Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horskí záchranári majú za sebou náročný deň, pomáhali horolezcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári majú za sebou dve náročné záchranné akcie. V stredu (23.9.) dopoludnia požiadal Horskú záchrannú službu (HZS) o pomoc horolezec poľskej národnosti. Pri zlaňovaní v masíve Velických Granátov vo Vysokých Tatrách sa uvoľnil veľký skalný blok, ktorý zasiahol jeho 23-ročného brata. Z HZS informovali, že muž spadol približne 20 metrov a utrpel viaceré poranenia na pravej strane tela, ktoré mu neumožňovali ďalší samostatný zostup.

O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europ, avšak nevzlietla pre nepriaznivé letové podmienky. Na miesto nehody preto odišli záchranári HZS z oblastného strediska Vysoké Tatry pozemne, ktorí v hmle a zlom počasí lokalizovali horolezcov najmä za pomoci zvukovej signalizácie. Obaja sa nachádzali pod vrcholom Rohatej veže, odkiaľ po ošetrení a nabalení zraneného začal komplikovaný transport v skalnom teréne, kde bolo potrebné postihnutého podnášať a zároveň spúšťať na lane. Celkovo záchranári HZS pomocou lán urobili šesť spustov v celkovej dĺžke približne 500 metrov, kým zraneného muža dostali do Velickej doliny.

Následne bol pomocou nosidiel transportovaný k Sliezskemu domu, kde ho horskí záchranári odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho transportovala do popradskej nemocnice. Záchranná akcia trvala takmer deväť hodín a zúčastnilo sa na nej sedem profesionálnych záchranárov HZS a traja dobrovoľní záchranári.

V ten istý deň v popoludňajších hodinách prijala HZS žiadosť o pomoc aj pre 28–ročného horolezca slovenskej národnosti. Počas výstupu "Martinovkou" z Poľského hrebeňa na Gerlach ho zastihlo zhoršenie počasia, pre ktoré bol nútený upustiť od plánovanej trasy a urýchlene sa vrátiť. V hustej hmle však netrafil správnu zostupovú cestu, zablúdil a uviazol v mieste, z ktorého nedokázal pokračovať. Keďže nevedel, kde sa presne nachádza, o súčinnosť bola požiadaná Stála služba pátrania Ministerstva vnútra SR, ktorá lokalizovala jeho mobilný telefón a do oblasti ho odišli hľadať záchranári HZS z oblastného strediska Vysoké Tatry. 

Pátranie komplikovala hustá hmla, napriek tomu sa záchranárom podarilo nadviazať zvukovú signalizáciu s uviaznutým. Muž bol bez zranení a nachádzal sa vo východnej stene Zadného Gerlachu, v spádnici Lavínovej priehyby, odkiaľ museli záchranári spoločne s horolezcom prekonať exponovaný terén pri viditeľnosti desať metrov. Namáhavý zostup ukončili príchodom na Sliezsky dom, odkiaľ boli spoločne s horolezcom dopravení do Starého Smokovca.

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby dodržiavali pokyny a odporúčania HZS a najmä prihliadali na vývoj počasia, ktoré má veľký vplyv nielen na plánovanú túru, ale najmä na bezpečnosť osôb pohybujúcich sa v horskom teréne.

Viac o téme: ZáchranáriHorolezciHZSVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu