Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zníženie DPH na potraviny schválené: Prvé ostré reakcie! Kde sú zemiaky, cibuľa a bryndza?

Robert Fico v seneckých potravinách Coop Jednota po tom, čo parlament schválil nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny. Zobraziť galériu (6)
Robert Fico v seneckých potravinách Coop Jednota po tom, čo parlament schválil nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD si škrtá ďalšie opatrenie zo svojich sociálnych balíčkov. Vo štvrtok tak urobil predseda vlády Robert Fico v seneckých potravinách Coop Jednota po tom, čo parlament schválil nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny.

"Som veľmi rád, že moja vláda splnila sľub, ktorý dala v rámci druhého sociálneho balíka a prispeje k razantnému zníženiu cien základných potravín," vyhlásil vo štvrtok Fico. Okrem zlacnenia potravín to podľa neho bude znamenať aj podporu domácich producentov. Fakt, že sa neznižuje daň na všetky potraviny, premiér odôvodnil rozpočtovými limitmi, samotný výber konkrétnych potravín zase tým, že chceli podporiť najmä spotrebu výrobkov, ktoré sa produkujú na Slovensku. Nevylúčil ani to, že v budúcnosti sa okruh týchto potravín rozšíri.

Robert Fico v seneckých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Reálny pokles cien má podľa Fica zabezpečiť veľké memorandum, ktoré má pripraviť rezort pôdohospodárstva. V ňom by sa mali aj obchodníci zaviazať, že zníženie dane z pridanej hodnoty sa reálne premietne aj do koncových cien. Ako premiér dodal, v hre je aj myšlienka, že sa budú dočasne na pultoch zobrazovať duálne ceny, teda ceny s 20-percentnou sadzbou a ceny s novou 10-percentnou sadzbou. Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne.

Opozícia Fica ostro kritizuje

Zemiaky, cibuľa, bryndza či kapusta alebo ovocie. To sú potraviny, ktoré chýbajú viacerým poslancom opozície v zozname tovarov s nižšou 10-% daňou z pridanej hodnoty (DPH). Zoznam má vstúpiť do praxe od januára 2016 a na vybrané potraviny má znížiť daň zo súčasných 20 %.

Robert Fico v seneckých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Vládny Smer-SD sa znížením sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny pokúša nachytať voličov. Konštatuje to v reakcii na štvrtkové schválenie sadzby dane strana SaS. Toto opatrenie je podľa strany politickým marketingom, ktoré prirovnáva k hodeniu čokolády medzi vyhladované deti. "Slovensko nie je rozvojová krajina, ktorú trápi sucho či iná pliaga. Ľudská dôstojnosť tu má vyššie nároky, ako len zbierať zo stola omrvinky po hostinách smeráckych oligarchov," konštatuje vo vyhlásení poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Kiššová.

Ekonomický a sociálny nezmysel

Jej stranícky kolega Eugen Jurzyca hovorí o ekonomickom a sociálnom nezmysle. "My vo svojom programe podporujeme plošné zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na 19 % a návrat k rovnej dani z príjmu, ktorá po odbúraní rôznych daňových a odvodových deformácií je udržateľná na úrovni 15 %. Primitívne volebné návnady Smeru-SD, ktoré urážajú ľudskú dôstojnosť, musí vystriedať seriózna hospodárska politika," dodal Jurzyca.

Robert Fico v seneckých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

KDH Fica podporilo

Návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny však podporili v parlamente aj niektorí opoziční poslanci, vrátane tých z KDH. Poslanec hnutia Pavol Zajac hovorí, že tak urobili preto, lebo podobné návrhy presadzovali aj sami. S výsledným zoznamom potravín, ktorý napokon prešiel, však celkom spokojní nie sú. Radi by v ňom videli aj ovocie, zeleninu a ďalšie zdravé potraviny. Ako uviedol Zajac po štvrtkovom hlasovaní o návrhu na tlačovej konferencii, rozšírenie zoznamu sa pokúsia presadiť už na najbližšej parlamentnej schôdzi. Minimálne kvôli rozprúdeniu verejnej diskusie, keďže už na tejto schôdzi im takýto návrh neprešiel.

SKOK!: Občania to ledva pocítia

Predstaviteľom strany Skok sa nepozdáva ani samotná diskusia, ktorá k schváleniu návrhu v parlamente viedla. Podľa nich totiž preukázala biedu slovenskej ľavice a pravice. "Namiesto reálnej debaty o tom, že daň z pridanej hodnoty na potraviny je na Slovensku najvyššia spomedzi okolitých krajín, sa parlamentná diskusia zvrhla na vzájomné obviňovanie sa, kto, kedy a o koľko v minulosti zvýšil dane. Namiesto reálneho zníženia dane na všetky potraviny vládny návrh občania ledva pocítia," upozornil poslanec zo strany Skok! Martin Chren.

Robert Fico v seneckých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Za samotný pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického k novele zákona o dani z pridanej hodnoty zahlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov, proti boli iba dvaja. Okrem poslancov vládnej strany sa tak dočkal aj podpory opozičných poslancov, najmä z klubu KDH a OĽaNO. Následne poslanci schválili aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty ako celok. Sadzba dane z pridanej hodnoty na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb tak od 1. januára budúceho roku klesne zo súčasných 20 % na 10 %. Neúspešné pritom boli ďalšie podobné poslanecké návrhy opozície, ktoré smerovali predovšetkým k zníženiu dane na všetky potraviny.

Typické potraviny nezlacnia

"Mrzí ma, že v zozname chýbajú potraviny typické pre slovenskú kuchyňu, ako sú zemiaky, cibuľa či kapusta," vymenoval poslanec OľaNO Igor Hraško. Jeho kolegovi z poslaneckých lavíc, podpredsedovi Mosta-Híd Zsoltovi Simonovi chýba zase v zozname napríklad bryndza či paradajky.

Je to cynická hra

Za nekompletný považuje zoznam aj Alojz Hlina (KDH). Vláda sa podľa neho akoby s ľuďmi hrá, časť potravín im zlacní teraz a zvyšné až po voľbách, ak opäť zvolia Smer-SD. "Je to cynické až obludné," konštatoval Hlina. Ďalší poslanci z KDH by pritom do zoznamu zaradili zdravé potraviny ako ovocie a zeleninu a niektorí zákonodarcovia by najradšej znížili daň na všetky potraviny. "Ak ste sa tak rozhodli, mali ste to urobiť na všetky potraviny," apeloval na vládu Ivan Švejna (Most-Híd).

Opozícia skritizovala Smer za postup

Opozícia pritom opäť aj dnes kritizovala postup, akým vládna strana Smer-SD predstavila zoznam potravín so zníženou daňou. Cez pozmeňujúci návrh ho v stredu (30. 9.) v závere rozpravy k novele o DPH predniesol spravodajca Ladislav Kamenický (Smer-SD). Tým pádom sa už žiaden poslanec nemohol prihlásiť do rozpravy, reakciu im umožňovali len dvojminútové faktické poznámky.

Rovnako faktickými poznámkami mohli reagovať aj dnes dopoludnia na prejav ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). "Ďakujem za celé dve minúty," konštatoval Švejna. Je podľa neho škoda, že sa o takejto vážnej zmene nemohlo diskutovať vo výbore pre financie a rozpočet. Podobne sa aj Pavol Zajac (KDH) pýtal, či je taký problém diskutovať o tom, či zemiaky alebo kapusta budú mať nižšiu DPH. Nerozumel preto postupu Smeru-SD.

Kažimír chce po vyrovnanom rozpočte znížiť ceny ďalších potravín

Na vyjadrenia opozície zareagoval aj minister Kažimír. Podotkol, že jeho obľúbeným jedlom je kyslá kapusta a na zozname nie je. Verí však, že ak sa podarí presadiť, aby sa aktuálne znížená daň odzrkadlila v cenách potravín, vláda sa k tomuto opatreniu môže vrátiť. "A po vyrovnanom rozpočte budeme môcť tento zoznam rozšíriť," avizoval šéf rezortu financií.

Viac o téme: PotravinyRobert FicoDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu