)
Armáda chcela byť pripravená na všetko (Zdroj: Youtube/ČT/Agape Satori)

PRAHA - Armádny filmový archív dlhé roky ukrýval tajný videozáznam z počiatku 70. rokov, o ktorom sa verejnosť nemala dozvedieť. Zachytáva totiž priebeh jedného z najbizarnejších chemických pokusov, do ktorého zapojili nič netušiaci štáb raketového vojska Československej lidovej armády.

V čase, keď vedenie armád po celom svete so zatajeným dychom objavovalo účinky drog a lekári robili na vojakoch pokusy, nezaháľalo v tomto smere ani Československo. Takmer každý bol však skeptický k fámam, ktoré by hovorili o podobných pokusoch u nás doma, hoci aj naša armáda chcela byť pripravená na ich použitie v prípade vojnového konfliktu.

Dôkaz o Hitlerovej neporaziteľnosti odhalený: Chemici Tretej ríše dávali vojakom tajnú zbraň

Keď generál Jan Šejna vypovedal pred americkým senátom, uviedol, že americkí vojnoví zajatci boli v období kórejskej vojny prevážaní do Prahy, kde na nich robili lekárske pokusy. Týmto výrokom spôsobil obrovský rozruch  a vyvolal kauzu, ktorú potom vyšetrovali historici aj polícia. Pre podporu tohto tvrdenia sa však nikdy nenašli žiadne dôkazy a dodnes sa o jeho pravdivosti vedú spory. Mnohí špekulujú, že generál sa chcel len „zapáčiť“.

V archíve našli tajné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ČT/Agape Satori)

Archívny materiál ČT, ktorý zachytáva pokus s drogou LSD na vojakoch Československej lidovej armády, je autentický a začiatkom 70. rokov sa odohral v pražskej vojenskej nemocnici v Střešoviciach. Podľa toxikológa Jiřího Bajgara skúšali LSD na vojakoch rozdelených do dvoch skupín, z ktorých jedna z nich bola kontrolná, teda drogu nedostala. Vojaci pritom netušili, že na nich skúšajú drogu a že tajne nakrúcajú ich reakcie v uzavretej miestnosti.

LSD ako symbol vedeckého pokroku

Po 20 minútach javili všetci z užívateľov drogy známky zmeneného správania a zalieval ich pot. Po 30 minútach mala väčšina z nich príjemné pocity, ale vznikali medzi nimi konfliktné diskusie, pretože každý z nich zmenený stav vedomia prežíval individuálne. Keď napríklad inscenovali chemický poplach a mali si nasadiť masky, bola im situácia smiešna a neboli schopní konštruktívneho správania.

Keby sme sa dnes chceli dopátrať účastníkov experimentu, snažili by sme sa zrejme márne, pretože vo vojenskom archíve boli evidovaní iba ako čísla. Ako dodáva Reflex.cz, v komunistickom Československu v 60. a 70. rokoch panovalo presvedčenie, že LSD pomáha vedeckému pokroku, dokonca sa tu táto droga aj legálne vyrábala.

Viac o téme: ExperimentLSDČeskoslovenskí vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu