Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragická smrť sudcu Najvyššieho súdu: Karabin (†65) zahynul na dovolenke!

Milan Karabin
Milan Karabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sudca a bývalý predseda Najvyššieho súdu Milan Karabin zomrel na dovolenke v Turecku vo veku nedožitých 66 rokov. Na svojej internetovej stránke to v pondelok večer oznámil Denník N.

Emeritný predseda Najvyššieho súdu Milan Karabin by sa 21. septembra dožil 66 rokov a ku koncu tohto roku plánoval odísť do dôchodku. Karabin zastával post predsedu Najvyššieho súdu v rokoch 1996 až 1997 a následne v rokoch 2003 až 2008. V súčasnosti pracoval v senáte s kolegami Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. 

Od stredy mala trojica sudcov pôsobiť v senáte spoločne so Štefanom Harabinom, s ktorým mal Karabin spory ešte ako predseda Najvyššieho súdu. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk sa jeden zo sudcov Najvyššieho súdu utopil v Antalyi na juhu Turecka, kde bol na dovolenke so svojou manželkou. Príčinou smrti sudcu bol údajne infarkt, ktorý dostal vo vode, v dôsledku čoho sa utopil. Na pomoc mu okamžite prišla záchranná služba, avšak už bolo neskoro.

Milan Karabin bol podľa Andreja Kisku vzorom čestného sudcu

Prezident SR Andrej Kiska vyjadruje úprimnú sústrasť najbližším náhle zosnulého sudcu Najvyššieho súdu Milana Karabina. "Milan Karabin bol vzorom čestného sudcu, predstaviteľom slušného, poctivého súdnictva, o ktoré sa na Slovensku tak veľmi snažíme," povedal prezident dnes na záver svojho príhovoru k Dňu Ústavy SR. 

Andrej Kiska pri príležitosti dnešného štátneho sviatku, Dňa Ústavy SR zároveň oznámil, že v pondelok 31. augusta poslal list všetkým poslancom Národnej rady SR s návrhom na zmenu Ústavy SR. Hlava štátu navrhuje, aby všetci sudcovia, ktorí dosiahli vek 67 rokov na všeobecnom súde a 70 rokov na Najvyššom súde, automaticky skončili vo funkcii. 

"Emeritný predseda Najvyššieho súdu pán Milan Karabin bol prototypom slušného a čestného sudcu, ktorý za každých okolností presadzoval idey spravodlivosti pre všetkých rovnako. Svetlé stránky rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu budú navždy spojené s jeho menom. Česť jeho pamiatke!" napísal predseda senátu Kliment. 

"Ak by bolo takých sudcov viac ako tento, tak by slovenská justícia bola dávno v kolapse a na kolenách. Že nie je, to je iba zásluhou toho, že takých sudcov nemá. Väčšina je svedomitých a čestných," povedal v minulosti Karabin o Harabinovi. S Harabinom mal Karabin spory, Harabin naňho podal aj podnet na disciplinárne stíhanie, pripomína denník. 

Borec: V osobe M. Karabína odišiel skúsený sudca a veľký človek

V osobe sudcu Milana Karabína odišiel veľmi skúsený sudca a veľký človek. Uviedol to v reakcii na Karabínovo úmrtie minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smeru-SD). Pozostalým vyjadruje úprimnú sústrasť.

Viac o téme: Najvyšší súdMilan Karabin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu