Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Novom Zélande zastrelili Slováka Dávida (†21): Vykrádal obchody, policajti ho zabili neozbrojeného!

Dávid Červeň Zobraziť galériu (2)
Dávid Červeň (Zdroj: nzherald.co.nz)

AUCKLAND - Novozélandskí policajti zastrelili v nedeľu večer v centre Aucklandu 21-ročného Slováka, ktorého hľadali pre podozrenie z troch ozbrojených lúpeží v oblasti tohto mesta na severe krajiny.

Policajti strieľali na Dávida Červeňa v parku Myers Park po tom, ako pohrozil použitím strelnej zbrane. Na mieste streľby v parku Myers Park prebieha vyšetrovanie. Polícia doteraz nenašla zbraň, ktorej použitím Slovák hrozil.

Polícia oznámila, že do parku zavolal jej príslušníkov sám Dávid Červeň telefonicky v nedeľu o 19.23 h. Vyslaným neozbrojeným policajtom povedal, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov. Podľa polície sa pokúsili s mužom rokovať, no neúspešne, a vystrelili naňho okolo 19.45 h, keď dal najavo, že sa chystá použiť zbraň. Zomrel na mieste.

"Dvaja policajní dôstojníci stáli desať alebo dvadsať metrov od neho a približovali sa k nemu. Subjekt sa zas približoval k nim, pričom mal v rukách niečo, čo vyzeralo ako strelná zbraň. Policajti vyhodnotili situáciu ako fatálne ohrozenie a odistili svoje zbrane," povedal nemenovaný zdroj denníku New Zealand Herald. Celý incident bol zachytený na bezpečnostné kamery, záznam bude preskúmaný trikrát - políciou, koronerom a Nezávislým policajným úradom.

Slováka hľadali v súvislosti s touto lúpežou:

Veliteľ polície v Aucklande Richard Chambers na tlačovej konferencii dnes ráno (miestneho času) obhajoval postup policajtov s tým, že urobili všetko, čo mohli, s informáciami, ktoré mali k dispozícii. Súčasťou vyšetrovania budú aj zábery z bezpečnostnej kamery v parku, ktorá celý incident zachytila. 

Dávid v ringu:

Mladý Slovák sa venoval kickboxu a údajne vyhral viacero amatérskych európskych súťaží.

Zbraň, o ktorej mladý muž hovoril, sa zatiaľ nenašla. Správy na sociálnych médiách naznačujú, že policajti mohli vystreliť päť- až šesťkrát, Chambers však povedal len to, že išlo o viac než jeden výstrel. Prípad bude predmetom troch vyšetrovaní, z nich jedno bude zamerané na preverenie postupu policajtov. 

Dávid Červeň podľa úradov pricestoval na Nový Zéland 20. marca a mal 12-mesačné pracovné víza. Pracoval pre klampiarsku a pokrývačskú firmu. Jeho rodinu upovedomili o jeho smrti v noci na dnes za asistencie Interpolu, uviedol honorárny konzul SR Peter Kiely. Dodal, že nevie, kde muž žil a pracoval, patril však k sto mladým ľuďom zo Slovenska, ktorí sú v súčasnosti na Novom Zélande v rámci populárneho programu pracovných dovoleniek. 

V nedeľu zverejnila novozélandská polícia fotografiu Dávida Červeňa s tým, že ho hľadá v súvislosti s troma lúpežami v obchodoch s alkoholom. Dôkazy v jednom z nich ho spájali s činom. Podľa polície zrejme pri týchto lúpežiach nebola použitá strelná zbraň. 

Dávid Červeň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: police.govt.nz)

Zamestnanec jedného z vykradnutých obchodov podľa spravodajského servera Stuff.co.nz povedal, že považoval páchateľa za Rusa vzhľadom na silný prízvuk zmiešaný s niekoľkými miestnymi slovami. Lupič ho ohrozoval veľkým nožom, správal sa však chladnokrvne. "Bol ako profík. Bol veľmi pokojný a nebol tam hnev, krik alebo tak, len prišiel a hovoril veľmi pokojne," vyhlásil. 

Hovorkyňa aucklandskej polície uviedla, že polícia vie o existencii účtov, ktoré mal na sociálnych médiách muž menom Dávid Červeň, ktorý sa venoval kickboxu. Vyšetrovatelia skúmajú, či ide o tú istú osobu, dodáva Stuff.co.nz. 

Viac o téme: Dávid Červenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu