Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expert o intervenciách Západu: Lídri sa museli pomiasť, Obama je všetko, len nie svetový líder

Andor Šándor Zobraziť galériu (2)
Andor Šándor (Zdroj: archív Andora Sandora)

BRATISLAVA - Tvrdá kritika do vlastných radov. Bezpečnostný expert Andor Šandor v rozhovore pre Topky kriticky hodnotí intervencie Západných mocností na čele s USA na Blízkom východe. Obama je všetko možné, len nie svetový líder. Exprezident Francúzska s britským premiérom Cameronom sa pri bombardovaní Líbye museli pomiasť. Akú úlohu hrá v tomto regióne Rusko a čo je kľúčový problém Sýrie, Iraku a celého Blízkeho východu?

Viaceré štáty na Blízkom východe rozkývala Arabská jar. Akú úlohu zohráva táto udalosť za vznikom IS či utečeneckej krízy?

Nemyslím, že Arabská jar mala priamy vplyv na vznik Islamského štátu. Keď niečo malo vplyv, tak to bola nevydarená invázia do Iraku, keď Spojené štáty zlyhali v tom, že neboli schopné presvedčiť vtedajšiu vládu Núrí Malíkího, aby prijal sunitov na riadenie štátu. Aby sa šiiti nemstili sunitom za to, ako Saddám Hussajn likvidoval šiitov. To bola obrovská chyba Spojených štátov. Chybu urobili tiež preto, že stiahli vojakov skôr ako mali. To bol výsledok sľubov Baracka Obamu v predvolebnej kampani, ktorý splnil. No predčasným odchodom spôsobil obrovský problém.

Zárodky IS začínali už nesúžitím sunnitov a šiitov. Už za pôsobenia Musu al-Zarkávího, ktorý bol predstaviteľ Al-kájdy a ktorý spôsobil na sunitských častiach Iraku. Vtedy boli položené zárodky IS. IS vystúpil na svoje pódium naplno až minulý rok. Ten chránil sunnitské kmene v Iraku. V jeho radách bojujú generálovia a velitelia armády za bývalého baasistického režimu, ktorých Nurí Malíki vyhnal.

Tí priniesli vojenské know-how a skúsenosti jednak z vojny s Iránom v 80-tych rokoch a z dvoch operácií, ktoré proti nim viedli Spojené štáty. V tých sa síce iracká armáda nepredviedla, ale proti takej technologickej sile a prevahe, akú majú USA, by sa nepresadila asi žiadna armáda.

Arabská jar mala negatívny vplyv na utečeneckú krízu z dôvodu úplne neadekvátneho riešenia krízy v Líbyi, kde prezident Sarkozy sa musel pomiasť, keď sa rozhodol, že bude bombardovať Kaddáfiho vojsko. Chyba bola v tom, že sa zosadil Kaddáfí v čase, keď nikomu neprekážal. On bol jediným pozitívnym efektom invázie Američanov do Iraku. Keď to Kaddáfí uvidel, vyľakal sa a začal spolupracovať. Bol garantom, že sa z Líbye nedostávali utečenci do Európy.

A vtedy sa Sarkozy a Cameron rozhodli k tejto absolútne nezodpovednej hlúposti. Keď aj chápali túto situáciu, tak potom neviem, čo bolo dôležitejšie – že Líbya je štátnym útvarom 18 kmeňov, ktoré od nepamäti medzi sebou bojujú. Takže zvrhli Kaddáfího a teraz máme v Líbyi dve vlády – v Bengází a Tripolise, dva parlamenty a žiadny nemá moc. Líbya je zrútený štát a na jej území má základne IS, odkiaľ preniká veľa moslimských imigrantov do Európy stredozemnou cestou.

Akú úlohu zohrávajú za vznikom IS či utečeneckej krízy ne/intervencie Západu na čele s USA?

Problém je, samozrejme, aj sýrska kríza. Tam došlo k povstaniu, Američania a spojenci sa domnievali, že Baššár Asad padne veľmi skoro a bez neho sa problém v Sýrii vyrieši. Ale on nepadol. Po štyroch rokoch vojny sú tam stovky tisíc mŕtvych a občianska vojna. Sýria dnes neexistuje v hraniciach, v ktorých ju poznáme zo zemepisu.

Päť hlavných mocností nie je schopných sa dohodnúť ako vyriešia problém. Saudská Arábia, Irán, Turecko, Spojené štáty a Rusko sa nedohodnú na tom, ako tento problém riešiť. Keď sa tento problém nebude riešiť, migračná vlna bude pokračovať. Jednak je tu migračná vlna z utečeneckých táborov v Turecku, Jordáne a Libanone, kde je dohromady možno 5 miliónov ľudí. Medzi nich patria aj tí mladí muži, na ktorých poukazujeme, okrem iných aj Sýrčania, ktorí nechcú byť povolaní do armády Baššára Asada a nechcú byť zabití.

Pokiaľ sa nepodarí stabilizovať Sýriu tak, že si sýrski občania s pomocou týchto päť krajín, rozhodnú, kto im bude vládnuť, samozrejme s inklúziou všetkých obyvateľov, ktorí tam sú, imigrácia bude pokračovať, tak bude pokračovať utečenecká kríza a oblasť bude ďalej destabilizovaná.

Utečeneckej kríze nahráva aj rozbitá Líbya. Tu Západ zasiahol a zanechal doslova spúšť. Ako hodnotíte úlohu Západu v Líbyi?

Bola to úplne zbytočná akcia nepoučiteľných. Vôbec nebol dôvod to urobiť.

Do Sýrie Západ nezasiahol. Nebola v tomto prípade chyba nezasiahnuť?

Zasiahnuť je veľmi jednoduché. Môžete tam prísť, môžete to tam rozmlátiť ako to predviedli Američania hocikde. Búrať vie každý, ale stavať nie. Problém je ten, že musíte vedieť, aká bude odchodová stratégia a vedieť, čo urobiť.

Spojené štáty vyhlásili, že keď použije Asad chemické zbrane, je to neprekročiteľná línia.  Asad ich použil a aj tak Spojené štáty neurobili nič. Dôveryhodnosť USA v Sýrii je na nízkej úrovni. Aj cez kritiku Rusov sú dnes radi, že im Rusi vstupom do Sýrie trochu pomôžu zachrániť tvár a pomôžu akosi ten problém vyriešiť tak, aby to, čomu čelí Európa dnes, teda migračná vlna, sa zastavila. Rusi to robia aj z pohľadu vlastného záujmu. Majú tam základňu Tartus - jediná blízkovýchodná základňa. A tiež z pohľadu moslimskej otázky. V Rusku je viac mešít ako v Egypte a Moskva má najviac moslimskej populácie ako ktorékoľvek mesto v západných nemoslimských krajinách. Otázka moslimského radikalizmu a džihádu je tiež zásadná. Sýria je jediný ruský spojenec v oblasti a preto nechcú o ňu prísť.

Môže takýto vládca (Asad) zostať aj naďalej na čele krajiny s tichou akceptáciou veľmocí?

Život je trošku zložitejší ako si rozprávať o mravopočestných poučkách, o tom ako sa nežije v hriechu. Je to zložité. Asad má podporu nielen alavitov, ale aj kresťanov a ďalších obyvateľov Sýrie, ktorí sa obávajú Islamského štátu či Džabát Al-Nusry. Ono to naozaj nie je také jednoduché ako to vyzerá v televízii či novinách, že to je boj dobra a zla. Zlo je Baššár Asad a dobro je to ostatné. Žijeme v reálnom svete, ktorý nikdy nebol ideálny či optimálny. Vždy bol drsný a taký aj bude. Asad bude musieť byť nejaký čas súčasťou riešenia krízy s tým, že Rusi budú chcieť, aby jeho nástupca do istej miery reprezentoval záujmy šiítskych alavitov a nebol voči Moske nepriateľský.

Akú úlohu zohráva za vznikom IS či utečeneckej krízy náboženstvo, sektárske násilie a aký je ich vplyv na politiku?

Hlavnou prioritou Islamského štátu je, aby udržal svoje územie. To územie sa od začiatku mení, no  na jeho rozlohe žije 8 až 9 miliónov ľudí. IS ovláda veľká mestá (dvojmiliónový Mosul a je to i štát, nie je to iba banda lumpov. Primárne je teda udržať si miesto a boj proti šiitom, ktorý vedú suniti už od konca 7. storočia a je úplne evidentné, že sa takto to bude pokračovať ešte pár storočí, pretože nebudú schopní sa dohodnúť na tom, kto bude legitímnym nástupcom proroka Mohameda. Nám sa to môže zdať komické, ale oni sa na tom likvidujú už 14 storočí. Toto je ich základný problém.

Keď Abú bakr-al Bagdádí vidí, ako je celá Európa vystrašená, ako každý hovorí o tom, že k nám medzi utečencami prúdia stovky možno tisícky islamských džihádistov, tak sa musí smiať. On nemusel nič urobiť a my sa na kolenách trasieme strachom. Nehovorím, že sem nemôže nikto prejsť, ale IS potrebuje bojovníkov na svojom území, aby ho chránil a nepotrebuje nikoho posielať do Európy, tu už má dostatok prívržencov a stúpencov. Je však nepochybné, že Islamský štát svojou aktivitou proti jezídom, kresťanom, kurdom, či šiitom vytvára tlak na migráciu.

Iní kritici vidia za problémami na Blízkom východe odchod zo scény svetového policajta číslo jeden – USA. Do akej miery za to môže Obama?

Pre Spojené štáty v dobe sebestačnosti ropy a zemného plynu je význam Blízkeho východu podstatne menší. Väčší význam má pre Spojené štáty ochrana Izraela, ale inak rozhodujúce nie je iba to, čo robia Spojené štáty. Rozhodujúce je, ako sa na Blízkom východe angažujú ďalšie tri regionálne mocnosti. Prvou je Irán. Ten buduje šiitsku os Teherán-Bagdad-Damašk-Bejrút, čo je proti srsti Saudskej arábii a Turecku. Saudská arábia a Turecko by videli radi Asada mŕtveho, tým by znížili vplyv Iránu. Preto Turci nikdy nič výrazné proti IS neurobili. Turci iba využili zámienku boja proti Islamskému štátu, aby likvidovali Kurdov. Saudská Arábia toho tiež moc neurobila.

Saudská Arábia postavila v Mekke desať tisíc luxusne vybavených a klimatizovaných stanov pre pútnikov. A preto sa pýtam, prečo Saudi rovnaké nepostavia v Turecku, Jordánsku, Libanone, aby tí utečenci mali dôstojné miesto na bývanie. Ja som to videl a je to luxusná záležitosť. Problém Blízkeho a Stredného východu je mocenský boj sunitov a šiitov v podaní aktérov Saudskej Arábie, Iránu a Turecka.

Obama stiahol vojakov z Afganistanu a Iraku a dá sa povedať, že tam zanechal vákuum. Toto zrejme vyplnil teror a chaos. Urobil chybu? Je Obamova zahraničná politika na Blízkom východe slabá?

Obama je všetko, len nie svetový líder. Nechápem, za čo dostal Nobelovu cenu mieru už po roku svojho vládnutia. Možno za ten svoj prejav na Hradčanskom námestí v rámci jadrového odzbrojenia, kde prejavil snahu správnu, ale bolo to možno trochu naivné. Ako svetový vodca sa vôbec neosvedčil a dopady jeho prezidentovania môžu byť ohodnotené veľmi negatívne.

Je liekom na problémy na Blízkom východe menej alebo viac USA?

Keby som vedel liek na vyriešenie problémov na Blízkom východe, bol by som nominovaný na Nobelovu cenu mieru. V tomto regióne to musí riešiť nejaká reprezentatívna koalícia moslimských krajín. Američan ako taký je na blízkom východe úprimne nenávidený.

Tam to musia riešiť miestni hráči. Vidím to veľmi, veľmi zložito, aby sa dohodli na tom, čo je ich hlavný problém. Bohužiaľ, hlavný záujem Iránu je totálne iný ako hlavný záujem Turecka či Saudskej Arábie. A toto bude dominovať v tomto regióne.

Dnes je potrebné urobiť, aby sa Rusko, Spojené štáty a tieto tri regionálne mocnosti spojili minimálne v tom, aby sa ukončili boje. Aby sa eliminoval Islamský štát a aby sa nejakým spôsobom obnovili vlády v Iraku a Líbyii. Bez ohľadu na to, či bude v tomto regióne ropa, problémový bude ešte veľmi dlhú dobu, som o tom presvedčený. Bohužiaľ, vojenská porážka IS neznamená porážku dôvodov, na ktorých IS funguje. V prípade porážky na súčasnom území, takmer určite sa presunie na iné. Napríklad do Líbye, kde k tomu bude mať vhodné podmienky. S ideovou dimenziou IS sa nič nerobí.

Akú úlohu hrá v regióne Rusko? Je ochranca stability v regióne a bojovník proti terorizmu alebo chladnokrvne sleduje vlastné záujmy?

Rusko sleduje vlastné záujmy vo svete tak ako Spojené štáty či Francúzsko. Rusi sú znepokojení najmä islamským terorizmom, pretože ako som povedal, najväčší počet rusky hovoriacich bojovníkov Islamského štátu pochádza z bývalého Sovietskeho zväzu. Majú veľa problémov s islamistami na svojom území. Je evidentné, že Kaukazský emirát plynule komunikuje s Islamským štátom.

Druhá vec je, že Rusko sa vracia na scénu po kríze s Ukrajinou. Ponúka pomoc a táto pomoc, aj keď Obama kritizuje Rusko za Ukrajinu, bude vítaná.

Tretia vec - Rusko chráni svojho jediného blízkovýchodného spojenca Sýriu. Nie preto, že by milovali Baššára Asada, ale preto, že to je jeho spojenec a ochráni si tam základňu v Tartuse. A možno tam budú aj ďalšie základne, ktoré bude ťažko eliminovať, pretože už tam Rusi budú etablovaní.

Dá sa blízkovýchodný konflikt zhrnúť v skratke do dvoch bojujúcich blokov? Na jednej strane suniti na čele so Saudskou Arábiou, na druhej strane šiiti s Iránom?

Áno, Irán má svoju víziu, ktorou sleduje a podporuje všetko šiitske. Toto ide proti záujmom sunnitskej vetvy na čele so Saudskou arábiou. A toto je základný problém Blízkeho východu.

Myslíte si, že Izrael bude súhlasiť so zapojením Iránu do koalície proti IS?

Nemyslím si, že by sa Irán stal súčasťou tejto koalície. Irán bude skôr vyvíjať tlak na Baššára Asada  a aby prispieval k nejakému mierovému riešeniu. Ale že by vedľa seba lietal iránsky Mirage, ruský Suchoj a nad nimi americká F-16-tka, to si nemyslím.

Neočakávate, že sa bude celý konflikt eskalovať zapojením viacerých konkurujúcich štátov do boja proti IS?

Už sa vedia debata, ako sa budú rozoznávať jednotlivé stíhačky na radaroch a v komunikácii, aby sa k tejto eskalácii nemohlo dôjsť, príde k rozdeleniu termínov náletov jednotlivými štátmi. Čiže nepochybne sa budú ďalšie kroky viesť aj v tejto oblasti, aby k tomu nedošlo.

Andor Šandor

Expert o intervenciách Západu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív Andora Sandora)

Je bývalým náčelníkom Vojenskej spravodajskej služby ČR a uznávaným odborníkom na otázky bezpečnosti, hrozby terorizmu a krízový manažment. V súčasnej dobe pôsobí ako súkromný analytik a poradca v oblasti bezpečnosti. Andor Šándor je tiež autorom mnohých odborných prác na tému bezpečnosti, venuje sa v tejto oblasti lektorskej činnosti a pravidelne sa objavuje v najsledovanejších médiách.

Viac o téme: UtečenciAnalytikBarack ObamaZápadIslamský štátBlízky východAndor Šandor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu