Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matka mu zavraždila otca, kruto sa pomstil: Pravda vyšla najavo až po 5 mesiacoch

nebohá Jolana Zobraziť galériu (4)
nebohá Jolana (Zdroj: Foto: Polícia, Tv Joj)

BANSKÁ BYSTRICA - Pred rokom otriasla verejnosť šokujúca udalosť. Na povrch vyplávala správa o brutálnej vražde 73-ročnej Jolany. K desivému skutku sa priznal jej 31-ročný syn Michal, ktorý sa už postavil pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Prokurátor ho obžaloval za úkladnú vraždu vlastnej matky. Hrozí mu 15 rokov väzenia. Zavraždená matka si pred rokmi tiež odpykala trest, zabila svojho muža, Michalovho otca.

Pretože sa Michal priznal, senát vykonal iba dôkazy súvisiace s výrokom o treste. Rozsudok vyhlási v utorok 8. septembra o 11. hodine.

Vraždil nožom, zasadil 21 rán

Podľa obžaloby Martin B. svoju 73-ročnú matku Jolanu začiatkom septembra minulého roku zobral do auta s tým, že pôjdu do obce Malá Lodina, kde prechodne býval. Chcel jej ukázať skrinku, o ktorú matka mala záujem. Nešiel však obvyklou cestou, ale cez horský priechod Jahodná, aby ho nikto známy nestretol. V Malej Lodine odbočil na lesnú cestu k vodnej nádrži Ružín. Tam zastavil a spod sedadla spolujazdca vytiahol pripravený kuchynský nôž s takmer 15-centimetrovou čepeľou a matku usmrtil. Podľa znalcov konal vo veľmi silnom afekte, pretože na tele matky sa zistilo 21 rezných a bodnorezných rán. Telo vytiahol z vozidla a spustil do kanalizačnej šachty. Po čine Martin šiel do autoumyvárne v Košiciach umyť vozidlo, v ktorom na matku zaútočil.

Telo matky našli po niekoľkých mesiacoch
Zobraziť galériu (4)
Telo matky našli po niekoľkých mesiacoch  (Zdroj: Foto: Polícia, Tv Joj)

Matka sedela za zabitie svojho muža

Zavraždená matka bola istý čas vo výkone trestu, pretože zabila svojho muža a Martinovho otca. O Martina sa vtedy starali nevlastní súrodenci. Po návrate matky z väzenia žil s ňou a jej rodičmi v jednoizbovom byte, čo malo vplyv na jeho psychiku. Motívom útoku na matku boli opakujúce sa výčitky o jeho neschopnosti, finančnej situácii a neskôr i o spôsobe starostlivosti o syna. Obžalovaný obviňoval matku zo zodpovednosti za smrť otca i za svoje neúspechy. "Pochovala prvého aj druhého muža, aj v base bola. Viete, zabila druhého muža. Hovorila mi, že náhodne, vraj mal vypité a chcel dať dieťa do postieľky. On ju nechcel počúvať a vraj nešťastne spadol na nožík. Tak mi vravela," zaspomínala pani Helena Mravcová pre denník Korzár.

Matka mu zavraždila otca,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Polícia, Tv Joj)

Matka mu zavraždila otca,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Polícia, Tv Joj)

Synovi hrozí 15 rokov

Podľa zákona Martinovi B. za úkladnú vraždu hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie. Vzhľadom na okolnosti prípadu, kde aj podľa znalcov bola obeť útočníkom, prokurátor navrhol mimoriadne znížiť trest a uložiť obžalovanému 15 rokov v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Obhajca apeloval na senát s rovnakým zámerom dosiahnuť trest pod hranicou trestnej sadzby. Dôvodil to priznaním klienta a úprimnou ľútosťou ako aj tvrdením znalcov, že nejde o agresívneho človeka a prognóza jeho resocializácie je dobrá.

Viac o téme: MatkaVraždaSynSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu