Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spoveď, z ktorej behá mráz po chrbte: Otec rodiny o ohnivom pekle v tatranskom hoteli!

Tragédia v Jasnej Zobraziť galériu (5)
Tragédia v Jasnej (Zdroj: Foto: TASR)

JASNÁ - Obrovský požiar hotela Junior v Nízkych Tatrách sa iba vďaka šťastiu neskončil väčšou tragédiou. Prinášame vám spoveď otca rodiny, ktorá nočné peklo zažila na vlastnej koži. Ich prvá noc počas vytúženej dovolenky sa zmenila v boj o holý život.

Včerajšia tragédia otriasla celým Slovenskom. Zo zadymených chodieb sa nadránom podarilo uniknúť aj Matejovi a jeho rodine. Ako nám povedal, prvá sa okolo tretej v noci zobudila jeho priateľka, keď zacítila nepríjemný zápach. "Zobudila ma, tak som sa išiel hneď pozrieť na chodbu, čo sa deje. Otvoril som dvere a vyvalil sa na mňa dym. Rýchlo som vbehol späť do izby, schmatol mobil a bežali sme preč. Na chodbách bola tma, nefungovalo núdzové osvetlenie, tak som si musel svietiť mobilom," opísal dramatické chvíle Matej. Doplnil, že po tom, čo svoju dcérku a partnerku vyviedol von z izby, otočil sa a chcel sa do nej vrátiť aspoň pre doklady. No nakoniec si to rozmyslel. "Otočil som sa a chcel som ísť nazad aspoň po tie najnutnejšie veci, ale už by to bolo príliš nebezpečné. Nechcel som riskovať, preto som sa do izby už nevrátil a vyšiel som z hotela von."

Spoveď, z ktorej behá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: michalpaska.sk)

Vonku bola ešte tma, pred horiacim hotelom sa zhromažďovali vystrašení návštevníci. Vládla obrovská panika. Ľudia, ktorí dýchali cez mokré uteráky, vybehovali so slzami v očiach. Takmer 140 sporo odetým návštevníkom sa, našťastie, podarilo zachrániť doslova holé životy. V nasadení boli do niekoľkých minút hasiči, ktorí začali požiar okamžite hasiť. Šľahajúce plamene naháňali strach. Ako opísal jeden zo svedkov, z druhého poschodia bolo počuť zúfalé volanie o pomoc. Hasiči pred hotel vytiahli starší pár. Ženu sa podarilo zachrániť, z okna ju vytlačil 64-ročný priateľ Peter. Sám, žiaľ, zahynul. Na parkovisku pred hotelom sa ho nepodarilo oživiť. Nadýchal sa nebezpečných splodín.

Nešťastných ľudí v papučiach a pyžamách okamžite prijali vo vedľajšom hoteli Družba, kde im poskytli útočisko. "Hneď nás prijali, majiteľ hotela nám poskytol izbu aj jedlo," doplnil Matej s tým, že netrvalo dlho a obetaví ľudia z Demänovej priniesli požiarom postihnutým turistom potrebné veci, okrem iného oblečenie pre jeho malú dcérku. "Na sebe sme mali len papuče a pyžamá. Keby nám nepriniesli oblečenie pre malú, určite by dostala zápal pľúc," dodal muž, ktorému zhorelo úplne všetko. "Zhoreli nám doklady, peniaze, karty, kľúče od auta, všetko oblečenie."

Počas požiaru bola v hoteli aj skupinka kamarátov. Ako opísal jeden z nich, zo spánku ich prebudil buchot a krik. Najprv si myslel, že sa niekto opil a pod vplyvom alkoholu vyčíňa. "Zobudili sa aj ostatní, vyšli sme na chodbu a s hrôzou sme zistili, že kričí recepčný, aby sme rýchlo vyšli z hotela," povedal návštevník a doplnil, že chvíľu trvalo, kým v hustom dyme našiel schodisko: "Bolo to strašné, vybehli sme bosí v pyžamách."

Spoveď, z ktorej behá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Na hluk sa zabudil aj iný turista. Keď zbadal z okna svojej izby šľahajúce plamene, pochopil, že je zle. Pred hotel, kde už bolo mnoho vystrašených ľudí, vybehol len v ponožkách a pyžame. Návštevníci sa nemohli dostať domov, čakali na blízkych, pretože v hoteli im zhoreli osobné veci, ako sú doklady, či kľúče od auta.

Spoveď, z ktorej behá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: michalpaska.sk)

Rozhovor s predsedom predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, a.s. Karolom Klobušickým

Ako vnímate celú udalosť?

Je nám ľúto vzniknutej situácie. Za najtragickejšie považujeme vyhasnutie jedného ľudského života.

Ako podľa vás došlo k požiaru?

Žiaľ, v tejto chvíli nemáme ani bližšie informácie o príčinách vzniku požiaru.

Kto bol v hoteli ubytovaný? 

Ubytovaných bolo približne 140 ľudí, ďalšie podrobnosti zisťujeme od riaditeľa hotela.

Kto si prvý všimol, že horí? Kto zalarmoval ubytovaných a vyzval ich, aby opustili hotel?

Neradi by sme špekulovali. Všetky okolnosti sú predmetom vyšetrovania.

Ako prebiehali z vášho pohľadu záchranárske práce?

Podľa sprostredkovaných informácii na profesionálnej úrovni, rovnako ako aj komunikácia so zasahujúcimi zložkami.

Čo bude ďalej s hotelom? Aké vznikli škody?

Musíme spraviť hlbšiu analýzu spoločnosti a jej portfólia. Na základe výsledkov analýzy prijmeme rozhodnutia.

Spoveď, z ktorej behá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: michalpaska.sk)

Hotel začal horieť v utorok skoro ráno

Hotel Junior v Demänovskej doline vybudovali koncom osemdesiatych rokov minulého storočia. V utorok skoro ráno ho zachvátil obrovský požiar. Podľa nepotvrdených informácií požiar vypukol na strednom podlaží sedem poschodovej budovy, v priestoroch kuchyne. Na mieste okamžite zasahovali všetky záchranné zložky. V nemocnici v Liptovskom Mikuláši skončilo šesť osôb, z toho jedno 8-mesačné dieťatko. 64-ročný muž neprežil. Hospitalizovaných pacientov z nemocnice prepustili ešte v dopoludňajších hodinách.

Skryté ohniská a vysoká teplota

Ako informovala Zuzana Farkasová z hasičského prezídia, požiar bol ohlásený okolo pol štvrtej ráno. Vyslaní boli hasiči z Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku a následne aj hasiči z Ružomberku, Dolného Kubína, Tvrdošína, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a z Popradu. Požiar sa hodiny nedarilo uhasiť, ani lokalizovať. Hrozilo zrútenie budovy. O pol tretej popoludní, teda po približne 12-tich hodinách od vypuknutia požiaru, boli vyžiadané ďalšie sily a prostriedky. Požiar likvidovalo už vyše 60 hasičov s viac ako 20 kusmi hasičskej techniky. Hasenie sťažovali skryté ohniská, ktoré museli hasiči vyhľadávať a postupne hasiť, taktiež aj vysoká teplota sálajúca z konštrukcií. Niekde dosahovala až tristo stupňov Celzia. Vo večerných hodinách museli hasiči pristúpiť k radikálnemu riešeniu, pretože požiar sa stále nedarilo uhasiť. Museli odkrývať a otvoriť strechu, aby plamene šľahali cez otvor, pretože požiar sa začal šíriť do suterénu.

Hasiči hasia už viac ako deň od vypuknutia požiaru

Na požiarisko boli včera podvečer povolaní aj členovia dobrovoľného hasičského zboru obcí Hybe a Liptovský Trnovec, ktorí mali zabezpečovať dopravu vody na požiarisko. Čerpacie stanovisko na dopĺňanie vody bolo vytvorené pri nádrži, ktorá slúži na zasnežovanie. Pomocou UDS a výškovej techniky bola rozoberaná strešná konštrukcia, nakoľko sa bolo potrebné dostať ku skrytým ohniskám, ktoré stále horeli a bez rozobratia konštrukcií sa k nim voda nemala ako dostať. "Hasiči požiar stále likvidujú, pričom naďalej vyhľadávajú skryté ohniská pomocou termokamery, pokračujú v rozoberaní konštrukcií a postupnom dohášaní týchto skrytých ohnísk, čo je vzhľadom na rozmery a členitosť objektu časovo náročné," informovala hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová a doplnila, že momentálne sa na požiarisku nachádza 8 ks hasičskej techniky a zasahuje 23 hasičov z Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline.

 

Viac o téme: PožiarJasnáHotel Junior
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu