Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matkovrah pozná svoj trest: Martin z Košíc ide do väzenia na 15 rokov

Jolanu zavraždil syn
Jolanu zavraždil syn (Zdroj: Foto: Polícia, Tv Joj)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest 15 rokov väzenia so stredným stupňom stráženia vymeral dnes Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Martinovi Buchtovi z Košíc, obžalovanému z úkladnej vraždy svojej matky. Rozsudok je dnešným dňom právoplatný, keďže obžalovaný i prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa priamo v súdnej sieni vzdali práva na odvolanie.

Buchtovi pôvodne hrozilo 25 rokov až doživotie. No vzhľadom na vyhlásenie o svojej vine, ktoré urobil pred senátom súdu, oľutovanie činu, doterajší bezúhonný život a najmä závery znaleckých posudkov psychológov a psychiatrov sám prokurátor v záverečnej reči žiadal mimoriadne zníženie trestu. "Rozsudok ŠTS bol vydaný v súlade s návrhom prokurátora a vzhľadom na špecifické okolnosti prípadu považujem toto rozhodnutie za dostatočné," reagoval prokurátor po vynesení rozsudku. Ako zdôraznil a vyplynulo to aj zo záverov znaleckých posudkov, "z viktimologického hľadiska tu bol významný podiel obete na vzniku situácie, poškodená sa voči odsúdenému správala takým spôsobom, že to vyústilo až do jeho rozhodnutia spáchať trestný čin".

Jolana bola vo väzení za vraždu Martinovho otca

Odsúdený mal len pár mesiacov, keď mu matka Jolana zavraždila otca a išla do väzenia na desať rokov. Martin vyrastal u príbuzných. Po návrate z väzenia ho vytiahla z prostredia, kde sa cítil dobre a mal kamarátov. Pretrhla jeho citové väzby so súrodencami. Mama so synom mali dlhoročné spory a neustále sa spolu hádali. Jolana mu vždy niečo vyčítala, napríklad, že má stále dlhy, že sa nevie postarať o seba, o rodinu, vždy ho za niečo kritizovala a "zraňovala na tom najcitlivejšom mieste". Tak tomu malo byť aj deň pred vraždou.

Podľa odborníkov práve konfliktný rozhovor s matkou mal byť spúšťačom jeho agresie. Vlani v septembri ju vylákal do auta a tam ju brutálne dobodal nožom, ktorý si skryl pod sedadlo. Telo hodil do šachty v lese pri hrádzi vodného diela Ružín. Odvtedy bola Jolana dlhé mesiace nezvestná. Políciu priviedli stopy k jej synovi a po takmer polroku od zmiznutia matky sa Martin priznal a ukázal miesto, kde telo ukryl.

Ako konštatovali znalci, v čase spáchania skutku, Buchta netrpel žiadnou forenzne významnou duševnou poruchou, bol však v silnom afekte, o čom svedčí 21 bodných rán nožom, ktoré zasadil obeti. Nezistili u neho zvýšenú agresivitu, riziko recidívy je vraj nízke.

Viac o téme: MatkaVrahSyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu