Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Harabinov senát zrušil rozsudok k Duckého zmenkám

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dovolací senát pod vedením Štefana Harabina zrušil všetky doterajšie rozsudky, ktoré bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ivana Maroša poslali do väzenia.

Informoval o tom ako prvý Denník N. Po tom, ako prepustil Harabinov dovolací senát recidivistu, spochybnil pôsobenie inšpekcie ministerstva vnútra, zrušil aj rozhodnutie v kauze Duckého zmeniek v hodnote 350 miliónov českých korún.

Kauza sa pritom ťahá už od roku 2001, keď sa začalo trestné stíhanie. Tým, že bývalý šéf SPP Ján Ducký, ktorý zmenky podpísal, už zomrel, ostal jediným obžalovaným bývalý finančný riaditeľ SPP Ivan Maroš. Ten si už vypočul viacero odsudzujúcich rozsudkov. Naposledy v novembri 2013. Vďaka Harabinovmu senátu môže byť však opäť na slobode. Súdny proces s ním sa bude musieť začať odznova, pripomína denník na svojej internetovej stránke. Dovolací senát pod vedením Štefana Harabina zrušil nielen rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ale aj rozsudok svojich kolegov z Najvyššieho súdu SR, ktorí rozhodovali o odvolaní Maroša aj prokuratúry. Najmä v ňom videl pochybenia. 

Prvýkrát odsúdili súdy Maroša v roku 2004. Neprávoplatne dostal za podvod deväť rokov, ale bol to opäť najvyšší súd, ktorý kauzu vrátil späť na začiatok až do prípravného konania. Po tom, ako sa proces dostal na Špecializovaný trestný súd, si v januári 2013 vypočul Maroš opäť odsudzujúci rozsudok. Dostal tri roky a dva mesiace, plus zákaz podnikania na sedem rokov za skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Odvolal sa on aj prokurátor. Odvolací senát najvyššieho súdu v novembri 2013 výšku trestu ponechal. Maroša však odsúdil za iný skutok. V jeho konaní videl pokus o porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Rozsudok napadol nielen odsúdený, ale opäť aj prokuratúra. Marošovi Harabin vyhovel, o dovolaní prokuratúry najvyšší súd zatiaľ nerozhodol. 

Bývalý finančný riaditeľ SPP v dovolaní namietal, že odvolací senát porušil jeho právo na obhajobu, spravodlivý proces aj súdnu ochranu. Nemohol vraj reagovať na zmenu právnej kvalifikácie, a teda navrhnúť dôkazy na svoju obhajobu. Súd vraj pochybil, keď zrušil rozsudok a rozhodol sám bez doplnenia dokazovania. Okrem toho považuje výšku trestu za neprimeranú, a to najmä v súvislosti s tým, ako dlho sa už proces ťahá. Ako píše Denník N, Harabinov senát s ním súhlasil. Odvolaciemu senátu vytkol, že hoci rozsah dokazovania považoval za úplný, „vykonané dôkazy hodnotil inak ako súd prvého stupňa bez toho, aby nevyhnutné dôkazy predtým zopakoval bezprostredne pred odvolacím súdom“.

Špecializovanému súdu sa podľa Harabinovho senátu nepodarilo preukázať vznik škody, jej výšku a poškodeného, a preto vraj neuvažoval o Marošovom konaní ako o trestnom čine porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. „Odvolací súd bez vykonania jediného dôkazu ustálil, že obvinený spoločne s inými porušil zákonom mu uloženú a zmluvne prevzatú povinnosť spravovať cudzí majetok, pričom jeho konanie bezprostredne smerovalo ku spôsobeniu značnej škody,“ konštatuje podľa denníka v rozsudku Harabinov senát. 

Odvolací senát predsedu Petra Krajčoviča však na túto výčitku dáva podľa denníka vo svojom rozsudku odpoveď. Skutok síce preformuloval, ale ten podľa neho zodpovedá zisteným skutočnostiam aj vykonanému dokazovaniu. Krajčovičov senát vysvetľuje, že obsah vykonaných dôkazov, ktoré sú relevantné, vo väčšine reprodukoval špecializovaný súd správne. Iba časť dôkazov nesprávne interpretoval a na tie sa Krajčovičov senát zameral. Harabinov senát však nespochybnil len dokazovanie, ale aj výšku trestu, ktorú namietal i Maroš. Špecializovaný, rovnako ako odvolací súd na dĺžku konania už myslel.

„Bolo potrebné okrem doterajšej netrestanosti obžalovaného prihliadnuť na dĺžku trestného stíhania, ktorá už pomerne výrazne presahuje desať rokov, pričom prvá obžaloba v tejto veci bola podaná už v roku 2002,“ konštatuje v rozsudku odvolací súd. Zmeniť sa bude musieť zrejme aj trest týkajúci sa zákazu činnosti. Nemôže sa vraj týkať podnikania ako takého, ale len tej činnosti, aby nemohol do budúcnosti zopakovať skutok, ktorý už raz spáchal. 

Duckého zmenky pochádzajú ešte zo septembra 1998. Maroš a český podnikateľ Roman Zubík ako predseda predstavenstva Sezoos Group v tom čase podľa obžaloby fingovali obchodné vzťahy. Podpísali aj zmluvu na kúpu bližšie nešpecifikovaných technologických zariadení, ktorú neskôr dodatkom zrušili. Práve na tento nákup Ducký vylákal od českej Union banky úver 350 miliónov českých korún. Ten mali vykryť spomínané zmenky. Ducký bol ministrom hospodárstva v dvoch vládach Vladimíra Mečiara. Harabina nominovalo Mečiarovo HZDS na post ministra spravodlivosti do vlády so Smerom a SNS v rokoch 2006 až 2010.

Viac o téme: Štefan Harabin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu