Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak nenájdeme riešenie migrácie, hrozí nám najväčšia humanitárna kríza od 2. sv. vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európe hrozí najväčšia humanitárna kríza od 2. svetovej vojny, ak nenájde riešenie migrácie. Zhodli sa na tom dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a predseda Poslaneckej snemovne rumunského parlamentu Valeriu Zgonea na tlačovej konferencii v Bratislave po spoločnom rokovaní.

"Úplne jasne sme sa zhodli na tom, že pokiaľ krajiny Európskej únie nenájdu riešenie tejto situácie také, ktoré bude pomáhať riešiť problém tam, kde vzniká, budeme pravdepodobne čeliť najväčšej humanitárnej katastrofe od čias 2. svetovej vojny," povedal Pellegrini.

Je presvedčený, že jedno euro z rozpočtu EÚ investované v krajinách pôvodu problémov migrácie bude mať väčší efekt ako desať eur investovaných na hasenie následkov v jednotlivých krajinách EÚ. Zgonea s týmto názorom súhlasí. "Ocitáme sa v jednej z najväčších humanitárnych kríz po 2. svetovej vojne," poznamenal šéf rumunského parlamentu.

Zdôraznil potrebu solidarity a aktívnej spolupráce európskej 28. "Musíme byť zodpovední, pretože ešte predtým, než sa staneme politikmi, sme ľuďmi a je našou povinnosťou, aby sme krajinám, z ktorých plynú migranti, podali pomocnú ruku," uviedol.

Partneri potvrdili veľmi dobré vzťahy a zhodli sa, že by parlamenty mali viac spolupracovať. Avizujú prípravu a podpis memoranda o porozumení a spolupráci. Zároveň ocenili, že sa krajiny dokážu v zásadných veciach zhodnúť. Pellegrini a Zgonea si spoločne pripomenú aj Slovenské národné povstanie.

Viac o téme: MigráciaEurópaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu