Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Vášáryová hviezdou internetu: Jej výroky o utečencoch vyvolali búrlivé reakcie

Magdaléna Vášáryová kritizovala našich politikov k postoju k utečencom. Zobraziť galériu (5)
Magdaléna Vášáryová kritizovala našich politikov k postoju k utečencom. (Zdroj: repro foto ČT24)

BRATISLAVA - Magda Vášáryová zaujala svojim vystúpením v priamom prenose Českej televízii. Bývalá poslankyňa SDKÚ tvrdo skritizovala politikov zo strednej Európy voči utečencom. Vyčítala našej kultúre, že nie sme kresťania. Radšej by sme pomáhali psom ako sýrskym deťom. Jej pár minút v televízii vyvolalo vášne už aj v tak dosť vyhrotenej téme utečencov.

Vášáryová sa objavila v pondelok v Českej televízii v Udalostiach a komentároch. V priamom prenose sa s divákmi podelila o svoj pohľad na riešenie utečeneckej krízy na Slovensku. A nešetrila slovenských ani českých politikov. Vyčítala im najmä zbabelosť a sledovanie iba vlastných volebných preferencií.

„Ja mám dnes mailovú schránku zahltenú asi 250 prosbami, aby som v utorok hlasovala za zákon o psoch. Ale nikdy som nedostala 250 mailov, aby sme zachránili 60 tisíc sýrskych detí,“ vyhlásila Vášaryová. Moderátor sa jej nasledovne opýtal, čo to podľa nej znamená.

VIDEO Vášáryová hviezdou internetu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto ČT24)

Bude to mať následky

„Toto bude mať veľké následky... pretože, na jednej strane, sme zistili, že nie sme kresťania. Jednoducho nie sme. Kresťanstvo berieme len ako folklór a chodíme si do kostola na ospravedlnenie našich hriechov. To je všetko, čo robíme. Toto je zrkadlo, ktoré nám bolo nastavené a ja si robím veľké starosti, že, jednoducho, tie deti sa na nás dívajú a vedia, že všetky tie rečičky o tom, že máme milovať blížneho ako seba samého a že máme byť pohostinní, nie sú pravda. Lebo taká je len rétorika o nás, ako o národe, že sme veľmi pohostinní. Ale to všetko neplatí. Platí len jediné, a to je, chrániť si len svoju kožu a vykašľať sa na ostatných.“ vyhlásila poslankyňa, ktorá zhruba pred dvomi rokmi opustila materskú stranu SDKÚ.

VIDEO Vystúpenia Vášaryovej v Českej televízii

Súčasná nezaradená opozičná poslankyňa skritizovala tiež, že sme zvyknutí zapredať sa za hocijakú funkciu. Na záver dodala, že politici by mali ísť proti väčšine. "Samozrejme, že chápem, prečo to politici robia. Tu na Slovensku sú voľby v marci, v Poľsku o dva týždne. Prestrašené tetky a ujkovia pôjdu voliť. Pôjdu voliť tých, ktorí hovoria, že nikoho sem nepustíme, nebojte sa, budete tu v bezpečí a všetko tu bude tak, ako vždy bolo. Predsa [tí politici] nebudú páchať samovraždu. Politici by mali ísť proti väčšine svojho vlastného národa. Aspoň teda tí politici, ktorí chcú byť pre budúcnosť a históriu štátnikmi," vyhlásila Vášaryová a okamžite vyvolala emócie.

VIDEO Vášáryová hviezdou internetu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: repro foto ČT24)

Jedni jej dali za pravdu a video zdieľali, druhí ju skritizovali za až prílišnú otvorenú náruč voči moslimským imigrantom. Na úplnom konci si ešte neodpustila kopnúť do Slovenskej televízie. "Ďakujem za pozvanie, Slovenská televízia ma nepozve".

Viac o téme: UtečenciMagda VášaryováČT 24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu