Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel muž, ktorý upozornil na tunelovanie vojenského spravodajstva Vladimír Suchodolinský

Suchodolinský zomrel po ťažkej chorobe.
Suchodolinský zomrel po ťažkej chorobe. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno zomrel Vladimír Suchodolinský. Bývalý zástupca riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby sa preslávil tým, že poukázal na tunelovanie VSS. Suchodolinský trpel veľmi vzácnou a ťažkou chorobou.

Suchodolinský so správou o tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby vyšiel za prvej Ficovej vlády. Vyše dvoch rokov bojoval za spravodlivosť, no dnes najťažšiemu boju podľahol. Ojedinelá forma rakoviny si vyžadovala operáciu v zahraničí, na ktorú sa mu začali po výzve zbierať ľudia. Celkovo vyzbierali neuveriteľných takmer 46 tisíc eur. Suchodolinský bol ženatý a zanechal po sebe dve deti.

Kauza tunelovania spravodajských služieb

Kauzu spustil svojou správou o údajnom tunelovaní VSS za čias prvej vlády Roberta Fica Suchodolinský, ktorý bol vo vedení VSS počas vlády Ivety Radičovej. Opisuje údajne nezákonné prevody majetku bývalej VSS na iné organizácie a súkromné osoby. Tie zase mali byť v spojení s vedením služby.

Okrem iného sa v nej píše, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb, teda VSS a bývalého Vojenského obranného spravodajstva, postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tak, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili. Vyšetrovateľ vyšetrovanie ukončil vo februári 2015 s tým, že skutok nie je trestným činom.

Strata oddaného a poctivého vojaka

Slovensko v ňom podľa poslanca Ľubomíra Galka stráca poctivého a oddaného vojaka, ktorý verne slúžil svojej vlasti a svedomito si plnil svoje služobné i občianske povinnosti. "Je mi nesmierne ľúto, že sa Vladimír Suchodolinský nedožil chvíle, keď odhaľovanie nezákonností vo vojenských tajných službách, o ktorom zhromaždil dostatok dôkazov, prestane byť zakrývané mocnými ľuďmi v tomto štáte a vyústi do ich spravodlivého potrestania," uviedol Galko.

Poslanci si minútou ticha uctili jeho pamiatku

Poslanci Národnej rady SR si dnes minútou ticha uctili pamiatku zosnulého Vladimíra Suchodolinského. Na stíšenie vyzval plénum predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) na základe žiadosti poslanca Daniela Lipšica (nezaradený).

Viac o téme: SmrťTajná službaVladimír Suchodolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu