Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvé FOTO zrúteného vrtuľníka na východe: Letecké nešťastie neprežil Richard (†40), otec a manžel!

Vrtuľník Mi 17 Zobraziť galériu (8)
Vrtuľník Mi 17 (Zdroj: SITA)

SABINOV - Po nedávnom páde záchranárskeho vrtuľníku sa opäť stalo nešťastie. Dnes krátko po 14-tej hodine spadol vrtuľník Mi-17 pri Sabinove. Posádku tvorili vojaci z Ozbrojených síl SR, jeden z nich žiaľ zahynul.

Išlo o bežný výcvik. Vrtuľník sa zrútil krátko po štarte. Na mimoriadnom brífingu to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.

Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo dnes popoludní pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Gajdoš informoval, že vojenský vrtuľník stratil spojenie o 14.02 hodine, o 14.13 hodine bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc a zabezpečil vyprostenie posádky. Podľa jeho slov vojaci plnili o 13:30 hodine bežné výcvikové úlohy, ako je pristávanie v ťažkom teréne.

„Momentálne riešime vyrozumenie rodinných príslušníkov o tejto udalosti a snažíme sa im poskytnúť psychologickú, zdravotnícku, prípadne aj duchovnú pomoc,“ uviedol Gajdoš. Rodine zosnulého vojaka vyjadril úprimnú sústrasť. 

Zástupca náčelníka Generálneho štábu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Gajdoš zdôraznil, že na miesto nehody už išla komisia náčelníka Generálneho štábu na čele s druhým zástupcom náčelníka generálneho štábu Pavlom Mackom. Mimoriadnu udalosť vyšetruje Úrad vojenského letectva MO SR. Bližšie informácie vzhľadom na vyšetrovanie nie je možné poskytnúť, zdôraznil. 

Stav oboch mužov z havarovaného vrtuľníka vyžaduje operačný zákrok

Dvaja muži z havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa dnes popoludní zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov, sú hospitalizovaní a ich stav si vyžaduje operáciu. Jeden je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, druhý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient (36) hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.

Hovorkyňa UN v Košiciach Ladislava Šustová informovala, že muž utrpel ťažký úraz a bude pripravovaný na operáciu. Predbežne sa dá podľa nej povedať, že je v stabilizovanom stave.    

Na palube boli traja vojaci

Na palube bol prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Jeden z členov posádky pri pokuse o oživovanie zomrel. Na miesto vyslala armáda o 14:55 päť kusov pozemných hasičských jednotiek, aby zabezpečili uhasenie vraku. Okolnosti nešťastia už vyšetruje Úrad vojenského letectva. Gajdoš osobne vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým profesionálneho vojaka, ktorý zomrel.

Na miesto nehody smeruje komisia náčelníka generálneho štábu a prípad bude vyšetrovať Úrad vojenského letectva Ministerstva obrany SR. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim, ktorý je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste, sa predčasne vráti na Slovensko. "Náčelník GŠ prerušil svoju služobnú cestu na Cypre, letí na Slovensko," doplnil na krátkom brífingu 1. zástupca NGŠ. Uviedol, že minister obrany Martin Glváč prerušil dovolenku a vracia sa na Slovensko. Gajdoš tiež povedal, že platí zákaz lietania vrtuľníkov Mi-17, dokým sa nešťastie nevyšetrí.

 

***Toto je prvá fotografia z miesta tragédie. Jeden vojak posádky vrtuľníka MI17 umrel.***Vrtuľník sa zrútil pri obci...

Posted by Spravodajstvo RTVS on 28. červenec 2015

 

Zranení sú v nemocnici

Dvoch ťažko zranených vojakov previezli do nemocníc. Jeden utrpel otvorenú zlomeninu nohy a druhý má poranené rameno. K havarovanému vraku musel záchranársky vrtuľník lekára zlaniť kvôli neprístupnému terénu. Na miesto nešťastia okamžite letel druhý zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko.

Zuzana Turočeková z Air -Transport Europe, spol. s r.o., uviedla, že pri páde vojenského vrtuľníka zasahovali tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Pri ich prílete už boli na mieste aj hasiči. Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Vojaci utrpeli otvorené zlomeniny končatín. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice.

Havarovaný vrtuľník štartoval z prešovskej základne. Zrútil sa neďaleko obce Geraltov pri Sabinove v ťažko dostupnom teréne. Prvotnú informáciu nám povtrdil zdroj z ministerstva obrany, ktoré už aktivovalo krízový štáb. Armáda uzavrela celú oblasť. 

Piloti z prešovského Aeroklubu videli nehodu vojenského vrtuľníka zo vzduchu, keď sa vracali na letisko v Ražňanoch v sabinovskom okrese. Ako povedali pre denník Korzár, videli len hustý dym zo zeme tesne nad Hradiskom pri Geraltove. Ako sa vyjadril jeden z pilotov Ľubomír Beluška, k havarovanému stroju sa po niekoľkých minútach začali zlietavať záchranárske vrtuľníky z Košíc, Popradu a z Banskej Bystrice. 

Vrtuľník sovietskej výroby

Vrtuľník bol vyrobený ešte v bývalom Sovietskom zväze a končí mu technická životnosť. Vlani informovalo ministersvto obrany, že týmto vrtuľníkom končí životnosť. Rezort vtedy oznámil, že životnosť neplánuje predĺžiť. V najbližších rokoch ich mali nahradiť americké Blackhawky.

Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého Richarda

"Vojaci majú ako jediní v popise práce nebáť sa položiť svoj život za nás a za našu krajinu. Ich práca a výcvik sú náročné a často, žiaľ, aj rizikové.

Dnes prišiel o život mladý vojak práve pri výcviku. Pri nešťastí, pri tragickom páde vojenského vrtuľníka. Ďalší dvaja členovia posádky sú ťažko zranení. Práve som dohovoril s ministrom obrany.

Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok. A skoro každá začína slovíčkom prečo. Prečo sa to muselo stať? Prečo práve oni? Prečo, prečo, prečo...

Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža. Česť Tvojej pamiatke, Richard,"
napísal prezident.

Pred desiatimi rokmi došlo k podobnej tragédii

Vojenský vrtuľník Mi-24 sa zrútil v máji 2005 aj pri Ražňanoch v okrese Sabinov. Pri cvičnom lete spadol do poľa, zahynuli v ňom traja vojaci.

V pšeničnom poli v lokalite Hliník padol pred desiatimi rokmi vojenský vrtuľník. Všetci členovia posádky zraneniam na mieste podľahli. Vojaci nacvičovali let podľa prístrojov, so zakrytou kabínou. Išlo o dvojmotorový vrtuľník sovietskeho typu. „Bol som neďaleko na kopci a sledoval som ho. Lietal tu asi tri hodiny. Odrazu mu rotor vyskočil, prestal rotovať. Začalo ho zadrhávať. Po chvíli mu rotor úplne odišiel. Signalizačné svetlá vrtuľníka doslova 'tancovali' na oblohe a videl som, ako padá k zemi za kopcom. Potom bolo počuť už iba silný tlmený náraz. Nevidel som, že by vybuchol vo vzduchu,“ opísal náraz očitý svedok, ktorý okamžite zalarmoval políciu.

Posádku tvorili prvý pilot, 39-ročný major Imrich Gonda, druhý pilot, 37-ročný major Vladimír Rišian a 24-ročný palubný technik rotmajster Mikuláš Ragáň. Všetci traja boli príslušníkmi Leteckej základne generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove - Nižnej Šebastovej.

Výberová chronológia havárií vrtuľníkov na území SR

20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch, do nemocnice v Bratislave. Pri zlom počasí a hmle nezvládol pilot Milan Fabík pristávací manéver a havaroval. Spolu s Vierou Husákovou neprežila pád lietadla celá štvorčlenná posádka, vrátane pilota.

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

24. decembra 2002 - V Bosne havaroval slovenský vojenský vrtuľník Mi-17 z mierovej misie SFOR. Príčinou bolo zlé počasie a nízky let. Dvaja piloti sa vážne zranili, tretí ľahšie.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

23. septembra 2010 - Na Ružínskej priehrade neďaleko Košíc núdzovo pristál vrtuľník OM-IKM. Stroj, ktorý letel zo západného Slovenska, mal pravdepodobne problémy so smerovou vrtuľou a havaroval. Posádke havarovanej helikoptéry sa nič nestalo, ale podľa technikov sa ľudia na palube druhýkrát narodili.

3. marca 2013 – Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol o 17.13 h do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Stroj sa pri páde rozlomil na dve polovice. Prvú, ktorá zostala v strede toku, hasiči pritiahli k brehu. Druhú časť silný prúd vody odniesol ďalej a tam ju vytiahli.

21. apríla 2013 – Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava približne o 10.40 h. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval 56-ročný muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier, 53-ročný muž zo Senca, bol vrtuľníkom prevezený do bratislavskej nemocnice.

11. októbra 2014 – Na súkromnom heliporte pri Tatralandii v okrese Liptovský Mikuláš sa popoludní stala nehoda malého vrtuľníka. Zranila sa pri nej jedna osoba. Pád menšieho vrtuľníka nahlásili o 16.50 h. K havárii vrtuľníka typu Ch-7 kompress došlo pri štarte alebo pri pristávaní.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila.

Viac o téme: PádVrtuľnik MI-17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu