Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekari si vymysleli nové poplatky: Nepríjemná správa pre rodičov malých detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Výpadok financií, ktoré lekárom spôsobil zrušený poplatok za prednostné vyšetrenie, si ambulancie nahrádzajú zavádzaním iných poplatkov. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) upozornil, že niektorí si do svojich cenníkov dávajú napríklad aj poplatok za nespolupracujúce dieťa. Istý lekár chcel za to desať eur.

"Tieto poplatky sú už podľa mňa z kategórie science fiction," povedal lekár BSK Valerián Potičný. V cenníkoch sa objavili aj poplatky za to, ak sa pacient nedostaví na vyšetrenie a neospravedlní sa. Ojedinelé nie sú ani položky pod názvom "sponzorovanie chodu ambulancie" či prestupný poplatok za prevzatie pacienta do inej ambulancie. Spomínané poplatky sa pohybujú v sume od desať do 50 eur. BSK uvádza, že podľa novely zákona, ktorá má priniesť poriadok do poplatkov, sú lekári povinní odoslať cenník na kraj. Doteraz to robiť nemuseli. Sú v nich uvedené poplatky, ktoré priamo nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Za zdravotné výkony peniaze brať nesmú.

"Cenník však nepodlieha nášmu schvaľovaniu, my si ho iba zaevidujeme. Konáme až v prípade, keď nám pacienti doručia sťažnosť," uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva na BSK Jana Ježíková. Kraj v prípade sťažnosti preveruje, či lekár postupoval v súlade so zákonom, alebo mimo neho. Mimo zákona napríklad postupuje vtedy, ak má v cenníku uvedenú inú sumu poplatku, ako poslal kraju. Ježíková však podotkla, že ak lekár pošle na kraj cenník s "absurdnou položkou", snažia sa mu dohovoriť, nech ho vyškrtne. Niektorí si podľa nej dajú poradiť. V kraji tiež zaregistrovali, že stúpla cena poplatku za vystavenie potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti pre zbrojný preukaz.

Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár za svojich členov povedal, že o vyberaní "absurdných poplatkov" nemá vedomosť. Podľa Andreja Janca, prezidenta Slovenskej lekárskej únie špecialistov, sú poplatky nezaradené do zdravotných výkonov otázkou dohody. "Principiálne ale musím povedať, že na Slovensku by žiadne poplatky neboli, ak by zdravotné poisťovne zaplatili lekárom všetky oprávnené výkony, ktoré prejdú cez revíznu činnosť." Na pôde BSK sa v utorok (8.9.) stretli zástupcovia lekárskych a pacientskych organizácií. Zhodli sa na tom, že novela zákona je nejednoznačná a žiadajú ju upraviť do konca tohto roka.

"Sme pripravení zaoberať sa akýmikoľvek podnetmi BSK. Na to je však potrebné, aby sa kraj obrátil na ministerstvo zdravotníctva," informoval hovorca rezortu Peter Bubla. Kontrolný aj sankčný mechanizmus v danej veci majú podľa neho samosprávne kraje. Tie môžu podľa zákona uložiť sankcie, ak lekár nevyvesí cenník na viditeľné miesto, ak ho nedodržiava alebo ak podmieňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti poplatkom.

Bubla za ministerstvo zdravotníctva nedávno potvrdil, že opätovné otvorenie témy poplatkov nie je vylúčené. Rezort v súčasnosti zbiera podnety a rokuje so zástupcami zainteresovaných. Pripustil, že aj ministerstvu pacienti nahlásili prípady, keď im ponúkali ošetrenie na termín za poplatok. Opäť poukázal na to, že kompetenciu konať v týchto prípadoch majú samosprávne kraje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu