Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská tragédia spustila vlnu nehôd: VIDEO Pri leteckých nešťastiach zomrelo až 22 ľudí!

Zábery z miesta slovenskej tragédie pri Červenom Kameni. Zobraziť galériu (2)
Zábery z miesta slovenskej tragédie pri Červenom Kameni. (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA – Posledný týždeň na poli európskeho civilného letectva možno označiť za jeden z najčernejších v histórii. Okrem slovenskej tragédie pri Červenom Kameni, pri ktorej prišlo o život sedem skúsených pilotov a parašutistov, svet šokovali aj podobne smutné správy z ďalších štyroch európskych štátov. Letecké havárie sa stali aj v susednej Českej republike, v ostrovnom Anglicku, vo Švajčiarsku aj v Španielsku.

SLOVENSKO

Dve dopravné lietadlá typu L-410 sa zrazili vo štvrtok ráno (20.8.) pri obci Červený Kameň v okrese Ilava. Lietadlá viezli parašutistov, ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Na palube oboch lietadiel bolo 38 osôb, sedem bolo pri nehode na mieste tragédie mŕtvych. Život si zachránilo 31 parašutistov, ktorí stihli z lietadiel vyskočiť. Medzi mŕtvymi sú štyria piloti a traja parašutisti. Polícia začala v tomto prípade trestné stíhanie za prečin všeobecného ohrozenia. Do vyšetrovania príčin nehody budú prizvaní aj súdni znalci. Vyšetrovatelia stále zhromažďujú na ťažko dostupnom mieste havárie za pomoci techniky trosky lietadiel.

Slovenská tragédia spustila vlnu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

ČESKÁ REPUBLIKA

Pri havárii dvojmiestneho lietadla neďaleko českej obce Lipno v okrese Louny v Ústeckom kraji zahynuli v piatok popoludní (21.8.) dvaja ľudia. Jedna osoba prišla o život okamžite, druhú sa síce záchranári pokúšali oživiť, avšak márne. Lietadlo, ktoré sa zrútilo krátko pred 17.00 h, začalo po dopade horieť. Na mieste zasahovali policajti, hasiči i záchranári. Príčiny nešťastia objasní až vyšetrovanie.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Jedenásť ľudí neprežilo sobotňajšiu (22.8.) haváriu jednomiestnej vojenskej stíhačky na leteckej šou v Shorehame neďaleko juhoanglického Brightonu. Lietadlo podľa očitých svedkov nezvládlo manéver a zasiahlo niekoľko áut na diaľnici A27 vedúcej popri letisku, kde vybuchlo. Záchranári uviedli, že všetkých sedem obetí zomrelo na mieste. Tímy vyšetrovateľov včera začali vyťahovať telá z trosiek áut. Matka s dvoma deťmi, ktorá šoférovala auto po diaľnici A27, BBC povedala, že videli, ako lietadlo prudko klesá a tesne ich míňa, potom sa vraj rozlomilo a vzbĺkol mohutný požiar. Diaľnica zostala uzavretá v oboch smeroch niekoľko hodín. Išlo o stíhačku z 50. rokov, ktorej pilota záchranári vytiahli z horiaceho vraku stroja.

ŠVAJČIARSKO

Najmenej jednu obeť si v nedeľu (23.8.) vyžiadala zrážka dvoch malých lietadiel, ku ktorej došlo počas leteckej prehliadky v dedine Dittingen neďaleko Bazileja na severe Švajčiarska. Obe lietadlá boli súčasťou trojčlennej formácie. K ich zrážke a následnému zrúteniu došlo krátko pred 11.30 h. Polícia zatiaľ neinformovala o osude pilota druhého lietadla. Podľa miestnych médií sa údajne pokúsil vyskočiť z lietadla padákom. Tretie lietadlo, ktoré nebolo účastníkom zrážky, bezpečne pristálo a jeho pilot je v poriadku. Leteckú šou po tragédii dočasne prerušili.

ŠPANIELSKO

Letisko v Seville bolo v nedeľu (23.8.) vyše dvoch hodín uzavreté po havárii ultraľahkého lietadla, s ktorým sa pokúsil pristáť cestujúci, keď pilot stroja skolaboval. Španielska správa letísk (AENA) a španielske záchranné služby uviedli, že pilot zomrel. Nie je však jasné, či pred haváriou alebo po nej. Cestujúci utrpel pri páde stroja, tri kilometre pred začiatkom pristávacej dráhy, vážne zranenia. Záchranné služby uviedli, že vyslali k ultraľahkému lietadlu vrtuľník a lietadlo, ktoré ich mali navigovať k pristátiu, keď sa dozvedeli že pilot stratil počas pilotovania vedomie.

Viac o téme: KatastrofyTragédieLetecké nehody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu