Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotleba vyvesil čierne zástavy: Kaník hrozí trestným oznámením, Chmelár ich zvesil

Vyvesenie čiernych zástav na oficiálnej budove Banskobystrického samosprávneho kraja Mariánom Kotlebom Zobraziť galériu (2)
Vyvesenie čiernych zástav na oficiálnej budove Banskobystrického samosprávneho kraja Mariánom Kotlebom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyvesenie čiernych zástav na oficiálnej budove Banskobystrického samosprávneho kraja je podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) propagácia fašizmu.

"Toto jeho konanie podľa môjho názoru napĺňa znaky trestného činu popierania a schvaľovania zločinov politických režimov, keďže verejne schvaľuje zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, a to v kombinácii so zneužitím právomoci verejného činiteľa na takýto zavrhnutiahodný čin," informoval Kaník. Preto v najbližších dňoch plánuje podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania týchto trestných činov.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba podľa Kaníka vyvesením čiernych zástav zašiel priďaleko vo svojom obdive a glorifikácii fašistického slovenského štátu. "Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním. SNP bolo ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašizmu, ktorý reprezentoval aj vojnový slovenský štát," uviedol poslanec. Ako dodal, SNP je jednou z najdôležitejších udalostí, ktoré rozhodli o tom, že dnes žijeme v demokratickej krajine. 

Dnes, v deň 71. výročia Slovenského národného povstania, vyvesili na sídlo samosprávneho kraja v Banskej Bystrici čierne zástavy. V Banskej Bystrici sa koná aj hlavné spomienkové podujatie, na ktorom sa zúčastnili prezident SR Andrej Kiska, predseda parlamentu Peter Pellegrini a predseda vlády Robert Fico, ale aj iní politici.

Vyvesenie čiernych zástav na Úrad BBSK je nenormálne a ponižujúce, rozhorčil sa premiér

Vyvesenie čiernych zástav na budovu Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) považuje predseda vlády SR Robert Fico za nenormálne, ponižujúce a zahanbujúce.  

"My máme dnes štátny sviatok, na ktorý by sme mali byť hrdí, a nie ho ponižovať a zneuctiť takýmto podlým spôsobom. Ja verím, že slovenská verejnosť bude na túto podlosť, ktorá sa dnes stala v Banskej Bystrici, primeraným spôsobom reagovať," vyhlásil Fico.

Čierne zástavy dnes na budovu Úradu BBSK mal podľa viacerých zdrojov vyvesiť predseda BBSK Marian Kotleba. Jeho skutok odsúdil mimo iných aj predseda parlamentu Peter Pellegrini a generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Ľudovít Kaník (DS-SDKÚ) v tejto súvislosti avizoval, že plánuje podať trestné oznámenie. Zástavy z budovy po určitom čase zvesil občiansky aktivista a zakladateľ hnutia SEN Eduard Chmelár. 

Chmelár nabral odvahu a zvesil čierne vlajky

Občiansky aktivista a zakladateľ hnutia SEN Eduard Chmelár zvesil čierne vlajky z Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Tie tam podľa viacerých zdrojov vyvesil predseda kraja Marian Kotleba. Chmelár jeho konanie odsudzuje.

Eduard Chmelár zvesil čiernu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / SEN)

"Považujeme Slovenské národné povstanie (SNP) za náš najvýznamnejší štátny sviatok, za najhrdinskejší čin tohto národa a je absolútne nehorázne a hanebné, že niekto, kto má drzosť nazývať sa vlastencom, zneváži tento sviatok tým, že vyvesí dve čierne zástavy," vyhlásil Chmelár.

Pripomenul, že dnes sa pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici politici predháňali v rečiach, že nedovolia znevažovať SNP. "My si myslíme, že už treba prestať tárať, a tak sme pristúpili k činom a tieto vlajky zvesili. To je to najmenej, čo môžeme urobiť pre pamiatku našich otcov a dedov, ktorí vykrvácali v povstaní za našu slobodu," doplnil.

Aj Pellegrini kritizuje Kotlebove vlajky, hanbí sa, že kraj vedie taký človek

Myslí si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý sa hanbí, že na čele kraja stojí taký človek ako Kotleba.

"Je hanbou, ak verejný predstaviteľ regiónu vyvesí v deň SNP čierne vlajky. Určite ich nevyvesil ako úctu padlým, ale aby vyjadril svoj nesúhlas s tým, ako vyzerá naša história. Je to naozaj veľká hanba a ako Banskobystričan sa hanbím, že takýto človek, sedí na stoličke Banskobystrického kraja," povedal pre šéf parlamentu Pellegrini.

Ku kauze sa vyjadril aj Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja

"Smútočné vlajky boli na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vyvesené ako spomienka na padlých v SNP, ktoré sa najviac dotklo práve obyvateľov súčasného Banskobystrického samosprávneho kraja. Strhnutie týchto vlajok považujeme za prejav hlbokej neúcty voči životom vyhasnutým v tomto povstaní. Je poľutovaniahodné a príznačné, že smútočné vlajky za obete povstania strhávajú z politických dôvodov práve tí, ktorí najviac rozprávajú o mieri a o úcte k životu."

Viac o téme: Ľudovít KaníkMarián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu