Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá veľká predpoveď počasia na jeseň: Vieme, kedy sa Slováci dočkajú ochladenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON – Meteorológovia vydali prvú jesennú prognózu vývoja počasia v Európe. Vyzerá to tak, že teplotný kalendár príchod nového ročného obdobia veľmi nepocíti. Odborníci hovoria o ďalších extrémoch.

Po nadpriemerne teplom lete prichádza podľa amerických meteorológov z Accuweather veľmi teplá a suchá jeseň, ktorá sa bude týkať najmä centrálnej a východnej Európy vrátane Slovenska. Počasie by sa malo „vybúriť“ až v druhej polovici jesene.

Zima alebo horúčavy? Štúdia odhalila, pri akých teplotách nás najčastejšie čaká smrť!

Na silnejšie zrážky a relatívne normálne vysoké teploty sa môžu pripraviť obyvatelia Británie a severozápadnej Európy, avšak v južnej Európe by malo od septembra do novembra prevládať turbulentnejšie počasie s možnosťou silných búrkových cyklón a výdatnejších zrážok.

Abnormálne teplá jeseň

Východnej a strednej Európe meteorológovia veštia rekordne vysoké jesenné teploty a vplyv abnormálneho tepla tak bude pokračovať až do novembra, pričom až do októbra budeme vystavení letným horúčavám. Vo východnej Európe bude výbežok vysokého tlaku vzduchu blokovať presun búrkovej kolónie a bude mať za následok nielen dlhotrvajúce teplo, ale aj sucho, ktoré prinesie zvýšené riziko požiarov a problémy v poľnohospodárstve.

Juh Európy by mal podľa prognóz rátať s častými búrkami, ktoré zasiahnu Taliansko, časť Balkánu, ale aj Francúzsko, Španielsko a Portugalsko. Mohutné búrky by mohli mať okrem výrazných zrážok za následok aj povodne v Taliansku a na Balkáne. Zrážky však môžu mať pozitívny efekt, a to v Španielsku a vo Francúzsku, kde by mohli pomôcť zavlažiť suchú pôdu a napomôcť pestovaniu plodín. Najväčšie povodne hrozia v chorvátskych Dinárskych horách, v Apeninách a dokonca aj v oblasti južných svahov Álp.

Prvá veľká predpoveď počasia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: accuweather.com)

Viac o téme: JeseňPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu